Risotto z grzybami – przepisy

Risotto z grzybami – przepisy
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Risotto to zdecydowanie, zaraz po spaghetti i pizzy, jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Swoją popularność zyskało zapewne dzięki stosunkowo prostemu sposobowi przygotowania, które pozwala nawet niewprawionemu kucharzowi wyczarować w kuchni pyszne danie. Jego niepowtarzalny smak podbije podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. 

Choć szczyt sezonu grzybowego już za nami, to na pewno w spiżarniach możemy znaleźć suszone grzyby. Oto kilka przepisów na pyszne risotto z grzybami w roli głównej.

Risotto z grzybami leśnymi 

Kluczem do przygotowania idealnego risotto są konsystencja i sposób przygotowania ryżu. Tajną sztuczką włoskich kucharzy jest duszenie go w mieszaninie bulionu warzywnego i białego wina. Istotne są również dobór wysokiej jakości składników, a także czas, który musimy poświęcić na przygotowanie potrawy. Niestety risotto jest dość czasochłonną potrawą, w trakcie jej przygotowania konieczna jest ciągła uwaga, gdyż na etapie odparowywania bulionu można w łatwy sposób przypalić danie.

Jeśli do przygotowania risotto używasz suszonych grzybów, pamiętaj, by nie wylewać wody, w której je namoczysz. Dodaj ją do prużącego się ryżu, a potrawa nabierze jeszcze lepszego aromatu.

Do przygotowania risotto z grzybami leśnymi będziesz potrzebować:

  • 0,5 kg leśnych grzybów (najlepsze będą borowiki i kurki);
  • litr bulionu warzywnego;
  • pół szklanki białego wina;
  • 1,5 szklanki ryżu do risotta;
  • cebula;
  • 10 g masła;
  • 4 ząbki czosnku;
  • olej rzepakowy;
  • 200 g tartego parmezanu;
  • sól, pieprz do smaku;
  • skórka starta z jednej cytryny;
  • pęczek natki pietruszki.

Sposób wykonania

Posiekaną natkę pietruszki włóż do miski ze skórką startą z jednej cytryny. Posiekaj grzyby. W małym garnku podgrzej bulion warzywny. Przygotuj dwie patelnie. Na pierwszej podsmaż na maśle grzyby. Później dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek. Na drugiej rozgrzej olej i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Zaczekaj, aż się zeszkli, następnie dodaj ryż. Całość wymieszaj i smaż pod przykryciem przez kilka minut. Dodaj wino i pozwól mu wyparować. Kiedy alkohol odparuje, wlej ⅓ bulionu. Gotuj do odparowania, nie zapominając o częstym mieszaniu. Czynność tę powtarzaj do czasu, kiedy skończy Ci się bulion. Następnie dodaj część usmażonych grzybów, resztę wymieszaj z natką pietruszki i cytryną. Risotto dopraw według uznania solą i pieprzem, a także startym parmezanem. Podawaj udekorowane wcześniej przygotowaną natką pietruszki z grzybami i cytryną. 

pixabay.com/jefersonurias

Grzybowe risotto 

Składniki: 

  • 250 g ryżu do risotta (typu arborio);
  • ¾ szklanki białego, wytrawnego wina;
  • 3 małe cebule;
  • litr rosołu;
  • 10 g suszonych grzybów;
  • 50 g masła;
  • 60 g startego parmezanu;
  • sól, pieprz. 

Sposób wykonania

Opłucz grzyby i zalej je połową szklanki zimnej wody, odstaw na całą noc. Rano odsącz grzyby i pokrój na kawałki, pamiętaj, żeby nie wylewać wody. 

Cebulę obierz i poszatkuj, wrzuć na patelnię i podsmaż na maśle aż do jej zeszklenia. Następnie wsyp ryż i zalej całość winem. Kiedy część odparuje, wlej chochlę rosołu, wodę z grzybów, a po chwili dodaj grzyby. Odparowuj płyn, często mieszając, dodawaj systematycznie pozostałą część rosołu, aż do jego wykorzystania. Dodaj masło i starty parmezan, a następnie dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z kieliszkiem wina. 

Zdjęcie główne: pixabay.com/valtercirillo

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Szkodniki w kuchni –  jak się ich pozbyć?
Szkodniki w kuchni – jak się ich pozbyć?
Szkodniki takie jak mole spożywcze, muszki owocówki czy mrówki są w kuchni częstym problemem. Jak jednak pozbyć się tych nieproszonych gości? Podpowiadamy, jakie sprawdzone sposoby są najlepsze.
Co podać na śniadanie wielkanocne?
Co podać na śniadanie wielkanocne?
Co postawić na świątecznym stole? Tradycje są różne, ale te składniki pojawiają się w każdym polskim domu!
Spożywanie nabiału – czy warto?
Spożywanie nabiału – czy warto?
Jednym z najważniejszych filarów jest nabiał. Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska.
Ostatnie wpisy