Sezon na grillowanie – jak się do niego przygotować?

Sezon na grillowanie – jak się do niego przygotować?
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Grillowanie to jedna z ulubionych form spędzania wolnego czasu przez wielu Polaków. Traktujemy je jako pretekst do zjedzenia czegoś dobrego, ale też możliwość towarzyskiego spotkania z bliskimi. Chodzi Ci po głowie organizacja grilla? Zobacz, o jakich rzeczach musisz pamiętać, aby na pewno się udał.

Grill w ogrodzie – te rzeczy musisz mieć!

Podstawą grillowania jest oczywiście ruszt, na którym będziemy przygotowywać posiłki. Do wyboru mamy grille klasyczne, których paliwem jest węgiel lub jego pochodna, ale także propozycje gazowe i elektryczne. Jeśli korzystasz z tradycyjnego modelu węglowego, dobrym pomysłem będzie podpałka do grilla, dzięki której skutecznie przyspieszysz proces rozpalania. Można ją wybrać spośród produktów w płynie, ale także w formie kostek, które wykłada się na palenisko. W sprzedaży można spotkać też ekopodpałki, czyli przypominające siano lub trociny produkty, które nie zawierają żadnych szkodliwych substancji.

Warto też wyposażyć się w rozmaite akcesoria, które pomogą nam choćby w operowaniu potrawami. Mamy na myśli takie artykuły jak wykonane ze stali szlachetnej łopatki, szczypce i widelce, służące do obracania kiełbasek i grillowanych warzyw. Przydatne bywają także rozmaite opiekacze, a dla miłośników szaszłyków również długie wykałaczki, na które nabijemy kolejne produkty. Poza tymi drewnianymi na uwagę zasługują metalowe szpilki wielokrotnego użytku, które po zjedzeniu wystarczy przemyć. Nie zapomnijmy też o zapalniczce z długim trzonkiem, co ułatwi dotarcie w każde miejsce.

W swoich zasobach dobrze jest mieć również fartuch, dzięki któremu nie trzeba będzie obawiać się o ubrudzenie swojej kreacji. Po zakończonej uczcie warto też mieć w zasięgu szczotkę, dzięki której skutecznie oczyścimy ruszt, przygotowując go na kolejną posiadówkę. Można się wspomóc także preparatami odtłuszczającymi, które pomogą w usunięciu trudniejszych zabrudzeń.

Brykiet, czy węgiel – co wybrać?

W przypadku grilla węglowego możemy skorzystać z dwóch odmian węgla – tradycyjnych bryłek i tzw. brykietu. Co je różni? Przede wszystkim skład, ponieważ węgiel to jedynie zwęglone drewno, z kolei brykiet jest sztucznie wytworzonym produktem, na który poza drewnem składa się też skrobia, co wpływa na jego konsystencję. Pierwszy szybko się rozpala, ale i równie szybko spala, natomiast kolejny na rozruch potrzebuje nieco więcej czasu, ale znacznie dłużej będzie utrzymywać wysoką temperaturę. Różnice widać też na oko – węgiel charakteryzuje się nieregularnym kształtem i różnym rozmiarem bryłek, co w przypadku brykietu nie ma miejsca, gdyż tu wszystkie kawałki są równe i do siebie podobne.

Zarówno węgiel, jak i również brykiet mają swoich zwolenników i przeciwników. Jedni zachwycają się krótkim czasem rozpalania węgla, inni preferują wygodniejszy w użyciu i bardziej ekonomiczny brykiet. Wiele zależy oczywiście od tego co i w jakich ilościach zamierzamy przygotowywać, jednak nie pozostawia wątpliwości, że zarówno jeden, jak i drugi spełnią swoje zadanie, bez względu na to, co wybierzemy.

Zdjęcie główne: pexels.com/Luis Quintero

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Nowoczesne karnisze sufitowe: jakie style i materiały są obecnie modne?
Nowoczesne karnisze sufitowe: jakie style i materiały są obecnie modne?
Dowiedz się, jakie karnisze sufitowe są teraz modne i co wybrać!
Jak przechowywać kubki?
Jak przechowywać kubki?
Oryginalne sposoby na przechowywanie kubków w małej i dużej kuchni.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Szukasz uniwersalnego dania, które wszystkich zachwyci? Poznaj nasz przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym! Kieruj się naszymi wskazówkami, a efekt będzie idealny!
Ostatnie wpisy