Co zrobić, kiedy domowe sposoby na mole nie działają? Jak pozbyć się moli spożywczych z kuchni?

Co zrobić, kiedy domowe sposoby na mole nie działają? Jak pozbyć się moli spożywczych z kuchni?
Potrzebujesz ok. 8 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Mole to uciążliwe owady, które trudno wytępić. Na domiar złego szybko się rozmnażają i zanieczyszczają wszelkie suche produkty typu kasze, mąki, cukier i ziarna. Pomocne w tym przypadku są pułapki na mole, ale istnieją też inne domowe sposoby. Jak poradzić sobie z molami w kuchni? Podpowiadamy!

W domu zwykle spotkasz dwa rodzaje moli – spożywcze i odzieżowe (ubraniowe; inaczej mól włosienniczek). W obu tych przypadkach mówimy o niewielkich insektach latających przypominających małe ćmy

Mole różnią się od siebie barwą i kształtem skrzydeł, a także miejscem bytowania. Mole spożywcze spotkasz w szafkach kuchennych, w których przechowujesz suche produkty. Larwy rozwijają się w takich wyrobach spożywczych, jak kasza i mąki, a dorosłe osobniki żywią się tymi produktami. Najlepszym sposobem na pozbycie się moli jest całkowite usunięcie zainfekowanych produktów. Jednak to nie wszystko. Może się okazać, że te uciążliwe owady schowały się w zakamarkach szafki, dlatego ważne jest regularne przeglądanie zapasów i robienie porządków. Co warto wiedzieć o tych insektach? Co jeszcze możesz zrobić, aby pozbyć się moli z kuchni?

Mol spożywczy – co to za owad?

Zacznijmy od początku. Mól spożywczy z wyglądu przypomina ćmę i ma rozpiętość skrzydeł dochodzącą do 1,5 cm. Zaliczany jest do rodziny omacnicowatych (Pyralidae) liczącej ponad 10 000 gatunków, które powszechnie występują na całym świecie. W domach najczęściej spotkasz omacnicę spichrzankę (Plodia interpunctella) i mklika mącznego (Ephestia kuehniella) – to te owady są nazywane potocznie molami kuchennymi. Mole zaliczane są do szkodników, zarówno domowych, jak i uprawowych oraz magazynowych. Z tego też względu traktowane są jako nieproszeni goście, których należy bezwzględnie się pozbyć, chociażby z uwagi na to, że bardzo szybko się rozmnażają i niszczą zapasy.

Mole wybierają miejsca ciemne i trudno dostępne. Możesz je spotkać w takich produktach, jak ryże, mąka, makarony, mleko w proszku, suszone owoce, orzechy, przyprawy i suche zioła, otręby, kasze, kakao, sucha karma dla zwierząt i wielu więcej. Największe szkody wyrządzają larwy moli. Wszystko przez fakt, że mają duże zapotrzebowanie na pokarm.

Wprawdzie cykl życia pojedynczego osobnika wynosi zaledwie dwa tygodnie, ale w tym czasie samica może złożyć 100-200 jaj, z których larwy moli wylęgają się zaledwie po ośmiu dniach Mają one typową dla motyli postać gąsienicy, z tym, że gąsienice mklika mają brązowawy kolor, a omacnicy – kremowo-białe tułowie i brązowe głowy. Larwy moli mogą mieć od kilku do kilkudziesięciu milimetrów.

Jak zwalczyć mole w kuchni – znajdź źródło problemu!

Jak tylko zauważysz u siebie nieproszonego gościa, czyli latającego mola, to znak, że trzeba działać od razu! Jest to o tyle ważne, że mole mają w domu komfortowe warunki do bytowania, a ich rozmnażanie może trwać cały rok. Najważniejsze jest znalezienie źródła problemu i pozbycie się zanieczyszczonego produktu. Dowodem na obecność larw moli w produkcie jest charakterystyczna cienka pajęczynka. Ponadto pojawiają się grudki, które są pożywieniem dla larw tych motyli.

O obecności moli w produkcie świadczą:

  • skwalone (zgrudkowane) produkty,
  • pajęczynki, czyli nitki moli spożywczych w środku i na opakowaniach,
  • liczne dziurki w opakowaniach,
  • brązowe lub czarne zanieczyszczenia pozostawione przez mole,
  • dorosłe mole latające lub siedzące na danym produkcie.

W pierwszej kolejności wyjmij wszystkie produkty z szafki, w której podejrzewasz, że mogą być mole. Przejrzyj ją dokładnie. Najlepiej wyciągnąć również półki i dokładnie oświetlić wnętrze, ponieważ mole bardzo lubią chować się w zakamarkach. Następnie sprawdź dokładnie produkty. Jeśli tylko zauważysz charakterystyczne grudki lub pajęczynki, produkt najlepiej od razu wyrzuć.

W przypadku innych produktów najlepiej je przesiać przez sitko. W ten sposób szybciej zauważysz wszelkie zanieczyszczenia. Jeśli stwierdzisz, że produkt jest w porządku, przesyp go do innego pojemnika, najlepiej szczelnego i szklanego. Nie ograniczaj się tylko do przejrzenia żywności. Jaj i kokonów moli szukaj również w zgięciach opakowań (papierowych i foliowych) oraz w gwintach i pod nakrętkami słoików.

Niezawodna pułapka na mole spożywcze

Usuwanie latających moli jest jakimś rozwiązaniem, ale zadziała tylko w krótkiej perspektywie czasu i nie przyniesie takiego rezultatu jak profesjonalna pułapka na mole spożywcze. Nie ma obecnie skuteczniejszej metody, aby się ich pozbyć! Dostępne w wielu sklepach środki na mole z reguły działają przez 3 miesiące. Co istotne, są bezzapachowe, zatem nie wpływają na zapach produktu. Nie zawierają również insektycydów, czyli środków owadobójczych. Jak więc działają?

Środek na mole spożywcze ma zwykle postać lepu, który wydziela feromon. Feromon ten przyciąga owady, które przylepiają się i zostają w ten sposób unieruchomione. Jeśli widziałeś kiedyś lepce na muchy w postaci rozwijanej taśmy do powieszenia, to tutaj zasada działania jest taka sama. Z tym że pułapki na mole spożywcze są często tekturkami z klejem na jednej stronie, które przylepia się wewnątrz szafki. Po podanym przez producenta okresie należy ją wymienić.

Pułapki na mole warto stosować profilaktycznie. Dzięki nim możesz monitorować obecność moli w mieszkaniu, a także wyłapywać dorosłe osobniki. Wprawdzie nie niszczą one larw, ale czysta pułapka zapewnia komfort, że moli nie ma. Zaletą tego rozwiązania jest to, że jest przyjazne dla środowiska i żywności w kuchni, ponadto nie wymaga żadnego zaangażowania. Na dodatek, jeśli widzisz mole w mieszkaniu, ale masz problem z odróżnieniem, czy to mól spożywczy, czy mól odzieżowy, możesz zastosować uniwersalny środek, który skutecznie je wyłapie bez względu na rodzaj.

Domowe sposoby na mole – regularne sprzątanie i lawenda

Kolejnym ze sposobów na walkę z molami jest profilaktyka, a konkretnie regularne sprzątanie i porządkowanie szafek kuchennych. Chodzi tu głównie o systematyczne mycie (najlepiej przy pomocy mieszanki wody z octem) i suszenie. Jednym z polecanych sposobów na mole spożywcze jest pozostawienie w szafce miski z gorącym octem na noc lub do czasu, aż roztwór ostygnie. Ponadto mole nie lubią niektórych zapachów, więc jeśli chcesz zapobiec ich obecności, możesz w szafkach z suchymi produktami porozkładać skórki cytrusów, najlepiej mandarynek, lub suszone pomarańcze z wbitymi goździkami.

Jedną z najczęściej polecanych metod na mole spożywcze jest lawenda. Możesz dodać kilka kropel olejku lawendowego do mieszanki, którą myjesz szafki, lub położyć w szafce woreczek z ususzoną lawendą. Weź pod uwagę, że lawenda ma dość charakterystyczny zapach, który może przeniknąć do produktów, zwłaszcza tych w papierowych opakowaniach. Ten sposób zatem polecamy tylko w przypadku, gdy w szafce masz szczelne szklane pojemniki.

Te zapachy odstraszają mole w kuchni:

  • lawenda,
  • cytrusy,
  • liście laurowe,
  • szałwia,
  • rozmaryn,
  • tymianek,
  • ziarenka ziela angielskiego.

Pamiętaj, że sprzątania wymagają nie tylko szafki w kuchni. Dokładnie przemyj również przestrzeń nad zlewozmywakiem, podłogi, ściany i inne zakamarki, ponieważ tam również mogą znajdować się jaja owadów. Zadbaj również o częste wietrzenie mieszkania przy otwartych szafkach kuchennych i wysuniętych szufladach. Larwy moli spożywczych nie przepadają za wysokimi temperaturami, zatem po oczyszczeniu półek możesz ich wnętrze osuszyć gorącym nawiewem z suszarki do włosów.

Jak skutecznie pozbyć się moli? Rób przegląd żywności!

Mole mogą przedostać się do domu otwartym oknem lub w zakupach przyniesionych ze sklepu. Czasem trudno tego uniknąć, dlatego należy każdorazowo przejrzeć dokładnie zakupione produkty. Jak to zrobić? Najlepiej przesypać mąkę, cukier czy kaszę do szczelnego opakowania – dobrym wyborem będzie szklany słój z nakrętką. Jeśli jednak zauważysz charakterystyczne pajęczynki lub żywność zbitą w ziarenka i rozdrobnioną na wiórki, najlepiej od razu produkt wyrzucić.

Zobacz również: Masz mole w kuchni? Sprawdź, jak się ich skutecznie pozbyć domowymi sposobami

Warto również zapobiec wykluciu się ewentualnie niezauważonych jaj. Co zabija jaja moli spożywczych? Przyniesione do domu produkty możesz podgrzać w piekarniku w temperaturze ok. 100 stopni Celsjusza przez 10 minut. Możesz też kaszę, mąkę lub ryż włożyć do szklanego słoja i wstawić na kilka dni do zamrażarki. Tyle wystarczy, aby zabić jaja i jednocześnie nie uszkodzić produktu.

Źródła zdjęć: pexels.com/pl-pl/

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak wybrać odpowiedniego architekta do realizacji twojego projektu domu marzeń
Jak wybrać odpowiedniego architekta do realizacji twojego projektu domu marzeń
Zastanawiasz się, jak znaleźć architekta, który doskonale zrozumie twoje wizje o wymarzonym domu? Dowiedz się, na co zwracać uwagę wybierając specjalistę odpowiedniego do realizacji twojego projektu.
Malowanie płytek, czyli prosty sposób na zmianę wyglądu kuchni
Malowanie płytek, czyli prosty sposób na zmianę wyglądu kuchni
Podpowiadamy na co zwrócić uwagę w przypadku takiej pracy oraz jak wybrać odpowiednią farbę.
Przepis na sernik pistacjowy
Przepis na sernik pistacjowy
Sernik pistacjowy to kremowy, rozpływający się w ustach deser na bazie pistacji i twarogu. Jeśli znudził Ci się domowy sernik w najprostszej postaci, postaw na udoskonaloną wersję z pistacjami.
Ostatnie wpisy