Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Plastik zyskał w ostatnich latach złą reputację na wiele sposobów. Chociażby ze względu na wiadomość, że w rzeczywistości nie jest bezpieczny do przechowywania żywności.
Ta była dość wstrząsająca wiadomość, kiedy po raz pierwszy się pojawiła, i jest to w pełni zrozumiałe. Od lat ludzie używali plastiku do magazynowania pożywienia. Niemniej czy rzeczywiście sytuacja jest tak patowa?
Prawda jest taka, że nie wszystkie tworzywa sztuczne są złe. W przypadku niektórych z nich stwierdzono, że są naprawdę niebezpieczne i nie nadają się do przechowywania żywności, a mianowicie kilka specyficznych substancji chemicznych. Chodzi mianowicie o bisfenol A (BPA) i ftalany. Te chemikalia były dodawane do wielu plastikowych pojemników, w tym butelek dla niemowląt i butelek na wodę. Późniejsze badania wykazały, że te chemikalia mogą prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, w tym niedoborów odporności, nieprawidłowości metabolicznych i hormonalnych, problemów behawioralnych, a nawet uszkodzeń mózgu. Z tego powodu tworzywa sztuczne zawierające te chemikalia uznano za całkowicie niebezpieczne.
Ludzie nie zdawali sobie sprawy, że nie wszystkie tworzywa sztuczne zawierają te szkodliwe chemikalia. Stwierdzono, że kilka wariantów plastiku nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia i dlatego można je bezpiecznie stosować do przechowywania żywności. Należą do nich politereftalan etylenu (PET), polietylen o wysokiej gęstości (HDPE), polietylen o niskiej gęstości (LDPE) i polipropylen (PP). Tworzywa te są często wykorzystywane do produkcji plastikowych pojemników z pokrywkami, pudełek do przechowywania żywności, torebek na chleb, płatki zbożowe i mrożonki, słoików do smarowania pieczywa oraz pojemników na wynos.
Zestaw 12 pojemników na żywność ANTIBACTERIAL
Wiele osób woli zachować bezpieczeństwo i całkowicie unikać plastikowych pojemników na żywność, ale może to być trudne. Są bowiem najbardziej powszechnymi i łatwo dostępnymi pojemnikami na żywność, a konieczność zapewnienia, zakupu lub stałego przynoszenia własnych nieplastikowych alternatyw może być kosztowna i kłopotliwa.
Prostym sposobem na weryfikację pojemnika jest sprawdzenie kodu lub numeru recyklingu znajdującego się na spodzie plastiku. Na polietylenie zobaczysz cyfrę 2 w środku małego trójkąta symbolu recyklingu, podczas gdy na polipropylenie zobaczysz cyfrę 5. Pojemniki z cyframi 4 i 6 są również całkiem bezpieczne; to, czego naprawdę chcesz uniknąć, to te oznaczone cyfrą 3 lub 7. Zwykle pojawiają się one na plastikowych pojemnikach zawierających BPA lub ftalany.
Wiele firm stało się bardziej świadomych szkodliwych chemikaliów znajdujących się w niektórych plastikowych pojemnikach i podjęło kroki w celu oznakowania swoich produktów. Dzięki tym oznakowanym pojemnikom możesz mieć pewność, że Twoja żywność pozostanie bezpieczna i świeża.
Możemy śmiało odpowiedzieć, że tak, przechowywanie żywności w plastikowych pojemnikach na żywność jest bezpieczne. Wystarczy rozróżniać poszczególne opakowania tego typu i uważać na te gorszej jakości zawierające szkodliwe substancje.
Zdjęcia: materiały od klienta