1. Jak przechowywać buty w mieszkaniu? Nasze patenty
  2. Proste sposoby na odnowienie wyglądu mebli
  3. Jak chronić dzieci przed Internetem?
  4. Jak wyczyścić szkolny plecak?
  5. Soki idealne na zimę
  6. Przepis na tradycyjne ogórki konserwowe
  7. Patenty na pozbycie się zacieków
  8. Trzy proste przepisy na kawę
  9. Jak wprowadzić kolory w minimalistycznej łazience?
  10. Czy przechowywanie żywności w plastikowych pojemnikach na żywność jest bezpieczne?
  11. Jak dbać o lniane ubrania?
  12. Cukinia w słoikach – przepis
  13. Trzy przepisy na pyszne herbaty
  14. W czym i jak przechowywać sypkie produkty?
  15. Jak czyścić płytki i fugi?
  16. Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym
  17. 3 pomysły na sałatki z awokado
  18. Kilka porad na efektywne sprzątanie kuchni
  19. Jak ozdobić wnętrze światłem?
  20. Frytki z cukinii pieczone w piekarniku
  21. Sosy do sałatek, które przygotujesz w minutę!
  22. Sposoby na kuchenne zabrudzenia
  23. Pomysły na dania z kiełbasą
  24. Sposób na zmęczone i suche oczy
  25. Jak prać odzież sportową?
  26. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  27. Dlaczego pelargonia żółknie?
  28. Jak przygotować samodzielnie trufle?
  29. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  30. Lemoniada na 5 sposobów – idealna na letnie dni
  31. Soda oczyszczona do pralki – jak używać?
  32. Wiosenna tarta z owocami – jak przygotować?
  33. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  34. Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  35. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  36. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  37. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  38. Wiosenne sałatki do grilla – 4 przepisy
  39. 3 zastosowania folii aluminiowej podczas sprzątania
  40. Tortille z kurczakiem – domowy fast food na 3 sposoby
  41. Jak parzyć i serwować kawę?
  42. Jaki odkurzacz myjący podłogi wybrać?
  43. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  44. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  45. Jak i czym wyczyścić patelnię od spodu?
  46. Jak zrobić najlepszy sos czosnkowy?
  47. Jak podawać przekąski, czyli na czym serwować jedzenie?
  48. Worki próżniowe – do czego się przydadzą?
  49. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  50. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  51. W czym przechowywać zimowe ubrania? 5 patentów
  52. Czego nie wolno wylewać do zlewu?
  53. Jak przechowywać pluszowe misie?
  54. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  55. Jak zacząć się więcej ruszać?
  56. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  57. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  58. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  59. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  60. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  61. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  62. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  63. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  64. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  65. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  66. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  67. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  68. Jak prać białe ubrania?
  69. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  70. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  71. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  72. Jak udekorować okno w kuchni?
  73. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  74. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  75. Jak przechowywać kubki?
  76. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  77. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  78. Domowy majonez krok po kroku
  79. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  80. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  81. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  82. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  83. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  84. W ilu stopniach prać koce?
  85. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  86. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  87. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  88. Jak czyścić buty sportowe?
  89. Czy dywan można prać w pralce?
  90. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  91. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  92. Jak wybrać i przechować ananasa?
  93. Ile czasu piec łososia?
  94. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  95. Jak zrobić sos karmelowy?
  96. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  97. Jak suszyć zioła?
  98. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  99. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  100. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  101. Jak wyczyścić kaloryfer?
  102. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  103. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty
sobota, 25 września, 2021
  1. Jak przechowywać buty w mieszkaniu? Nasze patenty
  2. Proste sposoby na odnowienie wyglądu mebli
  3. Jak chronić dzieci przed Internetem?
  4. Jak wyczyścić szkolny plecak?
  5. Soki idealne na zimę
  6. Przepis na tradycyjne ogórki konserwowe
  7. Patenty na pozbycie się zacieków
  8. Trzy proste przepisy na kawę
  9. Jak wprowadzić kolory w minimalistycznej łazience?
  10. Czy przechowywanie żywności w plastikowych pojemnikach na żywność jest bezpieczne?
  11. Jak dbać o lniane ubrania?
  12. Cukinia w słoikach – przepis
  13. Trzy przepisy na pyszne herbaty
  14. W czym i jak przechowywać sypkie produkty?
  15. Jak czyścić płytki i fugi?
  16. Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym
  17. 3 pomysły na sałatki z awokado
  18. Kilka porad na efektywne sprzątanie kuchni
  19. Jak ozdobić wnętrze światłem?
  20. Frytki z cukinii pieczone w piekarniku
  21. Sosy do sałatek, które przygotujesz w minutę!
  22. Sposoby na kuchenne zabrudzenia
  23. Pomysły na dania z kiełbasą
  24. Sposób na zmęczone i suche oczy
  25. Jak prać odzież sportową?
  26. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  27. Dlaczego pelargonia żółknie?
  28. Jak przygotować samodzielnie trufle?
  29. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  30. Lemoniada na 5 sposobów – idealna na letnie dni
  31. Soda oczyszczona do pralki – jak używać?
  32. Wiosenna tarta z owocami – jak przygotować?
  33. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  34. Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  35. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  36. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  37. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  38. Wiosenne sałatki do grilla – 4 przepisy
  39. 3 zastosowania folii aluminiowej podczas sprzątania
  40. Tortille z kurczakiem – domowy fast food na 3 sposoby
  41. Jak parzyć i serwować kawę?
  42. Jaki odkurzacz myjący podłogi wybrać?
  43. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  44. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  45. Jak i czym wyczyścić patelnię od spodu?
  46. Jak zrobić najlepszy sos czosnkowy?
  47. Jak podawać przekąski, czyli na czym serwować jedzenie?
  48. Worki próżniowe – do czego się przydadzą?
  49. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  50. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  51. W czym przechowywać zimowe ubrania? 5 patentów
  52. Czego nie wolno wylewać do zlewu?
  53. Jak przechowywać pluszowe misie?
  54. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  55. Jak zacząć się więcej ruszać?
  56. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  57. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  58. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  59. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  60. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  61. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  62. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  63. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  64. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  65. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  66. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  67. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  68. Jak prać białe ubrania?
  69. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  70. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  71. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  72. Jak udekorować okno w kuchni?
  73. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  74. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  75. Jak przechowywać kubki?
  76. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  77. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  78. Domowy majonez krok po kroku
  79. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  80. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  81. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  82. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  83. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  84. W ilu stopniach prać koce?
  85. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  86. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  87. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  88. Jak czyścić buty sportowe?
  89. Czy dywan można prać w pralce?
  90. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  91. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  92. Jak wybrać i przechować ananasa?
  93. Ile czasu piec łososia?
  94. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  95. Jak zrobić sos karmelowy?
  96. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  97. Jak suszyć zioła?
  98. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  99. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  100. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  101. Jak wyczyścić kaloryfer?
  102. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  103. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty

Dobra filiżanka kawy o poranku może poprawić nastrój na cały dzień. Ale kiedy kawiarnie są zamknięte, poleganie na bariście, który serwuje codzienną filiżankę, może być niemożliwe. Jeśli tak jest, być może chcesz samodzielnie uwarzyć niezwykły napój. W zależności od ilości wypijanej kawy dziennie może być to również sposób, by zaoszczędzić trochę gotówki. 

To łatwiejsze niż myślisz – proste rzeczy, takie jak prawidłowe przechowywanie ziaren i używanie najlepszych filtrów, zapobiegną niepożądanej goryczce lub posmakom z filiżanki do kawy. Niezależnie od tego, czy Twój poranny napój składa się z ziaren pochodzących z plantacji i wyszukanego procesu parzenia, czy też lubisz mieszankę z supermarketu z ekspresu przelewowego, którą przelejesz w kubki do kawy, przestrzegaj tych podstawowych zasad, aby uzyskać pyszną, satysfakcjonującą filiżankę kawy.

Istnieją trzy popularne metody parzenia kawy w domu. Od dawna faworytem był klasyczny ekspres przelewowy, ale sposoby takie jak użycie praski też zaczyna zyskiwać wielu zwolenników. 

Zanim zaczniesz, powinieneś wiedzieć, że ważenie zmielonej kawy daje lepsze wyniki niż używanie miarki, łyżki miarowej lub miarki do kawy. Cyfrowa waga kuchenna jest bardzo przydatna. Z reguły zaleca się około 15 gramów (1 łyżka stołowa) kawy mielonej na 240 ml filiżankę kawy. Na 4 filiżanki kawy to około 60 gramów (4 łyżki stołowe) kawy mielonej. Dodatkowo kawę pije się jeszcze lepiej w odpowiedniej zastawie, dlatego jeśli Twój budżet jest wystarczający, postaw na zastawę z materiałów takich jak porcelana.

Kup świeże ziarna

Bez wątpienia kawa jest najlepsza, gdy jest używana w ciągu kilku dni od wypalenia. Kupowanie w lokalnej palarni (ale możesz sam palić kawę) to najpewniejszy sposób na uzyskanie absolutnie najświeższych ziaren. Uważaj przy kupowaniu kawy luzem z pojemników w supermarkecie. Tlen i jasne światło to najgorsze czynniki niszczące smak prażonych ziaren, więc jeśli sklep nie jest sumienny w kwestii sprzedaży świeżej kawy, tuby do przechowywania pokrywają się olejkami kawowymi, które jełczeją. Kawa ziarnista zapakowana przez dbające o jakość palarnie i sprzedawana w wytrzymałych, zamkniętych próżniowo torebkach jest często lepszym rozwiązaniem.

Zawsze przechowuj otwarte ziarna kawy w hermetycznym pojemniku. Szklane słoiki do konserw lub ceramiczne naczynia do przechowywania z gumowymi uszczelkami to dobry wybór. Nigdy nie przechowywać w lodówce (palona fasola jest porowata i łatwo wchłania wilgoć i zapachy żywności). Specjaliści od smaku zdecydowanie odradzają mrożenie kawy, zwłaszcza ciemnych palenisk. Optymalnie kupuj świeżą fasolę na okres od pięciu do siedmiu dni i przechowuj ją w temperaturze pokojowej.

Używaj dobrej wody

Nic nie może zrujnować dzbanka kawy bardziej niż woda z kranu z chlorem lub innymi “aromatami”. Poważni miłośnicy kawy używają butelkowanej wody źródlanej lub filtrów z węglem aktywnym swoich kranach. Woda zmiękczona lub destylowana daje okropną kawę – minerały są niezbędne.

Unikaj tanich filtrów

Eksperci twierdzą, że niedrogie papierowe filtry do kawy dają gorszy produkt. Poszukaj filtrów papierowych „bielonych tlenem” lub „wolnych od dioksyn”. Alternatywnie możesz zainwestować w długotrwały filtr. Uważa się, że zapewniają one maksymalny smak, ale mogą przepuszczać osad, jeśli kawa jest zbyt drobno zmielona.

Nie oszczędzaj na kawie

Standardowa miarka do parzenia kawy o odpowiedniej mocy to 2 płaskie łyżki stołowe na 180 ml filiżankę lub około 2 3/4 łyżki stołowe na 240 ml filiżankę. Sztuczki, takie jak używanie mniejszej ilości kawy i cieplejszej wody, aby zapełnić więcej filiżanek, zwykle powodują gorzkie napary.

Uważaj na temperatury

Zbyt gorąca woda wydobywa z kawy związki, które są raczej gorzkie niż przyjemne. Prawidłowa temperatura wody do zaparzania to 90-95 stopni, czyli około 45 sekund po całkowitym zagotowaniu. Nie oczekuj, że po zaparzeniu kawa zachowa swoje najlepsze smaki przez długi czas. Podgrzewanie, gotowanie lub dłuższe trzymanie na podgrzewanej platformie sprawi, że nawet najlepsza kawa stanie się gorzka i niesmaczna.

Utrzymuj swój sprzęt w czystości

Czyść pojemniki do przechowywania i młynki co kilka tygodni, aby usunąć tłuste osady. Przynajmniej raz w miesiącu przepuszczaj przez ekspres do kawy silny roztwór octu lub środka do czyszczenia sprzętu kawowego, aby rozpuścić wszelkie osady mineralne. Dokładnie wypłucz przed ponownym użyciem.

Tagi:
Bartosz Promiński
Ceni sobie czas spędzony na odpoczynku. Dlatego ważna jest dla niego odpowiednia aranżacja wnętrz sprzyjająca relaksowi. Wiosną i latem uwielbia spędzać czas w ogrodzie.

Powiązane wpisy

Brak powiązanych wpisów

0 Komentarzy

Napisz komentarz