Żadna uroczystość – urodzinowa, rodzinna, firmowa czy dla znajomych – nie mogłaby się udać bez pysznego jedzenia. Smaczne przekąski i ciepłe dania umilają wspólnie spędzony czas i podkreślają nastrój celebracji. Przedstawiamy pięć przepisów na potrawy, które warto podać podczas uroczystości.
Jabłkowy bigos z kiełbasą
Składniki
- Słodkie twarde jabłka – 2 kg,
- kiełbasa – 750 g,
- przecier pomidorowy – 4 łyżki,
- białe wytrawne wino – 2 łyżki,
- cebula – 1 sztuka,
- sok z cytryny – 1 łyżka,
- olej – 2–3 łyżki,
- kilka listków bazylii,
- po gałązce tymianku i majeranku,
- przyprawy: 3 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, ostra mielona papryka, sól, pieprz.
Do garnka przekładamy przecier pomidorowy, dodajemy wino, posiekaną bazylię, tymianek i majeranek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 5 minut. W międzyczasie kroimy kiełbasę w kostkę, a jabłka obieramy, miąższ kroimy w słupki i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę również kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju w garnku z grubym dnem. Po kilku minutach dodajemy kiełbasę i smażymy. Dokładamy przecier pomidorowy, listki laurowe i ziele angielskie, dusimy przez kilka minut. Dodajemy jabłka i ostrą paprykę, dusimy 10 minut. Przyprawiamy jeszcze wedle uznania.
Ślimaczki z mozzarellą i bazylią
Składniki
Ciasto:
- mąka – 750 g,
- woda – 350 ml,
- suche drożdże – 2 g,
- olej – 50 ml,
- sól – ½ łyżeczki.
Na wierzch:
- pulpa pomidorowa – 60 g,
- mozzarella tarta – 100 g,
- świeża bazylia.
Mąkę mieszamy z wodą, drożdżami, olejem i solą. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż nie będzie się kleiło do rąk. Uformowaną kulę wałkujemy do uzyskania placka. Ciasto smarujemy pulpą pomidorową, posypujemy tartą mozzarellą i listkami świeżej bazylii. Zwijamy je w rulon, kroimy w roladki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220℃ przez około 12 minut. Roladki podajemy z ulubionym sosem, na przykład czosnkowym lub pomidorowym.
Roladki z tortilli
Składniki
- Tortilla – 4 placki,
- serek śmietankowy – 80 g,
- sałata – 40 g (8 liści),
- szynka z indyka – 120 g,
- papryka czerwona – 1 sztuka,
- ogórek – 1 sztuka,
- rzodkiewka – 8 sztuk,
- szczypiorek, pokrojony – 4 łyżki.
Każdy placek tortilli smarujemy dwoma łyżeczkami serka śmietankowego. Posypujemy szczypiorkiem, kładziemy dwa liście sałaty, dwa plastry wędliny, cienkie plasterki ogórka i rzodkiewki oraz paprykę pokrojoną w słupki. Tortille zwijamy w rulony, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie kroimy je w roladki i podajemy.
Zapiekanka z brokułami
Składniki
- Pierś kurczaka – 200 g,
- makaron penne – 100 g,
- brokuły – 500 g,
- papryka czerwona – 1 sztuka,
- cebula – pół,
- ser mozzarella – 60 g,
- czosnek – 1 ząbek,
- oliwa z oliwek – 2 łyżki,
- przyprawy: sól, pieprz, curry, imbir mielony, zioła prowansalskie, czosnek mielony.
Kurczaka kroimy w kostkę i obtaczamy w przyprawach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Brokuła kroimy na małe różyczki, a paprykę w paski. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy kurczaka. Po kilku minutach dokładamy ugotowany makaron, brokuły i paprykę. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika, zapiekamy przez około 15 minut w temperaturze 200℃.
Kalafior zapiekany
Składniki
- Kalafior – 800 g,
- jogurt naturalny – 150 ml,
- przyprawy: sól, pieprz, curry, imbir mielony, zioła prowansalskie, czosnek.
W misce mieszamy jogurt z przyprawami. W takim sosie obtaczamy kalafior i kładziemy go na blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190℃ przez 40 minut.
Zdj. główne: buffetcrush/pixabay.com