1. Jak przechowywać buty w mieszkaniu? Nasze patenty
  2. Proste sposoby na odnowienie wyglądu mebli
  3. Jak chronić dzieci przed Internetem?
  4. Jak wyczyścić szkolny plecak?
  5. Soki idealne na zimę
  6. Przepis na tradycyjne ogórki konserwowe
  7. Patenty na pozbycie się zacieków
  8. Trzy proste przepisy na kawę
  9. Jak wprowadzić kolory w minimalistycznej łazience?
  10. Czy przechowywanie żywności w plastikowych pojemnikach na żywność jest bezpieczne?
  11. Jak dbać o lniane ubrania?
  12. Cukinia w słoikach – przepis
  13. Trzy przepisy na pyszne herbaty
  14. W czym i jak przechowywać sypkie produkty?
  15. Jak czyścić płytki i fugi?
  16. Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym
  17. 3 pomysły na sałatki z awokado
  18. Kilka porad na efektywne sprzątanie kuchni
  19. Jak ozdobić wnętrze światłem?
  20. Frytki z cukinii pieczone w piekarniku
  21. Sosy do sałatek, które przygotujesz w minutę!
  22. Sposoby na kuchenne zabrudzenia
  23. Pomysły na dania z kiełbasą
  24. Sposób na zmęczone i suche oczy
  25. Jak prać odzież sportową?
  26. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  27. Dlaczego pelargonia żółknie?
  28. Jak przygotować samodzielnie trufle?
  29. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  30. Lemoniada na 5 sposobów – idealna na letnie dni
  31. Soda oczyszczona do pralki – jak używać?
  32. Wiosenna tarta z owocami – jak przygotować?
  33. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  34. Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  35. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  36. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  37. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  38. Wiosenne sałatki do grilla – 4 przepisy
  39. 3 zastosowania folii aluminiowej podczas sprzątania
  40. Tortille z kurczakiem – domowy fast food na 3 sposoby
  41. Jak parzyć i serwować kawę?
  42. Jaki odkurzacz myjący podłogi wybrać?
  43. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  44. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  45. Jak i czym wyczyścić patelnię od spodu?
  46. Jak zrobić najlepszy sos czosnkowy?
  47. Jak podawać przekąski, czyli na czym serwować jedzenie?
  48. Worki próżniowe – do czego się przydadzą?
  49. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  50. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  51. W czym przechowywać zimowe ubrania? 5 patentów
  52. Czego nie wolno wylewać do zlewu?
  53. Jak przechowywać pluszowe misie?
  54. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  55. Jak zacząć się więcej ruszać?
  56. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  57. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  58. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  59. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  60. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  61. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  62. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  63. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  64. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  65. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  66. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  67. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  68. Jak prać białe ubrania?
  69. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  70. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  71. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  72. Jak udekorować okno w kuchni?
  73. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  74. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  75. Jak przechowywać kubki?
  76. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  77. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  78. Domowy majonez krok po kroku
  79. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  80. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  81. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  82. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  83. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  84. W ilu stopniach prać koce?
  85. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  86. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  87. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  88. Jak czyścić buty sportowe?
  89. Czy dywan można prać w pralce?
  90. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  91. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  92. Jak wybrać i przechować ananasa?
  93. Ile czasu piec łososia?
  94. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  95. Jak zrobić sos karmelowy?
  96. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  97. Jak suszyć zioła?
  98. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  99. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  100. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  101. Jak wyczyścić kaloryfer?
  102. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  103. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty
sobota, 25 września, 2021
  1. Jak przechowywać buty w mieszkaniu? Nasze patenty
  2. Proste sposoby na odnowienie wyglądu mebli
  3. Jak chronić dzieci przed Internetem?
  4. Jak wyczyścić szkolny plecak?
  5. Soki idealne na zimę
  6. Przepis na tradycyjne ogórki konserwowe
  7. Patenty na pozbycie się zacieków
  8. Trzy proste przepisy na kawę
  9. Jak wprowadzić kolory w minimalistycznej łazience?
  10. Czy przechowywanie żywności w plastikowych pojemnikach na żywność jest bezpieczne?
  11. Jak dbać o lniane ubrania?
  12. Cukinia w słoikach – przepis
  13. Trzy przepisy na pyszne herbaty
  14. W czym i jak przechowywać sypkie produkty?
  15. Jak czyścić płytki i fugi?
  16. Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym
  17. 3 pomysły na sałatki z awokado
  18. Kilka porad na efektywne sprzątanie kuchni
  19. Jak ozdobić wnętrze światłem?
  20. Frytki z cukinii pieczone w piekarniku
  21. Sosy do sałatek, które przygotujesz w minutę!
  22. Sposoby na kuchenne zabrudzenia
  23. Pomysły na dania z kiełbasą
  24. Sposób na zmęczone i suche oczy
  25. Jak prać odzież sportową?
  26. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  27. Dlaczego pelargonia żółknie?
  28. Jak przygotować samodzielnie trufle?
  29. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  30. Lemoniada na 5 sposobów – idealna na letnie dni
  31. Soda oczyszczona do pralki – jak używać?
  32. Wiosenna tarta z owocami – jak przygotować?
  33. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  34. Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  35. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  36. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  37. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  38. Wiosenne sałatki do grilla – 4 przepisy
  39. 3 zastosowania folii aluminiowej podczas sprzątania
  40. Tortille z kurczakiem – domowy fast food na 3 sposoby
  41. Jak parzyć i serwować kawę?
  42. Jaki odkurzacz myjący podłogi wybrać?
  43. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  44. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  45. Jak i czym wyczyścić patelnię od spodu?
  46. Jak zrobić najlepszy sos czosnkowy?
  47. Jak podawać przekąski, czyli na czym serwować jedzenie?
  48. Worki próżniowe – do czego się przydadzą?
  49. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  50. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  51. W czym przechowywać zimowe ubrania? 5 patentów
  52. Czego nie wolno wylewać do zlewu?
  53. Jak przechowywać pluszowe misie?
  54. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  55. Jak zacząć się więcej ruszać?
  56. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  57. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  58. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  59. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  60. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  61. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  62. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  63. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  64. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  65. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  66. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  67. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  68. Jak prać białe ubrania?
  69. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  70. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  71. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  72. Jak udekorować okno w kuchni?
  73. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  74. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  75. Jak przechowywać kubki?
  76. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  77. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  78. Domowy majonez krok po kroku
  79. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  80. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  81. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  82. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  83. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  84. W ilu stopniach prać koce?
  85. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  86. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  87. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  88. Jak czyścić buty sportowe?
  89. Czy dywan można prać w pralce?
  90. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  91. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  92. Jak wybrać i przechować ananasa?
  93. Ile czasu piec łososia?
  94. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  95. Jak zrobić sos karmelowy?
  96. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  97. Jak suszyć zioła?
  98. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  99. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  100. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  101. Jak wyczyścić kaloryfer?
  102. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  103. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty

Mówi się, że ile domów, tyle tradycji. To prawda, chociaż święto Wielkiej Nocy ma swoje klasyki, które pojawią się na każdym stole. Przedstawiamy gwiazdy śniadania wielkanocnego!

Jaja

Symbol odrodzenia i znak rozpoznawczy śniadania wielkanocnego. Jajka goszczą na stołach w każdym regionie Polski. Klasyczną wersją są zwykłe, ugotowane na twardo jajka przecięte na pół z dodatkiem majonezu. Aby zwiększyć ich estetykę, majonez można wycisnąć za pomocą szprycy do dekoracji, a całość posypać drobno pokrojonym szczypiorem.

Alternatywą, a czasem dodatkowym daniem, są jajka faszerowane. Pasty na bazie żółtek różnią się dodatkami w zależności od kucharza – do najpopularniejszych należą klasyczna pasta jajeczna z cebulą, pasta z pieczarkami oraz pasta z groszku. 

Kiełbasa

Koniecznie biała, kiełbasa na wielkanocnym stole to symboliczny znak końca Wielkiego Postu. Klasyczny wariant zakłada, że musi to być kiełbasa “z wody”, gotowana, natomiast coraz częściej na stołach pojawiają się warianty podsmażane i zapiekane.

Oprócz kiełbasy serwuje się również inne wędliny. Okres postu zbiega się w czasie z przedwiośniem, w średniowieczu najtrudniejszym okresem, kiedy kończyły się zapasy zimowe, a wczesne plony wiosenne, jak ozimina, jeszcze nie wzeszły. Mięso na stołach wielkanocnych symbolizowało pokonanie tego najtrudniejszego etapu, i stanowiło swego rodzaju dowód na przetrwanie kolejnej zimy.

Oczywiście w dobie sklepów spożywczych i supermarketów nikt już nie głoduje, jednak post, a wraz z nim specjalne znaczenie mięsa na stole, pozostało.

Sałatka warzywna

Niektórzy dodają kukurydzę, inni fasolę, jednak baza pozostaje niezmienna. Sałatka z gotowanego selera, marchwi, pietruszki, ziemniaków, jajek i ogórka kwaszonego, drobno pokrojonych, przyprawionych i połączonych za pomocą sporej ilości majonezu, gości na każdym stole.

Oprócz podstawowych składników wymienionych powyżej można spotkać również wariację z dodatkiem m.in. kukurydzy, fasoli, groszku, a także wędzonych ryb.

Jest to również jedna z najbardziej kolorowych potraw, a przy tym łatwych w dekoracji. Wystarczy ładna miska, odrobina posiekanej pietruszki ułożonej w wianek na wygładzonej powierzchni sałatki i połówka pomidorka cherry na samym środku. Sałatka i dekoracja w jednym! 

Chleb

Podstawa odżywiania ludzi od czasów antycznych, nie może więc go zabraknąć na świątecznym stole. Popularne są zarówno jasne bochenki, jak i pieczywo razowe i pełnoziarniste. 

Masło

Maślane baranki goszczą na sklepowych półkach do dwóch tygodni przed Wielkim tygodniem – jest to właśnie klasyczny sposób serwowania masła na śniadaniu wielkanocnym. Niektóre rodziny przygotowują figurki w domach, za pomocą starych foremek, które przechodzą z pokolenia na pokolenie, w innych zrobienie baranka powierza się dzieciom – rzeźbienie w maśle to świetna zabawa dla nieco starszych, ale wciąż młodych artystów. 

Żurek

Jedną z nietypowych cech śniadania wielkanocnego jest obecność ciepłej zupy. Żurek, lub inaczej barszcz biały z kiełbasą i jajkiem to najbardziej rozpowszechniony typ zupy, jednak w niektórych regionach zamiast niej podaje się chrzanówkę, tj. zupę z posiekanego chrzanu.

Mazurek

Po daniach głównych nadchodzi czas na klasyczne słodycze. Mazurek to zazwyczaj prosty spód wykonany z kruchego ciasta, pokryty masą i udekorowany bakaliami. Najpopularniejsze smaki to mazurki:

  • kajmakowe,
  • czekoladowe,
  • orzechowe.

Sernik lub pascha

Zdarzają się stoły, na których oba słodycze występują równolegle. Pascha to tradycyjny deser wykonywany z twarogu, cukru lub miodu, masła, żółtek i bakalii. Od sernika różni się przede wszystkim obróbką – musi jedynie odstać kilka godzin w lodówce.

W przeciwieństwie do paschy sernik, choć zrobiony jest z podobnych składników, musi zostać upieczony. Jedną z najważniejszych zasad przygotowania ciasta jest jego powolne pieczenie. Aby placek nie opadł i nie popękał, zaleca się pieczenie w kąpieli wodnej, w temperaturach nie wyższych niż 150°C, ale nawet przez dwie godziny!

Baba drożdżowa

Gwóźdź programu świątecznych słodyczy. Wyrabiana w Wielką Sobotę z dodatkiem skórki cytrynowej, lukrowana, z wetkniętymi w komin gałązkami bukszpanu, baba wielkanocna jest królową wielkanocnego stołu, która kusi pięknym wyglądem i smakiem nie tylko dzieci, ale i dorosłych.

Tagi:
Julia Matczak
Studentka polonistyki. Kiedy nie pisze i nie majsterkuje, planuje, jak w mieszkaniu zmieścić więcej książek i kubków do herbaty. Specjalistka od domykania budżetu nawet z kolejną (zbędną) dekoracją do salonu w niezbędnych wydatkach.

Powiązane wpisy

0 Komentarzy

Napisz komentarz