1. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  2. Dlaczego pelargonia żółknie?
  3. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  4. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  5. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  6. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  7. Jak parzyć i serwować kawę?
  8. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  9. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  10. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  11. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  12. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  13. Jak zacząć się więcej ruszać?
  14. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  15. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  16. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  17. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  18. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  19. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  20. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  21. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  22. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  23. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  24. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  25. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  26. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  27. Jak prać białe ubrania?
  28. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  29. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  30. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  31. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  32. Jak udekorować okno w kuchni?
  33. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  34. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  35. Jak przechowywać kubki?
  36. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  37. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  38. Domowy majonez krok po kroku
  39. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  40. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  41. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  42. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  43. W ilu stopniach prać koce?
  44. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  45. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  46. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  47. Jak czyścić buty sportowe?
  48. Czy dywan można prać w pralce?
  49. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  50. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  51. Jak wybrać i przechować ananasa?
  52. Ile czasu piec łososia?
  53. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  54. Jak zrobić sos karmelowy?
  55. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  56. Jak suszyć zioła?
  57. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  58. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  59. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  60. Jak wyczyścić kaloryfer?
  61. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  62. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty
środa, 16 czerwca, 2021
  1. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  2. Dlaczego pelargonia żółknie?
  3. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  4. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  5. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  6. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  7. Jak parzyć i serwować kawę?
  8. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  9. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  10. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  11. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  12. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  13. Jak zacząć się więcej ruszać?
  14. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  15. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  16. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  17. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  18. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  19. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  20. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  21. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  22. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  23. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  24. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  25. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  26. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  27. Jak prać białe ubrania?
  28. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  29. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  30. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  31. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  32. Jak udekorować okno w kuchni?
  33. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  34. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  35. Jak przechowywać kubki?
  36. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  37. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  38. Domowy majonez krok po kroku
  39. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  40. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  41. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  42. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  43. W ilu stopniach prać koce?
  44. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  45. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  46. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  47. Jak czyścić buty sportowe?
  48. Czy dywan można prać w pralce?
  49. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  50. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  51. Jak wybrać i przechować ananasa?
  52. Ile czasu piec łososia?
  53. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  54. Jak zrobić sos karmelowy?
  55. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  56. Jak suszyć zioła?
  57. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  58. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  59. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  60. Jak wyczyścić kaloryfer?
  61. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  62. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty

Ciasto drożdżowe jest jednym z bardziej popularnych i wymagających ciast. Powinno być miękkie i delikatne. Aby takie było, potrzebujemy dobrych drożdży piekarskich. Co zrobić, gdy nie mamy świeżych drożdży? Czy drożdże instant są w stanie zapewnić taki sam efekt?

Wysokie i puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką  lub z owocami od lat gości na naszych stołach. Często jest bazą pod inne wypieki takie jak bułki, rogaliki, ciasta z owocami, pączki, kulebiaki, oponki, paszteciki czy pizzę. Niestety jest ono bardzo wymagające i czasochłonne. Dlatego gospodynie domowe wymieniają się najlepszymi przepisami na to ciasto. Zmieniając lub opuszczając jakiś element, możemy sprawić, że ciasto nie wyrośnie i będzie zakalcem. Wiele osób uważa, że z tego powodu trzeba trzymać się oryginalnego przepisu i używać wyłącznie świeżych drożdży. Nic bardziej mylnego!

W jaki sposób używać drożdży instant?

Drożdże instant mają takie same właściwości jak świeże drożdże, dlatego nie ma znaczenia, na jakie się zdecydujemy. Ciasto z suchymi drożdżami jest jeszcze łatwiejsze do wykonania, a efekt końcowy zupełnie nie odbiega od tradycyjnej drożdżówki, która jest lekka i pulchna. Drożdże instant idealnie sprawdzają się w codziennych wypiekach, ale też okazjonalnych takich jak babka wielkanocna.

Drożdże suszone instant to naturalne drożdże, które sprawiają, że wypieki wyrastają i pulchnieją. W przeciwieństwie do drożdży świeżych nie wymagają sporządzania zaczynu z cukrem, aby je aktywować. Przed wyrobieniem ciasta należy dodać je do mąki. Dodatkowo takie drożdże możesz mieć zawsze pod ręką, bo nie wymagają przechowywania w lodówce. Mają długi termin ważności, przy czym nie tracą swoich właściwości spulchniających. 

Jak przygotować idealną drożdżówkę?

Wiesz już, czy można zrobić ciasto drożdżowe z instant. Jak zacząć? Przesiej mąkę do miski. Nie pomijaj tego kroku, dzięki niemu pozbędziesz się ewentualnych grudek, a mąka stanie się jeszcze bardziej puszysta, ponieważ zostanie napowietrzona. Do drożdżowych wypieków najbardziej polecana jest mąka pszenna typ 550. Musi być oczywiście świeża i sucha.

Jeśli chcesz, żeby Twoje ciasto lepiej wyrosło, możesz ją wcześniej lekko podgrzać, stawiając na przykład na kaloryferze. Następnie dodaj do przesianej mąki suche drożdże i wymieszaj. Później dodaj cukier, jajka i letnie mleko – idealna temperatura mleka dla drożdży instant to ok. 45 stopni. Wszystkie składniki połącz ze sobą, zagniatając je. Pod koniec dodaj roztopione masło. Masło powinno być jak najwyższej jakości, żeby drożdżówka miała wspaniały maślany smak. Roztopione masło należy podgrzać do temperatury pokojowej – zbyt gorące może spowodować, że ciasto nie wyrośnie. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż stanie się gładkie i elastyczne.

Uformuj z niego kulę i odłóż do miski, nakrywając je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Musi tam stać do czasu, aż podwoi swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie, zagnieć je jeszcze raz, ale krótko. Formę, w której chcesz upiec ciasto, posmaruj masłem i posyp mąką. Następnie przełóż do niej wyrośnięte ciasto. Nakryj je ponownie ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Rozbite jajko rozetrzyj widelcem i delikatnie posmaruj nim wierzch ciasta. Dodaj ulubione dodatki i piecz przez 35 minut w 180 stopniach. Studź je w lekko uchylonym piekarniku. 

Jakich dodatków do ciasta drożdżowego można użyć?

Taką drożdżówkę można jeść na wiele sposobów, chyba dlatego tak bardzo je lubimy. Świetnie smakuje posypane kruszonką albo z sezonowymi owocami. Do środka można dodać trochę bakalii, na przykład rodzynek, które dodadzą mu jeszcze więcej słodyczy. Ciasto drożdżowe jest świetną bazą również pod słone wypieki. Jednak z solą należy bardzo uważać, ponieważ spowalnia i zaburza ona produkcję drożdży, a ich bezpośredni kontakt z drożdżami może je nawet zabić. Dlatego sól w wypiekach powinno się dodawać na samym końcu.

Tagi: ,
Wiktoria Florek
Ukończyła kulturoznawstwo na Uniwersytecie Warszawskim. Obecnie studentka psychologii. Copywritingiem zajmuje się od 2017 roku. Prowadzi firmę OpiszSię, która dostarcza treści dla sklepów internetowych. Pochłania ją tematyka aranżacji wnętrz, dlatego najchętniej i najczęściej tworzy artykuły na ten temat.

Powiązane wpisy

Brak powiązanych wpisów

0 Komentarzy

Napisz komentarz