1. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  2. Dlaczego pelargonia żółknie?
  3. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  4. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  5. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  6. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  7. Jak parzyć i serwować kawę?
  8. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  9. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  10. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  11. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  12. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  13. Jak zacząć się więcej ruszać?
  14. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  15. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  16. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  17. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  18. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  19. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  20. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  21. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  22. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  23. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  24. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  25. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  26. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  27. Jak prać białe ubrania?
  28. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  29. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  30. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  31. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  32. Jak udekorować okno w kuchni?
  33. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  34. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  35. Jak przechowywać kubki?
  36. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  37. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  38. Domowy majonez krok po kroku
  39. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  40. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  41. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  42. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  43. W ilu stopniach prać koce?
  44. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  45. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  46. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  47. Jak czyścić buty sportowe?
  48. Czy dywan można prać w pralce?
  49. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  50. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  51. Jak wybrać i przechować ananasa?
  52. Ile czasu piec łososia?
  53. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  54. Jak zrobić sos karmelowy?
  55. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  56. Jak suszyć zioła?
  57. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  58. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  59. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  60. Jak wyczyścić kaloryfer?
  61. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  62. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty
środa, 16 czerwca, 2021
  1. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  2. Dlaczego pelargonia żółknie?
  3. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  4. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  5. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  6. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  7. Jak parzyć i serwować kawę?
  8. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  9. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  10. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  11. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  12. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  13. Jak zacząć się więcej ruszać?
  14. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  15. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  16. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  17. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  18. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  19. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  20. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  21. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  22. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  23. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  24. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  25. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  26. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  27. Jak prać białe ubrania?
  28. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  29. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  30. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  31. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  32. Jak udekorować okno w kuchni?
  33. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  34. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  35. Jak przechowywać kubki?
  36. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  37. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  38. Domowy majonez krok po kroku
  39. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  40. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  41. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  42. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  43. W ilu stopniach prać koce?
  44. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  45. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  46. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  47. Jak czyścić buty sportowe?
  48. Czy dywan można prać w pralce?
  49. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  50. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  51. Jak wybrać i przechować ananasa?
  52. Ile czasu piec łososia?
  53. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  54. Jak zrobić sos karmelowy?
  55. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  56. Jak suszyć zioła?
  57. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  58. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  59. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  60. Jak wyczyścić kaloryfer?
  61. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  62. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty

Domowa kuchnia nie może obyć się bez dobrego bulionu. Przyda się on nie tylko do przygotowania tradycyjnego niedzielnego rosołu, ale jest również bazą wielu innych potraw, zup czy sosów. Zarówno w wersji mięsnej, jak i warzywnej. Sprawdź. 

Domowy bulion – najlepiej tradycyjny

Dobry przepis na bulion to klucz do znakomitej bazy dla wielu zup i sosów. Warto gotować go tradycyjną metodą bez stosowania chemii w postaci gotowych półproduktów, aby móc wykorzystać jego prozdrowotne właściwości. Domowy rosół to idealne lekarstwo na przeziębienie. Stawia na nogi, jest prawdziwą bombą witaminową, a do tego zwiększa odporność.

Tyle korzyści w niepozornym bulionie. Można go podzielić na porcje i wykorzystać później do galaretek, jak również jako bazę do różnorodnych sosów pomidorowych, śmietanowych czy grzybowych; można nawet zamrozić! Dodatkowo warzywa, które wykorzystujemy do jego przygotowania, możemy wykorzystać później do przygotowania innych potraw, np. pasztetu czy zapiekanki. Miłośnicy naleśników i krokietów mogą je wykorzystać jako uzupełnienie mięsnego lub warzywnego farszu – wszystko zależy od tego czy preferujemy mięsny farsz, czy ten w wersji wegetariańskiej.

Co ważne, przygotowanie  bulionu nie jest czasochłonne. Wystarczy około 20 minut przygotowania i 2 godzin spokojnego gotowania, podczas których możemy zająć się innymi obowiązkami domowymi lub spokojnie odpocząć. 

Bulion w kostce lub słoiczku? Unikaj!

Szybkie tempo życia i wiele obowiązków sprawiają, że nie zwracamy uwagę na skład produktów, które kupujemy. Prym wiodą wszelkiego rodzaju produkty głęboko przetworzone. Wiele osób nie widzi się w roli domowego Masterchefa, dlatego skłania się ku przygotowywaniu posiłków z półproduktów. Dotyczy to również zup, które wydawałoby się, nie są trudne w przygotowaniu. Rozleniwienie czy brak czasu lub pasji do gotowania skłania nas do sięgania po gotowy bulion w kostce lub w słoiczku. Niestety, decydując się na gotowanie potraw z użyciem kupnego bulionu, narażamy się na spożywanie produktu z ogromną ilością soli i konserwantów.

Dlatego najlepiej kierować się zdrowym rozsądkiem i szacunkiem do własnego zdrowia, a w szczególności żołądka. Pozwoli to uniknąć w przyszłości wielu dolegliwości zdrowotnych.

Dlaczego jest to tak ważne? Ponieważ wiele z tych półproduktów zawiera masę szkodliwych substancji. Należą do nich:

  • sól,
  • tłuszcz roślinny,
  • wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, inozynian disodowy, guanylan disodowy, skrobia, tłuszcz kurzy),
  • aromaty,
  • cukier,
  • ekstrakt drożdżowy,
  • kwas cytrynowy,
  • ekstrakt mięsa kurzego (0,01%),
  • barwnik: karmel amoniakalny.

Lista jest naprawdę długa. Tym bardziej zachęcamy, by wybierać produkty według idei Wiem, co jem – czyli wybieram własne zdrowie i naturalne produkty.

Jakie składniki zawiera bulion?

Domowy bulion jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga umiejętności porównywalnych z mistrzami kuchni rodem z pięciogwiazdkowych restauracji. Nawet początkująca osoba, trzymając się przepisu, powinna bez problemu poradzić sobie z przygotowaniem domowego bulionu. Będziemy potrzebować: 

  • 2 litry wody, 
  • 3 mniejsze marchewki, 
  • 1 małą cebulę, 
  • średni korzeń pietruszki,
  • kawałek korzenia selera,
  • kawałek pora,
  • świeżą natkę pietruszki, 
  • 1/3 główki czosnku, 
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka ziaren pieprzu i oczywiście sól, 
  • dla złotego koloru możemy użyć kurkumy. 

Jeśli chcemy zrobić mięsny wywar, np. drobiowy, warto dodać 2 udka z kurczaka, 3 skrzydełka i szyję. Niektórzy gotują rosół z całego korpusu. Pamiętajmy, że każdy przepis możemy nieco zmodyfikować.

Jak przygotować tradycyjny bulion?

Do przygotowania bulionu najlepiej wziąć garnek o pojemności 4 litrów. Jeśli nie mamy takiego lub mieszkamy sami i nie potrzebujemy dużej ilości bulionu, wystarczy garnek o pojemności 2 litrów. Sposób przygotowania bulionu jest następujący: warzywa umyć, pokroić wedle uznania, mięso oczyścić i włożyć do garnka wraz z warzywami i zalać wodą, a następnie wstawić na gaz. Cebulę przekrój na pół i opiekaj chwilę, aż się zarumieni,  następnie dodaj ją do gotującego się bulionu wraz z przyprawami. Nada to bulionowi niezwykłego aromatu. Najpierw ustaw wysoką moc gotowania, aby bulion szybko się zagotował, a następnie zmniejsz ją, by przez dwie godziny spokojnie się gotował. Po dwóch godzinach bulion będzie gotowy do spożycia. Wystarczy ugotować ulubiony makaron, by cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem. 

Dobry bulion warzywny lub mięsny powinien mieć intensywny smak oraz zapach. Musi być tłusty, dzięki czemu zachowa swoje właściwości prozdrowotne i odpowiednią esencję idealną jako baza do innych potraw. Kolor bulionu zależy od wykorzystanych składników.  Im bardziej mętny, tym lepiej, ponieważ oznacza to, że wykorzystaliśmy odpowiednią ilość warzyw i mięsa. Bulion bez „oczek”, może oznaczać, że jest zbyt dużo wody względem składników.

Jakie potrawy można przygotować z użyciem bulionu?

Na bazie przygotowanego bulionu warzywnego lub mięsnego można przygotować wiele potraw. Można go dodać do innych zup, którymi zaskoczysz rodzinę lub przyjaciół. Z bulionem przygotujesz m.in. zupę z kurczakiem, turecką zupę z soczewicy lub kokosową ze szparagami. Wyjątkowe będą również dania główne z wykorzystaniem bulionu, np. Ragoût z jarzyn czy chrupiąca gęś. W formie sosu bulion idealnie nada się do przygotowania takich dań, jak pieczona baranina z agrestem czy faszerowana papryka.

Tagi:
Anna Jakubczak
Dziennikarka, animatorka kultury, autorka książek. Miłośniczka dobrej literatury, kuchni oraz muzyki. Pasjonatka podróży oraz nauki języków obcych. Jako córka morza, zakochana w marynistycznych aranżacjach wnętrz oraz w stylu loftowym. W życiu i w sferze duchowej niczym kot chodzi swoimi drogami.

Powiązane wpisy

Brak powiązanych wpisów

0 Komentarzy

Napisz komentarz