1. Domowe obowiązki w formie zabawy – 6 sposobów!
  2. Jak wyglądają mole spożywcze?
  3. Jak dbać o czystość w garażu?
  4. Co warto robić w domu z całą rodziną jesienią i zimą?
  5. SEO – niezbędne wsparcie przy prowadzeniu firmy
  6. Zadbaj o najwyższy standard wypoczynku – łóżka kontynentalne
  7. Potrawy, które możesz przygotować na garden party
  8. Kamień do pizzy – jak z niego korzystać?
  9. Świąteczne dekoracje okna w kuchni
  10. Mycie lodówki krok po kroku
  11. Czym zastąpić jajko w cieście?
  12. Jak usunąć kamień w łazience? O tym musisz pamiętać!
  13. Najciekawsze urządzenia kuchenne, które powinnaś mieć w swoim domu!
  14. Kredyt dla młodych małżeństw – czy pary mają lepiej?
  15. Mole spożywcze – jak się ich pozbyć?
  16. Jak składać koszulki? Szybkie sposoby na T-shirty
  17. Jak zrobić deser w 5 minut? 4 propozycje
  18. Jakich tkanin używać do obicia mebli?
  19. Przepis na sernik pistacjowy
  20. Obsługa smartfonem urządzeń i systemów domowych – sposób na komfortowe życie
  21. Do tych dań warto dodać oliwki i oliwę
  22. Dodatki do kuchni z jadalnią – sprawdź nasze propozycje
  23. 4 dania jednogarnkowe, które zrobisz szybko i sprawnie
  24. Czym i jak wyczyścić przypalony garnek?
  25. Zupa krem z brokułów – przepis
  26. Zakwas na żurek z ekologicznej mąki żytniej
  27. Łosoś w sosie cytrynowym – prosty przepis
  28. Obowiązki dziecka w domu w zależności od wieku
  29. Jak chronić multimedia z polisy mieszkaniowej?
  30. Ubezpieczenie na życie dla dziecka – co wybrać?
  31. Jak usunąć tłuste plamy ze ściany?
  32. Przepis na surówkę z młodej kapusty
  33. Jak pozbyć się moli w kuchni?
  34. Opryszczka u dzieci – jak sobie z nią poradzić?
  35. Zdrowa dieta jesienią
  36. Czym jest odbiór techniczny mieszkania?
  37. Warzywa i owoce, które łagodzą stres – lista produktów
  38. Jak przygotować dobrą kawę w domu?
  39. Jak wyczyścić zamszowe buty?
  40. Co przyda się do samodzielnego tworzenia dekoracji domowych?
  41. Jak ręcznie wykonać zaproszenia i kartki okolicznościowe?
  42. Najlepszy sernik – 3 proste przepisy
  43. Jak przechowywać buty w mieszkaniu? Nasze patenty
  44. Proste sposoby na odnowienie wyglądu mebli
  45. Jak chronić dzieci przed Internetem?
  46. Jak wyczyścić szkolny plecak?
  47. Soki idealne na zimę
  48. Przepis na tradycyjne ogórki konserwowe
  49. Patenty na pozbycie się zacieków
  50. Trzy proste przepisy na kawę
  51. Jak wprowadzić kolory w minimalistycznej łazience?
  52. Czy przechowywanie żywności w plastikowych pojemnikach na żywność jest bezpieczne?
  53. Jak dbać o lniane ubrania?
  54. Cukinia w słoikach – przepis
  55. Trzy przepisy na pyszne herbaty
  56. W czym i jak przechowywać sypkie produkty?
  57. Jak czyścić płytki i fugi?
  58. Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym
  59. 3 pomysły na sałatki z awokado
  60. Kilka porad na efektywne sprzątanie kuchni
  61. Jak ozdobić wnętrze światłem?
  62. Frytki z cukinii pieczone w piekarniku
  63. Sosy do sałatek, które przygotujesz w minutę!
  64. Sposoby na kuchenne zabrudzenia
  65. Pomysły na dania z kiełbasą
  66. Sposób na zmęczone i suche oczy
  67. Jak prać odzież sportową?
  68. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  69. Dlaczego pelargonia żółknie?
  70. Jak przygotować samodzielnie trufle?
  71. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  72. Lemoniada na 5 sposobów – idealna na letnie dni
  73. Soda oczyszczona do pralki – jak używać?
  74. Wiosenna tarta z owocami – jak przygotować?
  75. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  76. Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  77. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  78. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  79. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  80. Wiosenne sałatki do grilla – 4 przepisy
  81. 3 zastosowania folii aluminiowej podczas sprzątania
  82. Tortille z kurczakiem – domowy fast food na 3 sposoby
  83. Jak parzyć i serwować kawę?
  84. Jaki odkurzacz myjący podłogi wybrać?
  85. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  86. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  87. Jak i czym wyczyścić patelnię od spodu?
  88. Jak zrobić najlepszy sos czosnkowy?
  89. Jak podawać przekąski, czyli na czym serwować jedzenie?
  90. Worki próżniowe – do czego się przydadzą?
  91. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  92. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  93. W czym przechowywać zimowe ubrania? 5 patentów
  94. Czego nie wolno wylewać do zlewu?
  95. Jak przechowywać pluszowe misie?
  96. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  97. Jak zacząć się więcej ruszać?
  98. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  99. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  100. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  101. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  102. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  103. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  104. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  105. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  106. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  107. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  108. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  109. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  110. Jak prać białe ubrania?
  111. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  112. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  113. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  114. Jak udekorować okno w kuchni?
  115. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  116. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  117. Jak przechowywać kubki?
  118. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  119. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  120. Domowy majonez krok po kroku
  121. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  122. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  123. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  124. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  125. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  126. W ilu stopniach prać koce?
  127. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  128. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  129. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  130. Jak czyścić buty sportowe?
  131. Czy dywan można prać w pralce?
  132. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  133. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  134. Jak wybrać i przechować ananasa?
  135. Ile czasu piec łososia?
  136. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  137. Jak zrobić sos karmelowy?
  138. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  139. Jak suszyć zioła?
  140. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  141. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  142. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  143. Jak wyczyścić kaloryfer?
  144. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  145. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty
czwartek, 20 stycznia, 2022
  1. Domowe obowiązki w formie zabawy – 6 sposobów!
  2. Jak wyglądają mole spożywcze?
  3. Jak dbać o czystość w garażu?
  4. Co warto robić w domu z całą rodziną jesienią i zimą?
  5. SEO – niezbędne wsparcie przy prowadzeniu firmy
  6. Zadbaj o najwyższy standard wypoczynku – łóżka kontynentalne
  7. Potrawy, które możesz przygotować na garden party
  8. Kamień do pizzy – jak z niego korzystać?
  9. Świąteczne dekoracje okna w kuchni
  10. Mycie lodówki krok po kroku
  11. Czym zastąpić jajko w cieście?
  12. Jak usunąć kamień w łazience? O tym musisz pamiętać!
  13. Najciekawsze urządzenia kuchenne, które powinnaś mieć w swoim domu!
  14. Kredyt dla młodych małżeństw – czy pary mają lepiej?
  15. Mole spożywcze – jak się ich pozbyć?
  16. Jak składać koszulki? Szybkie sposoby na T-shirty
  17. Jak zrobić deser w 5 minut? 4 propozycje
  18. Jakich tkanin używać do obicia mebli?
  19. Przepis na sernik pistacjowy
  20. Obsługa smartfonem urządzeń i systemów domowych – sposób na komfortowe życie
  21. Do tych dań warto dodać oliwki i oliwę
  22. Dodatki do kuchni z jadalnią – sprawdź nasze propozycje
  23. 4 dania jednogarnkowe, które zrobisz szybko i sprawnie
  24. Czym i jak wyczyścić przypalony garnek?
  25. Zupa krem z brokułów – przepis
  26. Zakwas na żurek z ekologicznej mąki żytniej
  27. Łosoś w sosie cytrynowym – prosty przepis
  28. Obowiązki dziecka w domu w zależności od wieku
  29. Jak chronić multimedia z polisy mieszkaniowej?
  30. Ubezpieczenie na życie dla dziecka – co wybrać?
  31. Jak usunąć tłuste plamy ze ściany?
  32. Przepis na surówkę z młodej kapusty
  33. Jak pozbyć się moli w kuchni?
  34. Opryszczka u dzieci – jak sobie z nią poradzić?
  35. Zdrowa dieta jesienią
  36. Czym jest odbiór techniczny mieszkania?
  37. Warzywa i owoce, które łagodzą stres – lista produktów
  38. Jak przygotować dobrą kawę w domu?
  39. Jak wyczyścić zamszowe buty?
  40. Co przyda się do samodzielnego tworzenia dekoracji domowych?
  41. Jak ręcznie wykonać zaproszenia i kartki okolicznościowe?
  42. Najlepszy sernik – 3 proste przepisy
  43. Jak przechowywać buty w mieszkaniu? Nasze patenty
  44. Proste sposoby na odnowienie wyglądu mebli
  45. Jak chronić dzieci przed Internetem?
  46. Jak wyczyścić szkolny plecak?
  47. Soki idealne na zimę
  48. Przepis na tradycyjne ogórki konserwowe
  49. Patenty na pozbycie się zacieków
  50. Trzy proste przepisy na kawę
  51. Jak wprowadzić kolory w minimalistycznej łazience?
  52. Czy przechowywanie żywności w plastikowych pojemnikach na żywność jest bezpieczne?
  53. Jak dbać o lniane ubrania?
  54. Cukinia w słoikach – przepis
  55. Trzy przepisy na pyszne herbaty
  56. W czym i jak przechowywać sypkie produkty?
  57. Jak czyścić płytki i fugi?
  58. Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym
  59. 3 pomysły na sałatki z awokado
  60. Kilka porad na efektywne sprzątanie kuchni
  61. Jak ozdobić wnętrze światłem?
  62. Frytki z cukinii pieczone w piekarniku
  63. Sosy do sałatek, które przygotujesz w minutę!
  64. Sposoby na kuchenne zabrudzenia
  65. Pomysły na dania z kiełbasą
  66. Sposób na zmęczone i suche oczy
  67. Jak prać odzież sportową?
  68. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  69. Dlaczego pelargonia żółknie?
  70. Jak przygotować samodzielnie trufle?
  71. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  72. Lemoniada na 5 sposobów – idealna na letnie dni
  73. Soda oczyszczona do pralki – jak używać?
  74. Wiosenna tarta z owocami – jak przygotować?
  75. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  76. Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  77. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  78. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  79. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  80. Wiosenne sałatki do grilla – 4 przepisy
  81. 3 zastosowania folii aluminiowej podczas sprzątania
  82. Tortille z kurczakiem – domowy fast food na 3 sposoby
  83. Jak parzyć i serwować kawę?
  84. Jaki odkurzacz myjący podłogi wybrać?
  85. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  86. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  87. Jak i czym wyczyścić patelnię od spodu?
  88. Jak zrobić najlepszy sos czosnkowy?
  89. Jak podawać przekąski, czyli na czym serwować jedzenie?
  90. Worki próżniowe – do czego się przydadzą?
  91. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  92. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  93. W czym przechowywać zimowe ubrania? 5 patentów
  94. Czego nie wolno wylewać do zlewu?
  95. Jak przechowywać pluszowe misie?
  96. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  97. Jak zacząć się więcej ruszać?
  98. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  99. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  100. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  101. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  102. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  103. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  104. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  105. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  106. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  107. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  108. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  109. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  110. Jak prać białe ubrania?
  111. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  112. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  113. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  114. Jak udekorować okno w kuchni?
  115. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  116. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  117. Jak przechowywać kubki?
  118. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  119. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  120. Domowy majonez krok po kroku
  121. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  122. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  123. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  124. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  125. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  126. W ilu stopniach prać koce?
  127. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  128. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  129. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  130. Jak czyścić buty sportowe?
  131. Czy dywan można prać w pralce?
  132. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  133. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  134. Jak wybrać i przechować ananasa?
  135. Ile czasu piec łososia?
  136. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  137. Jak zrobić sos karmelowy?
  138. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  139. Jak suszyć zioła?
  140. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  141. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  142. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  143. Jak wyczyścić kaloryfer?
  144. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  145. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty

Domowa kuchnia nie może obyć się bez dobrego bulionu. Przyda się on nie tylko do przygotowania tradycyjnego niedzielnego rosołu, ale jest również bazą wielu innych potraw, zup czy sosów. Zarówno w wersji mięsnej, jak i warzywnej. Sprawdź. 

Domowy bulion – najlepiej tradycyjny

Dobry przepis na bulion to klucz do znakomitej bazy dla wielu zup i sosów. Warto gotować go tradycyjną metodą bez stosowania chemii w postaci gotowych półproduktów, aby móc wykorzystać jego prozdrowotne właściwości. Domowy rosół to idealne lekarstwo na przeziębienie. Stawia na nogi, jest prawdziwą bombą witaminową, a do tego zwiększa odporność.

Tyle korzyści w niepozornym bulionie. Można go podzielić na porcje i wykorzystać później do galaretek, jak również jako bazę do różnorodnych sosów pomidorowych, śmietanowych czy grzybowych; można nawet zamrozić! Dodatkowo warzywa, które wykorzystujemy do jego przygotowania, możemy wykorzystać później do przygotowania innych potraw, np. pasztetu czy zapiekanki. Miłośnicy naleśników i krokietów mogą je wykorzystać jako uzupełnienie mięsnego lub warzywnego farszu – wszystko zależy od tego czy preferujemy mięsny farsz, czy ten w wersji wegetariańskiej.

Co ważne, przygotowanie  bulionu nie jest czasochłonne. Wystarczy około 20 minut przygotowania i 2 godzin spokojnego gotowania, podczas których możemy zająć się innymi obowiązkami domowymi lub spokojnie odpocząć. 

Bulion w kostce lub słoiczku? Unikaj!

Szybkie tempo życia i wiele obowiązków sprawiają, że nie zwracamy uwagę na skład produktów, które kupujemy. Prym wiodą wszelkiego rodzaju produkty głęboko przetworzone. Wiele osób nie widzi się w roli domowego Masterchefa, dlatego skłania się ku przygotowywaniu posiłków z półproduktów. Dotyczy to również zup, które wydawałoby się, nie są trudne w przygotowaniu. Rozleniwienie czy brak czasu lub pasji do gotowania skłania nas do sięgania po gotowy bulion w kostce lub w słoiczku. Niestety, decydując się na gotowanie potraw z użyciem kupnego bulionu, narażamy się na spożywanie produktu z ogromną ilością soli i konserwantów.

Dlatego najlepiej kierować się zdrowym rozsądkiem i szacunkiem do własnego zdrowia, a w szczególności żołądka. Pozwoli to uniknąć w przyszłości wielu dolegliwości zdrowotnych.

Dlaczego jest to tak ważne? Ponieważ wiele z tych półproduktów zawiera masę szkodliwych substancji. Należą do nich:

  • sól,
  • tłuszcz roślinny,
  • wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, inozynian disodowy, guanylan disodowy, skrobia, tłuszcz kurzy),
  • aromaty,
  • cukier,
  • ekstrakt drożdżowy,
  • kwas cytrynowy,
  • ekstrakt mięsa kurzego (0,01%),
  • barwnik: karmel amoniakalny.

Lista jest naprawdę długa. Tym bardziej zachęcamy, by wybierać produkty według idei Wiem, co jem – czyli wybieram własne zdrowie i naturalne produkty.

Jakie składniki zawiera bulion?

Domowy bulion jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga umiejętności porównywalnych z mistrzami kuchni rodem z pięciogwiazdkowych restauracji. Nawet początkująca osoba, trzymając się przepisu, powinna bez problemu poradzić sobie z przygotowaniem domowego bulionu. Będziemy potrzebować: 

  • 2 litry wody, 
  • 3 mniejsze marchewki, 
  • 1 małą cebulę, 
  • średni korzeń pietruszki,
  • kawałek korzenia selera,
  • kawałek pora,
  • świeżą natkę pietruszki, 
  • 1/3 główki czosnku, 
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka ziaren pieprzu i oczywiście sól, 
  • dla złotego koloru możemy użyć kurkumy. 

Jeśli chcemy zrobić mięsny wywar, np. drobiowy, warto dodać 2 udka z kurczaka, 3 skrzydełka i szyję. Niektórzy gotują rosół z całego korpusu. Pamiętajmy, że każdy przepis możemy nieco zmodyfikować.

Jak przygotować tradycyjny bulion?

Do przygotowania bulionu najlepiej wziąć garnek o pojemności 4 litrów. Jeśli nie mamy takiego lub mieszkamy sami i nie potrzebujemy dużej ilości bulionu, wystarczy garnek o pojemności 2 litrów. Sposób przygotowania bulionu jest następujący: warzywa umyć, pokroić wedle uznania, mięso oczyścić i włożyć do garnka wraz z warzywami i zalać wodą, a następnie wstawić na gaz. Cebulę przekrój na pół i opiekaj chwilę, aż się zarumieni,  następnie dodaj ją do gotującego się bulionu wraz z przyprawami. Nada to bulionowi niezwykłego aromatu. Najpierw ustaw wysoką moc gotowania, aby bulion szybko się zagotował, a następnie zmniejsz ją, by przez dwie godziny spokojnie się gotował. Po dwóch godzinach bulion będzie gotowy do spożycia. Wystarczy ugotować ulubiony makaron, by cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem. 

Dobry bulion warzywny lub mięsny powinien mieć intensywny smak oraz zapach. Musi być tłusty, dzięki czemu zachowa swoje właściwości prozdrowotne i odpowiednią esencję idealną jako baza do innych potraw. Kolor bulionu zależy od wykorzystanych składników.  Im bardziej mętny, tym lepiej, ponieważ oznacza to, że wykorzystaliśmy odpowiednią ilość warzyw i mięsa. Bulion bez „oczek”, może oznaczać, że jest zbyt dużo wody względem składników.

Jakie potrawy można przygotować z użyciem bulionu?

Na bazie przygotowanego bulionu warzywnego lub mięsnego można przygotować wiele potraw. Można go dodać do innych zup, którymi zaskoczysz rodzinę lub przyjaciół. Z bulionem przygotujesz m.in. zupę z kurczakiem, turecką zupę z soczewicy lub kokosową ze szparagami. Wyjątkowe będą również dania główne z wykorzystaniem bulionu, np. Ragoût z jarzyn czy chrupiąca gęś. W formie sosu bulion idealnie nada się do przygotowania takich dań, jak pieczona baranina z agrestem czy faszerowana papryka.

Tagi:
Anna Jakubczak
Dziennikarka, animatorka kultury, autorka książek. Miłośniczka dobrej literatury, kuchni oraz muzyki. Pasjonatka podróży oraz nauki języków obcych. Jako córka morza, zakochana w marynistycznych aranżacjach wnętrz oraz w stylu loftowym. W życiu i w sferze duchowej niczym kot chodzi swoimi drogami.

Powiązane wpisy

0 Komentarzy

Napisz komentarz