1. Jak przechowywać buty w mieszkaniu? Nasze patenty
  2. Proste sposoby na odnowienie wyglądu mebli
  3. Jak chronić dzieci przed Internetem?
  4. Jak wyczyścić szkolny plecak?
  5. Soki idealne na zimę
  6. Przepis na tradycyjne ogórki konserwowe
  7. Patenty na pozbycie się zacieków
  8. Trzy proste przepisy na kawę
  9. Jak wprowadzić kolory w minimalistycznej łazience?
  10. Czy przechowywanie żywności w plastikowych pojemnikach na żywność jest bezpieczne?
  11. Jak dbać o lniane ubrania?
  12. Cukinia w słoikach – przepis
  13. Trzy przepisy na pyszne herbaty
  14. W czym i jak przechowywać sypkie produkty?
  15. Jak czyścić płytki i fugi?
  16. Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym
  17. 3 pomysły na sałatki z awokado
  18. Kilka porad na efektywne sprzątanie kuchni
  19. Jak ozdobić wnętrze światłem?
  20. Frytki z cukinii pieczone w piekarniku
  21. Sosy do sałatek, które przygotujesz w minutę!
  22. Sposoby na kuchenne zabrudzenia
  23. Pomysły na dania z kiełbasą
  24. Sposób na zmęczone i suche oczy
  25. Jak prać odzież sportową?
  26. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  27. Dlaczego pelargonia żółknie?
  28. Jak przygotować samodzielnie trufle?
  29. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  30. Lemoniada na 5 sposobów – idealna na letnie dni
  31. Soda oczyszczona do pralki – jak używać?
  32. Wiosenna tarta z owocami – jak przygotować?
  33. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  34. Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  35. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  36. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  37. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  38. Wiosenne sałatki do grilla – 4 przepisy
  39. 3 zastosowania folii aluminiowej podczas sprzątania
  40. Tortille z kurczakiem – domowy fast food na 3 sposoby
  41. Jak parzyć i serwować kawę?
  42. Jaki odkurzacz myjący podłogi wybrać?
  43. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  44. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  45. Jak i czym wyczyścić patelnię od spodu?
  46. Jak zrobić najlepszy sos czosnkowy?
  47. Jak podawać przekąski, czyli na czym serwować jedzenie?
  48. Worki próżniowe – do czego się przydadzą?
  49. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  50. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  51. W czym przechowywać zimowe ubrania? 5 patentów
  52. Czego nie wolno wylewać do zlewu?
  53. Jak przechowywać pluszowe misie?
  54. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  55. Jak zacząć się więcej ruszać?
  56. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  57. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  58. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  59. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  60. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  61. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  62. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  63. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  64. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  65. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  66. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  67. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  68. Jak prać białe ubrania?
  69. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  70. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  71. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  72. Jak udekorować okno w kuchni?
  73. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  74. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  75. Jak przechowywać kubki?
  76. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  77. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  78. Domowy majonez krok po kroku
  79. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  80. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  81. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  82. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  83. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  84. W ilu stopniach prać koce?
  85. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  86. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  87. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  88. Jak czyścić buty sportowe?
  89. Czy dywan można prać w pralce?
  90. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  91. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  92. Jak wybrać i przechować ananasa?
  93. Ile czasu piec łososia?
  94. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  95. Jak zrobić sos karmelowy?
  96. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  97. Jak suszyć zioła?
  98. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  99. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  100. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  101. Jak wyczyścić kaloryfer?
  102. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  103. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty
sobota, 25 września, 2021
  1. Jak przechowywać buty w mieszkaniu? Nasze patenty
  2. Proste sposoby na odnowienie wyglądu mebli
  3. Jak chronić dzieci przed Internetem?
  4. Jak wyczyścić szkolny plecak?
  5. Soki idealne na zimę
  6. Przepis na tradycyjne ogórki konserwowe
  7. Patenty na pozbycie się zacieków
  8. Trzy proste przepisy na kawę
  9. Jak wprowadzić kolory w minimalistycznej łazience?
  10. Czy przechowywanie żywności w plastikowych pojemnikach na żywność jest bezpieczne?
  11. Jak dbać o lniane ubrania?
  12. Cukinia w słoikach – przepis
  13. Trzy przepisy na pyszne herbaty
  14. W czym i jak przechowywać sypkie produkty?
  15. Jak czyścić płytki i fugi?
  16. Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym
  17. 3 pomysły na sałatki z awokado
  18. Kilka porad na efektywne sprzątanie kuchni
  19. Jak ozdobić wnętrze światłem?
  20. Frytki z cukinii pieczone w piekarniku
  21. Sosy do sałatek, które przygotujesz w minutę!
  22. Sposoby na kuchenne zabrudzenia
  23. Pomysły na dania z kiełbasą
  24. Sposób na zmęczone i suche oczy
  25. Jak prać odzież sportową?
  26. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  27. Dlaczego pelargonia żółknie?
  28. Jak przygotować samodzielnie trufle?
  29. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  30. Lemoniada na 5 sposobów – idealna na letnie dni
  31. Soda oczyszczona do pralki – jak używać?
  32. Wiosenna tarta z owocami – jak przygotować?
  33. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  34. Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  35. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  36. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  37. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  38. Wiosenne sałatki do grilla – 4 przepisy
  39. 3 zastosowania folii aluminiowej podczas sprzątania
  40. Tortille z kurczakiem – domowy fast food na 3 sposoby
  41. Jak parzyć i serwować kawę?
  42. Jaki odkurzacz myjący podłogi wybrać?
  43. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  44. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  45. Jak i czym wyczyścić patelnię od spodu?
  46. Jak zrobić najlepszy sos czosnkowy?
  47. Jak podawać przekąski, czyli na czym serwować jedzenie?
  48. Worki próżniowe – do czego się przydadzą?
  49. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  50. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  51. W czym przechowywać zimowe ubrania? 5 patentów
  52. Czego nie wolno wylewać do zlewu?
  53. Jak przechowywać pluszowe misie?
  54. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  55. Jak zacząć się więcej ruszać?
  56. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  57. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  58. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  59. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  60. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  61. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  62. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  63. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  64. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  65. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  66. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  67. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  68. Jak prać białe ubrania?
  69. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  70. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  71. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  72. Jak udekorować okno w kuchni?
  73. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  74. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  75. Jak przechowywać kubki?
  76. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  77. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  78. Domowy majonez krok po kroku
  79. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  80. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  81. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  82. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  83. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  84. W ilu stopniach prać koce?
  85. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  86. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  87. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  88. Jak czyścić buty sportowe?
  89. Czy dywan można prać w pralce?
  90. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  91. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  92. Jak wybrać i przechować ananasa?
  93. Ile czasu piec łososia?
  94. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  95. Jak zrobić sos karmelowy?
  96. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  97. Jak suszyć zioła?
  98. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  99. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  100. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  101. Jak wyczyścić kaloryfer?
  102. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  103. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty

Majonez to niezbędny dodatek niemal nieskończonej ilości sałatek, farszów do jaj i dań z zimnego bufetu. Jak zrobić go we własnej kuchni?

W okresie wielkanocnym z czystym sumieniem można powiedzieć, że to, co jemy najczęściej, to… właśnie majonez. Wojny miłośników różnych marek toczą się w internecie pół-żartem, pół-serio, ale my chcielibyśmy zaproponować wam alternatywę. Co powiecie na domowy majonez?

Jego wykonanie nie jest skomplikowane, a w zamian za odrobinę wysiłku otrzymujemy cały pakiet korzyści. Po pierwsze, znamy dokładnie skład majonezu, od rodzaju użytych jajek po ilość i gatunek soli. Po drugie, możemy kontrolować jego smak i konsystencję – zbyt słony? Odrobina cukru. Za gęsty? Parę kropel oleju. Wszystko jest w naszych rękach. Możemy nawet wybrać sposób przygotowania!

Po pierwsze – składniki

Przyjmujemy, że chcemy jednorazowo otrzymać około 400 ml majonezu. Do tego będziemy potrzebować:

  • 1 jajko,
  • 350 ml oleju roślinnego – słonecznikowego, rzepakowego…
  • łyżkę soku z cytryny lub octu winnego,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Ważne, aby jajko i sok z cytryny były świeże, a olej możliwie wysokiej jakości. Następnie, w zależności od tego, jakie mamy dostępne urządzenia, możemy zabrać się za szykowanie majonezu na dwa sposoby.

Po drugie – sposób

W zależności od wyposażenia naszej kuchni możemy zdecydować się na dwie, niemal równie szybkie metody.

Z mikserem ręcznym

  1. Skorupkę jajka sparzamy wrzątkiem, następnie wbijamy do wysokiego naczynia. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu i odrobinę cukru, oraz sok z cytryny/ocet. 
  2. Ubijamy na niskich–średnich obrotach. (Miksery o słabej mocy mogą być ustawione na średnie, a następnie podniesione na wyższe).
  3. Kiedy masa się spieni, zaczynamy dodawać olej, po łyżce lub cienkim, stałym strumieniem, wciąż ubijając (już na możliwie wysokich obrotach), aż masa się rozjaśni i napuszy do konsystencji, jakiej oczekujemy od naszego majonezu. 

W zależności od miksera i ilości użytego oleju, przygotowanie majonezu może zająć od pięciu nawet do dziesięciu minut i dłużej. Plusem jest fakt, że w trakcie przygotowania możemy dopasować ilość używanego oleju i uniknąć sytuacji, w której produkt końcowy jest za rzadki.

Z blenderem “żyrafą”

  1. Podobnie jak przy pierwszym sposobie, jajko sparzamy i wbijamy do wysokiego naczynia.
  2. Dodajemy sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, ocet, a także olej.
  3. Blender wkładamy do samego dna pojemnika bez uruchamiania ostrzy.
  4. Uruchamiamy blender, wciąż trzymając go przy dnie. Właściwości oleju sprawią, że większość znajdzie się poza strefą pracy ostrzy, ale o to nam chodzi.
  5. Po mniej więcej trzydziestu sekundach zacznij powoli unosić blender, pozwalając olejowi stopniowo przenikać do mieszanki jajek i przypraw.

Ten sposób jest dobry, szczególnie jeśli zależy nam na gęstym majonezie. Musimy jednak mieć pewność, że ilość oleju jest odpowiednia od samego początku – w przeciwieństwie do metody z mikserem ręcznym, nie jesteśmy w stanie zmniejszyć ilości oleju w trakcie przygotowywania, albo ryzykujemy zbyt szybkie wymieszanie się zbyt dużej ilości oleju z masą jajeczną.

W obydwu metodach jesteśmy w stanie panować nad smakiem majonezu. Jeśli po zakończeniu ubijania stwierdzimy, że majonez jest zbyt łagodny lub słony, albo w jakiś inny sposób odstaje od naszych preferencji smakowych, wystarczy dodać wymaganą przyprawę i jeszcze raz krótko (maksymalnie 10 sekund) zmiksować lub zblendować całość.

Wariant wege

Dla osób na diecie wegańskiej proponujemy wariant zastępujący jajko ok. 100 ml aquafaby – czyli wody z puszek ciecierzycy konserwowej, albo pozostałej z jej gotowania. Jest doskonałym zamiennikiem białek jaj w deserach, ale na jej bazie można przygotować również smaczny majonez. Wystarczy zmniejszyć ilość oleju, a do zwykłej soli dodać odrobinę soli czarnej (doda posmaku jajecznego). Następnie, postępując zgodnie z przepisem jak powyżej, można przygotować w stu procentach wegetariański majonez.

Tagi:
Julia Matczak
Studentka polonistyki. Kiedy nie pisze i nie majsterkuje, planuje, jak w mieszkaniu zmieścić więcej książek i kubków do herbaty. Specjalistka od domykania budżetu nawet z kolejną (zbędną) dekoracją do salonu w niezbędnych wydatkach.

Powiązane wpisy

1 komentarz

Avatar
Kaśka 22 kwietnia 2021 o 13:35

Domowy majonez ma zupełnie inny smak niż kupny – robię i polecam:)

Napisz komentarz