1. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  2. Dlaczego pelargonia żółknie?
  3. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  4. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  5. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  6. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  7. Jak parzyć i serwować kawę?
  8. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  9. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  10. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  11. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  12. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  13. Jak zacząć się więcej ruszać?
  14. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  15. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  16. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  17. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  18. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  19. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  20. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  21. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  22. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  23. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  24. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  25. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  26. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  27. Jak prać białe ubrania?
  28. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  29. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  30. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  31. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  32. Jak udekorować okno w kuchni?
  33. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  34. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  35. Jak przechowywać kubki?
  36. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  37. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  38. Domowy majonez krok po kroku
  39. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  40. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  41. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  42. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  43. W ilu stopniach prać koce?
  44. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  45. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  46. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  47. Jak czyścić buty sportowe?
  48. Czy dywan można prać w pralce?
  49. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  50. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  51. Jak wybrać i przechować ananasa?
  52. Ile czasu piec łososia?
  53. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  54. Jak zrobić sos karmelowy?
  55. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  56. Jak suszyć zioła?
  57. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  58. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  59. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  60. Jak wyczyścić kaloryfer?
  61. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  62. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty
środa, 16 czerwca, 2021
  1. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  2. Dlaczego pelargonia żółknie?
  3. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  4. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  5. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  6. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  7. Jak parzyć i serwować kawę?
  8. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  9. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  10. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  11. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  12. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  13. Jak zacząć się więcej ruszać?
  14. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  15. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  16. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  17. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  18. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  19. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  20. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  21. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  22. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  23. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  24. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  25. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  26. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  27. Jak prać białe ubrania?
  28. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  29. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  30. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  31. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  32. Jak udekorować okno w kuchni?
  33. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  34. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  35. Jak przechowywać kubki?
  36. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  37. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  38. Domowy majonez krok po kroku
  39. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  40. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  41. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  42. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  43. W ilu stopniach prać koce?
  44. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  45. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  46. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  47. Jak czyścić buty sportowe?
  48. Czy dywan można prać w pralce?
  49. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  50. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  51. Jak wybrać i przechować ananasa?
  52. Ile czasu piec łososia?
  53. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  54. Jak zrobić sos karmelowy?
  55. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  56. Jak suszyć zioła?
  57. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  58. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  59. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  60. Jak wyczyścić kaloryfer?
  61. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  62. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty

Majonez to niezbędny dodatek niemal nieskończonej ilości sałatek, farszów do jaj i dań z zimnego bufetu. Jak zrobić go we własnej kuchni?

W okresie wielkanocnym z czystym sumieniem można powiedzieć, że to, co jemy najczęściej, to… właśnie majonez. Wojny miłośników różnych marek toczą się w internecie pół-żartem, pół-serio, ale my chcielibyśmy zaproponować wam alternatywę. Co powiecie na domowy majonez?

Jego wykonanie nie jest skomplikowane, a w zamian za odrobinę wysiłku otrzymujemy cały pakiet korzyści. Po pierwsze, znamy dokładnie skład majonezu, od rodzaju użytych jajek po ilość i gatunek soli. Po drugie, możemy kontrolować jego smak i konsystencję – zbyt słony? Odrobina cukru. Za gęsty? Parę kropel oleju. Wszystko jest w naszych rękach. Możemy nawet wybrać sposób przygotowania!

Po pierwsze – składniki

Przyjmujemy, że chcemy jednorazowo otrzymać około 400 ml majonezu. Do tego będziemy potrzebować:

  • 1 jajko,
  • 350 ml oleju roślinnego – słonecznikowego, rzepakowego…
  • łyżkę soku z cytryny lub octu winnego,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Ważne, aby jajko i sok z cytryny były świeże, a olej możliwie wysokiej jakości. Następnie, w zależności od tego, jakie mamy dostępne urządzenia, możemy zabrać się za szykowanie majonezu na dwa sposoby.

Po drugie – sposób

W zależności od wyposażenia naszej kuchni możemy zdecydować się na dwie, niemal równie szybkie metody.

Z mikserem ręcznym

  1. Skorupkę jajka sparzamy wrzątkiem, następnie wbijamy do wysokiego naczynia. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu i odrobinę cukru, oraz sok z cytryny/ocet. 
  2. Ubijamy na niskich–średnich obrotach. (Miksery o słabej mocy mogą być ustawione na średnie, a następnie podniesione na wyższe).
  3. Kiedy masa się spieni, zaczynamy dodawać olej, po łyżce lub cienkim, stałym strumieniem, wciąż ubijając (już na możliwie wysokich obrotach), aż masa się rozjaśni i napuszy do konsystencji, jakiej oczekujemy od naszego majonezu. 

W zależności od miksera i ilości użytego oleju, przygotowanie majonezu może zająć od pięciu nawet do dziesięciu minut i dłużej. Plusem jest fakt, że w trakcie przygotowania możemy dopasować ilość używanego oleju i uniknąć sytuacji, w której produkt końcowy jest za rzadki.

Z blenderem “żyrafą”

  1. Podobnie jak przy pierwszym sposobie, jajko sparzamy i wbijamy do wysokiego naczynia.
  2. Dodajemy sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, ocet, a także olej.
  3. Blender wkładamy do samego dna pojemnika bez uruchamiania ostrzy.
  4. Uruchamiamy blender, wciąż trzymając go przy dnie. Właściwości oleju sprawią, że większość znajdzie się poza strefą pracy ostrzy, ale o to nam chodzi.
  5. Po mniej więcej trzydziestu sekundach zacznij powoli unosić blender, pozwalając olejowi stopniowo przenikać do mieszanki jajek i przypraw.

Ten sposób jest dobry, szczególnie jeśli zależy nam na gęstym majonezie. Musimy jednak mieć pewność, że ilość oleju jest odpowiednia od samego początku – w przeciwieństwie do metody z mikserem ręcznym, nie jesteśmy w stanie zmniejszyć ilości oleju w trakcie przygotowywania, albo ryzykujemy zbyt szybkie wymieszanie się zbyt dużej ilości oleju z masą jajeczną.

W obydwu metodach jesteśmy w stanie panować nad smakiem majonezu. Jeśli po zakończeniu ubijania stwierdzimy, że majonez jest zbyt łagodny lub słony, albo w jakiś inny sposób odstaje od naszych preferencji smakowych, wystarczy dodać wymaganą przyprawę i jeszcze raz krótko (maksymalnie 10 sekund) zmiksować lub zblendować całość.

Wariant wege

Dla osób na diecie wegańskiej proponujemy wariant zastępujący jajko ok. 100 ml aquafaby – czyli wody z puszek ciecierzycy konserwowej, albo pozostałej z jej gotowania. Jest doskonałym zamiennikiem białek jaj w deserach, ale na jej bazie można przygotować również smaczny majonez. Wystarczy zmniejszyć ilość oleju, a do zwykłej soli dodać odrobinę soli czarnej (doda posmaku jajecznego). Następnie, postępując zgodnie z przepisem jak powyżej, można przygotować w stu procentach wegetariański majonez.

Tagi:
Julia Matczak
Studentka polonistyki. Kiedy nie pisze i nie majsterkuje, planuje, jak w mieszkaniu zmieścić więcej książek i kubków do herbaty. Specjalistka od domykania budżetu nawet z kolejną (zbędną) dekoracją do salonu w niezbędnych wydatkach.

Powiązane wpisy

1 komentarz

Avatar
Kaśka 22 kwietnia 2021 o 13:35

Domowy majonez ma zupełnie inny smak niż kupny – robię i polecam:)

Napisz komentarz