Pieczony łosoś, chociaż prosty w przygotowaniu, może być popisową potrawą na stole. Sekret w tym, żeby odpowiednio długo go piec.
Czas ten powinien być różny w zależności od grubości kawałków ryby, sposobu jej zapiekania i oczywiście temperatury. Jak zrobić to dobrze? Podpowiadamy.
Pieczenie łososia – zasady
Choć pieczony łosoś nie wydaje się być trudnym daniem, to i tutaj panują zasady, których trzeba przestrzegać. Przede wszystkim ważna jest wielkość porcji, na które podzieliliśmy rybę. Im kawałek jest mniejszy, tym bardziej skraca się czas jego pieczenia. Jak wygląda to w praktyce? Co do zasady powinniśmy postępować tak, że:
- cały filet o przeciętnej grubości wymaga pieczenia przez 30 do maksymalnie 35 minut – pamiętajmy jednak, że przy zwiększonej grubości należy czas zapiekania wydłużyć;
- filet podzielony na kawałki piecze się krócej, bo ok. 20 minut;
- dzwonka zaś wymagają obróbki termicznej przez ok. 15 minut.
Częstym problemem bywa to, że łososia bardzo łatwo jest wysuszyć, co negatywnie wpłynie na jego smak i konsystencję. Można więc zrobić go w folii, wówczas pieczemy od 20 do 40 minut, uwzględniając wielkość filetu, lub w naczyniu żaroodpornym. W ostatnim przypadku zaleca się pieczenie do 30 minut. Przewidywana temperatura to od 170 do 220 stopni Celsjusza.