Jak wybrać i przechować ananasa?

Jak wybrać i przechować ananasa?
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Ananas to egzotyczny, niskokaloryczny owoc uwielbiany przez wiele osób. Część z nich nie wie, jak wybrać i przechować ananasa. Czym się kierować podczas zakupów owocostanu ananasa jadalnego? Sprawdźmy! 

Kilka słów o ananasie – dlaczego warto go jeść?

Jakie korzyści zdrowotne wiążą się z regularnym jedzeniem ananasa? Ten popularny owoc, którego ojczyzną jest Brazylia, stanowi dobre źródło witaminy A, B1, B2, B5, B6, B9, C  i minerałów – wapnia, manganu, potasu i magnezu. Mimo słodkiego smaku zaliczany jest do niskokalorycznych owoców – w 100 g świeżego ananasa zawarte jest około 50 kilokalorii. Natomiast ananas z puszki jest prawdziwą bombą kaloryczną i wskutek obróbki termicznej, pozbawiony jest wielu cennych wartości. Ważnym składnikiem egzotycznego owocu jest też enzym o nazwie bromelaina, który wspiera układ trawienny, ułatwiając trawienie białka. To nie koniec zalet. Ananas wzmacnia kości, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. 

Jak dobrze wybrać ananasa?

Aby móc delektować się wyśmienitym smakiem ananasa, najpierw należy kupić w pełni dojrzały okaz. Wbrew pozorom nie jest to takie proste i oczywiste, jak w przypadku kupna innych owoców. Jak rozpoznać i wybrać dojrzałego ananasa? Oto, na co należy zwrócić uwagę:

  • liście

Robiąc zakupy w lokalnym warzywniaku lub na targu, należy zwrócić uwagę na liście – idealny moment do spożycia owocu jest wtedy, gdy przybierają one żywo zielony lub zielonkawo-żółty odcień. Oczywiście kolor to nie jedyny czynnik, jaki należy uwzględnić. Warto spróbować wyciągnąć najmniejszy liść – jeśli łatwo wychodzi, możemy śmiało włożyć ananasa do zakupowego koszyka. 

  • zapach

Skutecznym i prostym sposobem na sprawdzenie czy ananas jest gotowy do spożycia, może okazać się powąchanie owocu. Jeśli u jego podstawy wyczuwamy intensywną, słodką woń – całkowicie dojrzał. Natomiast, gdy nie czujemy żadnego zapachu, prawdopodobnie ananas musi jeszcze „odleżeć swoje”. Z kolei ostry zapach świadczy o tym, że owoc już przejrzał.

  • tekstura

Ważną wskazówką w ocenie stopnia dojrzałości ananasa powinna być dla nas jego tekstura. Dojrzały okaz charakteryzuje się twardą skorupą, jednocześnie jest nieco miękki przy ściśnięciu. Natomiast bardzo twardy owoc, prawdopodobnie nie jest wystarczająco dojrzały. O czym jeszcze pamiętać? Należy dokładnie obejrzeć produkt spożywczy z każdej strony, aby upewnić się, czy nie zawiera pleśni. 

  • waga

Osoby, które często kupują ananasy, wyznają zasadę, że im cięższy okaz, tym bardziej soczysty i dojrzalszy. Dlatego warto wybierać w sklepie te owoce, które ważą więcej od pozostałych.

Jak przechowywać ananasa?

Skoro wiemy już, dlaczego warto jeść ananasy i jak rozpoznać dojrzałe owoce, warto przedstawić podstawowe zasady przechowywania tego typu produktu. Ananas, jak większość egzotycznych owoców źle znosi niskie temperatury, dlatego nie powinniśmy przechowywać go w całości w lodówce. Optymalna będzie temperatura pokojowa – wtedy najdłużej zachowa świeżość. Wielu fanów ananasów zastanawia się, jak długo można je trzymać w kuchni. Optymalny czas to 5-7 dni, w tym okresie powinniśmy spożyć owoc (pamiętając o usunięciu włóknistego środka). W przypadku pokrojonego ananasa, który dość szybko wysycha, należy zjeść jego kawałki w ciągu 2-3 dni (przechowując je w lodówce najlepiej w szklanym pojemniku lub przykryte z wierzchu folią spożywczą). Czy można zamrozić ananasa? Nie jest to dobry pomysł, ponieważ po rozmrożeniu nie będzie miał pierwotnej konsystencji i soczystego miąższu.

Podsumowując, regularne spożywanie ananasa pozwala zachować dobre zdrowie i jest świetnym urozmaiceniem diety dorosłych i dzieci. Mamy nadzieję, że dzięki naszym poradom uda Wam się kupić dojrzały i pyszny okaz, który posłuży za bazę soku lub sałatki owocowej. Ananas doskonale sprawdza się także jako dodatek do ciast i tortów.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak przechowywać otwarte przetwory?
Jak przechowywać otwarte przetwory?
W jaki sposób przechowywać otwarte przetwory, aby jak najdłużej zachowały swoją świeżość? Jak długo można je przechowywać? O tym przeczytasz w poniższym artykule.
Jak wybrać idealny kompresor tłokowy do warsztatu samochodowego?
Jak wybrać idealny kompresor tłokowy do warsztatu samochodowego?
Praktyczne porady i sugestie, które pomogą Ci w wyborze idealnego kompresora tłokowego do Twojego warsztatu samochodowego. Odkryj, na co zwrócić uwagę, aby podejmować mądre decyzje.
Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
Marzysz o świeżych i aromatycznych rogalikach? Sprawdź, jakie przepisy z ciastem francuskim w roli głównej przygotowaliśmy dla Ciebie!
Ostatnie wpisy