1. Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym
  2. 3 pomysły na sałatki z awokado
  3. Kilka porad na efektywne sprzątanie kuchni
  4. Jak ozdobić wnętrze światłem?
  5. Frytki z cukinii pieczone w piekarniku
  6. Sosy do sałatek, które przygotujesz w minutę!
  7. Sposoby na kuchenne zabrudzenia
  8. Pomysły na dania z kiełbasą
  9. Sposób na zmęczone i suche oczy
  10. Jak prać odzież sportową?
  11. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  12. Dlaczego pelargonia żółknie?
  13. Jak przygotować samodzielnie trufle?
  14. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  15. Lemoniada na 5 sposobów – idealna na letnie dni
  16. Soda oczyszczona do pralki – jak używać?
  17. Wiosenna tarta z owocami – jak przygotować?
  18. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  19. Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  20. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  21. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  22. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  23. Wiosenne sałatki do grilla – 4 przepisy
  24. 3 zastosowania folii aluminiowej podczas sprzątania
  25. Tortille z kurczakiem – domowy fast food na 3 sposoby
  26. Jak parzyć i serwować kawę?
  27. Jaki odkurzacz myjący podłogi wybrać?
  28. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  29. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  30. Jak i czym wyczyścić patelnię od spodu?
  31. Jak zrobić najlepszy sos czosnkowy?
  32. Jak podawać przekąski, czyli na czym serwować jedzenie?
  33. Worki próżniowe – do czego się przydadzą?
  34. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  35. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  36. W czym przechowywać zimowe ubrania? 5 patentów
  37. Czego nie wolno wylewać do zlewu?
  38. Jak przechowywać pluszowe misie?
  39. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  40. Jak zacząć się więcej ruszać?
  41. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  42. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  43. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  44. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  45. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  46. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  47. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  48. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  49. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  50. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  51. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  52. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  53. Jak prać białe ubrania?
  54. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  55. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  56. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  57. Jak udekorować okno w kuchni?
  58. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  59. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  60. Jak przechowywać kubki?
  61. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  62. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  63. Domowy majonez krok po kroku
  64. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  65. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  66. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  67. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  68. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  69. W ilu stopniach prać koce?
  70. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  71. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  72. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  73. Jak czyścić buty sportowe?
  74. Czy dywan można prać w pralce?
  75. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  76. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  77. Jak wybrać i przechować ananasa?
  78. Ile czasu piec łososia?
  79. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  80. Jak zrobić sos karmelowy?
  81. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  82. Jak suszyć zioła?
  83. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  84. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  85. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  86. Jak wyczyścić kaloryfer?
  87. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  88. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty
piątek, 23 lipca, 2021
  1. Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym
  2. 3 pomysły na sałatki z awokado
  3. Kilka porad na efektywne sprzątanie kuchni
  4. Jak ozdobić wnętrze światłem?
  5. Frytki z cukinii pieczone w piekarniku
  6. Sosy do sałatek, które przygotujesz w minutę!
  7. Sposoby na kuchenne zabrudzenia
  8. Pomysły na dania z kiełbasą
  9. Sposób na zmęczone i suche oczy
  10. Jak prać odzież sportową?
  11. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  12. Dlaczego pelargonia żółknie?
  13. Jak przygotować samodzielnie trufle?
  14. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  15. Lemoniada na 5 sposobów – idealna na letnie dni
  16. Soda oczyszczona do pralki – jak używać?
  17. Wiosenna tarta z owocami – jak przygotować?
  18. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  19. Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  20. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  21. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  22. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  23. Wiosenne sałatki do grilla – 4 przepisy
  24. 3 zastosowania folii aluminiowej podczas sprzątania
  25. Tortille z kurczakiem – domowy fast food na 3 sposoby
  26. Jak parzyć i serwować kawę?
  27. Jaki odkurzacz myjący podłogi wybrać?
  28. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  29. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  30. Jak i czym wyczyścić patelnię od spodu?
  31. Jak zrobić najlepszy sos czosnkowy?
  32. Jak podawać przekąski, czyli na czym serwować jedzenie?
  33. Worki próżniowe – do czego się przydadzą?
  34. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  35. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  36. W czym przechowywać zimowe ubrania? 5 patentów
  37. Czego nie wolno wylewać do zlewu?
  38. Jak przechowywać pluszowe misie?
  39. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  40. Jak zacząć się więcej ruszać?
  41. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  42. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  43. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  44. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  45. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  46. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  47. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  48. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  49. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  50. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  51. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  52. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  53. Jak prać białe ubrania?
  54. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  55. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  56. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  57. Jak udekorować okno w kuchni?
  58. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  59. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  60. Jak przechowywać kubki?
  61. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  62. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  63. Domowy majonez krok po kroku
  64. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  65. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  66. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  67. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  68. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  69. W ilu stopniach prać koce?
  70. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  71. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  72. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  73. Jak czyścić buty sportowe?
  74. Czy dywan można prać w pralce?
  75. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  76. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  77. Jak wybrać i przechować ananasa?
  78. Ile czasu piec łososia?
  79. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  80. Jak zrobić sos karmelowy?
  81. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  82. Jak suszyć zioła?
  83. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  84. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  85. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  86. Jak wyczyścić kaloryfer?
  87. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  88. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty

Ananas to egzotyczny, niskokaloryczny owoc uwielbiany przez wiele osób. Część z nich nie wie, jak wybrać i przechować ananasa. Czym się kierować podczas zakupów owocostanu ananasa jadalnego? Sprawdźmy! 

Kilka słów o ananasie – dlaczego warto go jeść?

Jakie korzyści zdrowotne wiążą się z regularnym jedzeniem ananasa? Ten popularny owoc, którego ojczyzną jest Brazylia, stanowi dobre źródło witaminy A, B1, B2, B5, B6, B9, C  i minerałów – wapnia, manganu, potasu i magnezu. Mimo słodkiego smaku zaliczany jest do niskokalorycznych owoców – w 100 g świeżego ananasa zawarte jest około 50 kilokalorii. Natomiast ananas z puszki jest prawdziwą bombą kaloryczną i wskutek obróbki termicznej, pozbawiony jest wielu cennych wartości. Ważnym składnikiem egzotycznego owocu jest też enzym o nazwie bromelaina, który wspiera układ trawienny, ułatwiając trawienie białka. To nie koniec zalet. Ananas wzmacnia kości, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. 

Jak dobrze wybrać ananasa?

Aby móc delektować się wyśmienitym smakiem ananasa, najpierw należy kupić w pełni dojrzały okaz. Wbrew pozorom nie jest to takie proste i oczywiste, jak w przypadku kupna innych owoców. Jak rozpoznać i wybrać dojrzałego ananasa? Oto, na co należy zwrócić uwagę:

  • liście

Robiąc zakupy w lokalnym warzywniaku lub na targu, należy zwrócić uwagę na liście – idealny moment do spożycia owocu jest wtedy, gdy przybierają one żywo zielony lub zielonkawo-żółty odcień. Oczywiście kolor to nie jedyny czynnik, jaki należy uwzględnić. Warto spróbować wyciągnąć najmniejszy liść – jeśli łatwo wychodzi, możemy śmiało włożyć ananasa do zakupowego koszyka. 

  • zapach

Skutecznym i prostym sposobem na sprawdzenie czy ananas jest gotowy do spożycia, może okazać się powąchanie owocu. Jeśli u jego podstawy wyczuwamy intensywną, słodką woń – całkowicie dojrzał. Natomiast, gdy nie czujemy żadnego zapachu, prawdopodobnie ananas musi jeszcze „odleżeć swoje”. Z kolei ostry zapach świadczy o tym, że owoc już przejrzał.

  • tekstura

Ważną wskazówką w ocenie stopnia dojrzałości ananasa powinna być dla nas jego tekstura. Dojrzały okaz charakteryzuje się twardą skorupą, jednocześnie jest nieco miękki przy ściśnięciu. Natomiast bardzo twardy owoc, prawdopodobnie nie jest wystarczająco dojrzały. O czym jeszcze pamiętać? Należy dokładnie obejrzeć produkt spożywczy z każdej strony, aby upewnić się, czy nie zawiera pleśni. 

  • waga

Osoby, które często kupują ananasy, wyznają zasadę, że im cięższy okaz, tym bardziej soczysty i dojrzalszy. Dlatego warto wybierać w sklepie te owoce, które ważą więcej od pozostałych.

Jak przechowywać ananasa?

Skoro wiemy już, dlaczego warto jeść ananasy i jak rozpoznać dojrzałe owoce, warto przedstawić podstawowe zasady przechowywania tego typu produktu. Ananas, jak większość egzotycznych owoców źle znosi niskie temperatury, dlatego nie powinniśmy przechowywać go w całości w lodówce. Optymalna będzie temperatura pokojowa – wtedy najdłużej zachowa świeżość. Wielu fanów ananasów zastanawia się, jak długo można je trzymać w kuchni. Optymalny czas to 5-7 dni, w tym okresie powinniśmy spożyć owoc (pamiętając o usunięciu włóknistego środka). W przypadku pokrojonego ananasa, który dość szybko wysycha, należy zjeść jego kawałki w ciągu 2-3 dni (przechowując je w lodówce najlepiej w szklanym pojemniku lub przykryte z wierzchu folią spożywczą). Czy można zamrozić ananasa? Nie jest to dobry pomysł, ponieważ po rozmrożeniu nie będzie miał pierwotnej konsystencji i soczystego miąższu.

Podsumowując, regularne spożywanie ananasa pozwala zachować dobre zdrowie i jest świetnym urozmaiceniem diety dorosłych i dzieci. Mamy nadzieję, że dzięki naszym poradom uda Wam się kupić dojrzały i pyszny okaz, który posłuży za bazę soku lub sałatki owocowej. Ananas doskonale sprawdza się także jako dodatek do ciast i tortów.

Tagi: ,
Malwina Póda
Absolwentka kulturoznawstwa i polonistyki. Interesuje się historią sztuki i architekturą. W wolnych chwilach chętnie spędza czas w ogrodzie - uważa, że pielęgnacja roślin to najlepszy sposób na relaks.

Powiązane wpisy

0 Komentarzy

Napisz komentarz