Sos czosnkowy pasuje do frytek, pizzy, sałatek, mięsa i wielu innych dań. Do tego jest szybki i prosty w przygotowaniu. Jaki jest na niego najlepszy przepis?
Domowy sos czosnkowy można przygotować z zaledwie kilku niedrogich i łatwo dostępnych składników. Wystarczy 10 minut i pyszny dodatek do obiadu czy na grilla gotowy! Sos czosnkowy jest produktem naturalnie bezglutenowym i wegetariańskim, a do tego smakuje świetnie z wieloma potrawami.
Składniki
- Pół szklanki jogurtu naturalnego lub greckiego (6 łyżek),
- 4 łyżki majonezu lub śmietany kwaśnej 18%,
- 2 ząbki czosnku (można dodać 3 dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku),
- ¼ łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu.
Opcjonalnie: sok z cytryny, świeżo posiekane zioła (koperek, bazylia, oregano lub szczypiorek), zioła prowansalskie.
Przygotowanie
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i umieść w miseczce.
- Do czosnku dodaj pół szklanki jogurtu oraz sól. Całość wymieszaj.
- Odstaw sos na kilka minut.
- Dodaj majonez lub śmietanę.
- Sos przypraw pieprzem oraz opcjonalnie sokiem z cytryny i ziołami.