1. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  2. Dlaczego pelargonia żółknie?
  3. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  4. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  5. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  6. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  7. Jak parzyć i serwować kawę?
  8. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  9. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  10. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  11. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  12. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  13. Jak zacząć się więcej ruszać?
  14. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  15. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  16. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  17. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  18. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  19. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  20. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  21. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  22. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  23. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  24. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  25. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  26. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  27. Jak prać białe ubrania?
  28. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  29. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  30. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  31. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  32. Jak udekorować okno w kuchni?
  33. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  34. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  35. Jak przechowywać kubki?
  36. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  37. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  38. Domowy majonez krok po kroku
  39. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  40. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  41. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  42. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  43. W ilu stopniach prać koce?
  44. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  45. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  46. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  47. Jak czyścić buty sportowe?
  48. Czy dywan można prać w pralce?
  49. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  50. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  51. Jak wybrać i przechować ananasa?
  52. Ile czasu piec łososia?
  53. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  54. Jak zrobić sos karmelowy?
  55. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  56. Jak suszyć zioła?
  57. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  58. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  59. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  60. Jak wyczyścić kaloryfer?
  61. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  62. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty
środa, 16 czerwca, 2021
  1. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  2. Dlaczego pelargonia żółknie?
  3. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  4. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  5. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  6. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  7. Jak parzyć i serwować kawę?
  8. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  9. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  10. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  11. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  12. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  13. Jak zacząć się więcej ruszać?
  14. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  15. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  16. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  17. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  18. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  19. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  20. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  21. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  22. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  23. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  24. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  25. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  26. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  27. Jak prać białe ubrania?
  28. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  29. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  30. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  31. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  32. Jak udekorować okno w kuchni?
  33. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  34. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  35. Jak przechowywać kubki?
  36. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  37. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  38. Domowy majonez krok po kroku
  39. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  40. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  41. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  42. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  43. W ilu stopniach prać koce?
  44. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  45. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  46. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  47. Jak czyścić buty sportowe?
  48. Czy dywan można prać w pralce?
  49. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  50. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  51. Jak wybrać i przechować ananasa?
  52. Ile czasu piec łososia?
  53. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  54. Jak zrobić sos karmelowy?
  55. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  56. Jak suszyć zioła?
  57. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  58. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  59. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  60. Jak wyczyścić kaloryfer?
  61. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  62. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty

Sos karmelowy to pyszny dodatek do deserów lodowych, naleśników, kaw oraz ciast. Jest uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Jak przyrządzić samemu sos karmelowy? Czy to trudne zadanie?

Przepis na domowy sos karmelowy – przygotowanie krok po kroku

Sos karmelowy nazywany jest też często sosem toffi. Jak sama nazwa wskazuje, jego bazą jest karmel. Jakie składniki są potrzebne do przygotowania tego słodkiego dodatku? 

Na 1 szklankę sosu toffi potrzeba:

  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 85 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • szczypta soli.

Jeśli przygotujemy wymienione składniki, możemy przejść do działania. Od czego zacząć? Na wstępie należy pokroić 85 g masła w małe kostki i odstawić do lodówki. Następnie wsypać 200 g cukru do rondla (najlepiej stalowego z grubym dnem) i podgrzewać na średnim ogniu aż do lekkiego zbrązowienia. Od czasu do czasu możemy potrząsnąć rondlem, ale nie mieszajmy zawartości łyżką, niech cukier samodzielnie się rozpuści. Choć miłośnicy kulinarni podkreślają, że są dwie szkoły – jedni mieszają topiący się cukier, a inni nie. 

Warto być czujnym i stale obserwować naczynie, gdyż rozpuszczający się cukier można bardzo łatwo przypalić (wyczujemy wtedy specyficzny zapach goryczy w powietrzu). Niestety sos będzie wówczas nie do odratowania. Pamiętajmy, że im dłużej cukier się gotuje, tym sos będzie ciemniejszy. Gdy cukier się skarmelizuje i nabierze pięknej, bursztynowej barwy możemy dodać pokrojone wcześniej masło – energicznie mieszając całość silikonową szpatułką lub drewnianą łyżką, aby tłuszcz dobrze połączył się z karmelem.

Początkowo będziemy mieć wrażenie, że masło nie chce zmieszać się z roztopionym cukrem, ale po około 2 minutach sos stanie się jednolity. Co dalej? Ostatni krok to dodanie 120 ml śmietanki – musimy wlewać ją bardzo ostrożnie do gorącej masy. Następnie wystarczy mieszać całość aż do uzyskania gładkiej konsystencji, a na koniec wsypać szczyptę soli, która stanowi przysłowiową „kropkę nad i”.

Ile trwa cały proces przyrządzania sosu karmelowego? Około 10-15 minut. Chcąc urozmaicić smak tego dodatku, możemy dodać też cynamon lub wanilię. 

Sos karmelowy

Jak widać, przygotowanie sosu karmelowego nie jest skomplikowane. Z tym prostym przepisem bez problemu poradzi sobie każdy amator kulinarny. Oczywiście ci, którzy nie lubią spędzać czasu w kuchni, mogą kupić gotowy sos toffi w puszce lub butelce – znajdziemy go w każdym supermarkecie. Jednak nic nie zastąpi wyjątkowego smaku sosu przygotowanego własnoręcznie. 

Jak przechowywać sos karmelowy? Rekomendujemy, aby użyć w tym celu szklanego słoika i trzymać go w lodówce. Warto wspomnieć, że ten pyszny smakołyk można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Pamiętajmy, że schłodzony sos od razu gęstnieje i wymaga podgrzania, jeśli zależy nam na jego płynnej formie.

Do czego wykorzystać sos karmelowy?

Sos karmelowy ma szerokie zastosowanie w kuchni i można wykorzystać go na wiele sposobów. Jest gęsty, słodki i, mimo że jego wartości odżywcze są znikome, nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu do czasu urozmaicał nasze menu. Do czego można dodać sos toffi? Świetnie sprawdzi się jako polewa do domowej roboty gofrów, pancakes, czy lodów. Co może wydawać się zaskakujące, wiele osób łączy chętnie sos karmelowy z popcornem i innymi słodkimi przekąskami. Karmel może wzbogacić też smak sernika, szarlotki, kruchych ciasteczek czy tortu urodzinowego.

Mamy nadzieję, że dzięki naszemu prostemu przepisowi stworzycie wyborny sos toffi, który wzbudzi zachwyt u każdego członka rodziny, o czym będą świadczyć liczne prośby o dokładkę. Pamiętajmy, że nie jest to niskokaloryczny dodatek. Tak więc, jeśli zależy nam na zgrabnej figurze i zdrowych zębach spożywajmy go z umiarem (np. tylko w weekendy do przygotowania słodkich śniadań z naleśników lub gofrów).

Tagi: ,
Malwina Póda
Absolwentka kulturoznawstwa i polonistyki. Interesuje się historią sztuki i architekturą. W wolnych chwilach chętnie spędza czas w ogrodzie - uważa, że pielęgnacja roślin to najlepszy sposób na relaks.

Powiązane wpisy

0 Komentarzy

Napisz komentarz