Zbliża się bankiet firmowy i to właśnie Tobie przypadła organizacja jedzenia? Zastanawiasz się zapewne, na jakie potrawy, przekąski i smakołyki postawić. Przygotowaliśmy krótki poradnik, w którym znajdziesz nie tylko kilka wskazówek ułatwiających podjęcie decyzji, ale również przykładowe propozycje jedzeniowe. Sprawdź!
Jedzenie na bankiecie – jak je wybrać i o czym pamiętać?
Organizując jedzenie, które pojawi się na bankiecie firmowym, musisz wziąć pod uwagę swoich gości – ich preferencje, wegetarianizm, ewentualne alergie oraz nietolerancje. Przekąski powinny być na tyle różnorodne, by każdy bez problemu znalazł coś dla siebie. Oczywiście wszystko powinno być świeże i smaczne. Stawiaj na dobrą jakość. Jeśli będzie to kameralna impreza, poradzisz sobie z całym zaopatrzeniem, ale gdy w planach jest duże przyjęcie, wówczas lepiej będzie skorzystaj z usług profesjonalnej i doświadczonej firmy cateringowej.
Poza samymi potrawami nie zapomnij oczywiście o odpowiedniej oprawie. Sztuka serwowania ma naprawdę ogromne znaczenie, więc zastawa powinna współgrać ze sobą oraz wyposażeniem sali. Do tego każdy powinien mieć zapewniony łatwy dostęp do jedzenia i wygodne warunki do konsumpcji.
Przekąski i słodkości na firmowy bankiet – gotowe propozycje
Wiesz już, czym się kierować podczas wybierania przekąsek, które będą do zjedzenia na firmowym bankiecie. Teraz czas na konkretne propozycje. Oto przykładowe jedzenie.
Przekąski:
- minikanapeczki z różnymi nadzieniami (łosoś, szynka, ser, warzywa),
- słone paluszki z sosem dip (guacamole, hummus, tzatziki),
- szaszłyki z owoców morza (krewetki, małże, kalmary),
- tartinki z tapenadą z oliwek i pomidorem suszonym,
- roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą,
- mini quiche z warzywami i serem,
- kuleczki serowe z ziołami i orzechami,
- zapiekanki z bagietki z pieczarkami i szynką,
- sushi z różnymi składnikami,
- wędzone ryby na małych kromkach chleba z dodatkiem śmietany i szczypiorku.
Słodkości:
- minipączki z różnymi nadzieniami (konfitura, krem, czekolada),
- ciastka paczkowane oraz ciasteczka owsiane z orzechami i suszonymi owocami,
- tartaletki z kremem waniliowym i owocami (truskawki, maliny, borówki),
- eklery z kremem i polewą czekoladową,
- miniserniczki z różnymi smakami (wanilia, czekolada, jagoda),
- brownie z orzechami i karmelowym sosem,
- makaroniki z różnymi nadzieniami (malina, pistacja, czekolada),
- szarlotka na ciepło z lodami waniliowymi,
- panna cotta z sosem owocowym (np. truskawkowym, malinowym),
- tiramisu w małych porcjach.
Przygotuj efektowne i pyszne jedzenie na firmowy bankiet. Skorzystaj z naszych propozycji! Powodzenia!
Fot.: Olga Lioncat/pexels.com