1. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  2. Dlaczego pelargonia żółknie?
  3. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  4. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  5. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  6. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  7. Jak parzyć i serwować kawę?
  8. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  9. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  10. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  11. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  12. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  13. Jak zacząć się więcej ruszać?
  14. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  15. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  16. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  17. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  18. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  19. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  20. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  21. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  22. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  23. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  24. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  25. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  26. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  27. Jak prać białe ubrania?
  28. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  29. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  30. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  31. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  32. Jak udekorować okno w kuchni?
  33. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  34. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  35. Jak przechowywać kubki?
  36. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  37. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  38. Domowy majonez krok po kroku
  39. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  40. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  41. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  42. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  43. W ilu stopniach prać koce?
  44. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  45. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  46. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  47. Jak czyścić buty sportowe?
  48. Czy dywan można prać w pralce?
  49. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  50. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  51. Jak wybrać i przechować ananasa?
  52. Ile czasu piec łososia?
  53. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  54. Jak zrobić sos karmelowy?
  55. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  56. Jak suszyć zioła?
  57. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  58. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  59. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  60. Jak wyczyścić kaloryfer?
  61. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  62. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty
środa, 16 czerwca, 2021
  1. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  2. Dlaczego pelargonia żółknie?
  3. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  4. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  5. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  6. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  7. Jak parzyć i serwować kawę?
  8. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  9. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  10. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  11. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  12. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  13. Jak zacząć się więcej ruszać?
  14. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  15. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  16. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  17. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  18. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  19. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  20. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  21. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  22. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  23. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  24. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  25. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  26. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  27. Jak prać białe ubrania?
  28. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  29. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  30. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  31. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  32. Jak udekorować okno w kuchni?
  33. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  34. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  35. Jak przechowywać kubki?
  36. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  37. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  38. Domowy majonez krok po kroku
  39. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  40. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  41. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  42. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  43. W ilu stopniach prać koce?
  44. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  45. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  46. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  47. Jak czyścić buty sportowe?
  48. Czy dywan można prać w pralce?
  49. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  50. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  51. Jak wybrać i przechować ananasa?
  52. Ile czasu piec łososia?
  53. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  54. Jak zrobić sos karmelowy?
  55. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  56. Jak suszyć zioła?
  57. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  58. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  59. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  60. Jak wyczyścić kaloryfer?
  61. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  62. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty

Kiszonki są uznawane za naturalne probiotyki, to skarbnica witamin i minerałów. Co warto wiedzieć o kiszonych ogórkach, kapuście, cukinii, burakach? Dlaczego warto kisić różne warzywa? Sprawdźmy!

Właściwości odżywcze kiszonek – co zawierają?

Zmiany chemiczne, jakie zachodzą w warzywach podczas procesu kiszenia, zmieniają ich smak, polepszają wartości odżywcze i zdrowotne. Jakie są podstawowe właściwości kwaszonych warzyw? Kiszonki zaliczane są do tzw. superfoods, gdyż zawierają:

  • witaminę A – bierze udział w procesie widzenia, wzmacnia układ immunologiczny, chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i wpływem wolnych rodników,  utrzymuje skórę, włosy i paznokcie w dobrej kondycji,
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3) – m.in. odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego, 
  • witaminę C – uczestniczy w przemianach metabolicznych, usuwa wolne rodniki. Proces fermentacji sprawia, że kiszonki nie tracą witaminy C (mają jej tyle samo, co świeże warzywa),
  • witaminę E – to silny przeciwutleniacz, chroni komórki przed starzeniem się, wspiera pracę mięśni,
  • witaminę K – wspomaga układ krążenia, chroni przed niedokrwistością, usprawnia krzepnięcie krwi i ma wpływ na gospodarkę wapniową organizmu.

W kiszonkach znajdziemy też pokłady magnezu, wapnia, fosforu, potasu. Rozwijają się w nich dobroczynne bakterie kwasu mlekowego (jego stężenie w danej kiszonce może wynosić 0,8 – 1,7%), które odpowiadają za trwałość tej zdrowej żywności szczelnie zamkniętej w słoikach. Kwaszone warzywa mają też sporo błonnika, który wspiera proces trawienia i zapewnia uczucie sytości. 

Dlaczego warto jeść kiszone warzywa? Zalety kiszonek

Kiszenie warzyw z roku na rok zyskuje coraz więcej zwolenników – ta tradycyjna metoda przechowywania żywności jest znana od wieków i niesie ze sobą szereg korzyści. Zakonserwowane w ten sposób warzywa są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe.

Kiszonki wspierają gospodarkę kwasowo-zasadową. Są niezastąpione w odbudowie mikroflory jelit, warto sięgać po nie w trakcie antybiotykoterapii. Dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego te naturalne probiotyki wspomagają układ immunologiczny, zmniejszając ryzyko zachorowania na infekcje sezonowe. 

Kiszone warzywa wspierają wydzielanie kwasów żołądkowych, ułatwiając trawienie. Regularnie spożywane niwelują niestrawność, zapobiegają zaparciom i zmniejszają poziom cholesterolu. Co więcej, proces fermentacji sprawia, że kiszonki tracą cukier – są mniej kaloryczne, możemy więc zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia! Przykładowo, średni ogórek kiszony ma tylko 12 kcal, a mała miska kapusty kiszonej (200 g) jedynie 36 kcal.

Najzdrowsze kiszonki to te domowej roboty, przygotowane w szklanych słoikach lub drewnianych beczkach (nic nie dorówna smakowi samodzielnie ukiszonej kapusty lub ogórków). Niestety kiszonki pochodzące z masowej produkcji dostępne na sklepowych półkach w supermarketach nie są już tak zdrowe, gdyż mają dodane przez producentów liczne wzmacniacze smaku, konserwanty i różne substancje, które przyspieszają fermentację. 

Warto dodać, że im więcej cukru zawierają warzywa, tym łatwiej się zakwaszają. Tak więc szczególnie podatne na kiszenie są buraki cukrowe, kukurydza, ziemniaki. Warto kisić też kapustę, ogórki,  kalafiory, marchew, cebulę, czosnek, paprykę, fasolkę szparagową, cukinie, bakłażany. Oczywiście procesowi kiszenia możemy poddać nie tylko warzywa, ale i owoce np. cytryny, jabłka, gruszki, śliwki.

Kto musi uważać na kiszonki?

Mimo mnóstwa niezaprzeczalnych zalet kwaszonych warzyw, nie każdy może czerpać moc korzyści z ich spożywania. Niektóre choroby sprawiają, że pewne osoby muszą ograniczyć jedzenie kiszonek (np. kamica szczawianowo-wapniowa, nadciśnienie, wrzody). 

Mamy nadzieję, że zachęciliśmy was do samodzielnego przygotowania kiszonek i spożywania ich przez cały rok. Warto zaszczepić miłość do kwaszonych warzyw dzieciom, karmiąc je nimi od najmłodszych lat.

Tagi:
Malwina Póda
Absolwentka kulturoznawstwa i polonistyki. Interesuje się historią sztuki i architekturą. W wolnych chwilach chętnie spędza czas w ogrodzie - uważa, że pielęgnacja roślin to najlepszy sposób na relaks.

Powiązane wpisy

Brak powiązanych wpisów

0 Komentarzy

Napisz komentarz