Z nieba leje się żar, a Ty w ogóle nie masz apetytu? Spokojnie, przedstawiamy sprawdzone przepisy na szybkie i smaczne obiady na lato, które zasmakują Ci nawet podczas największych upałów!
Produkty spożywane w lecie powinny być bogate w składniki odżywcze, witaminy oraz minerały. Dobrze, by zawierały dużą ilość witaminy D, a także wodę. Potrawy na upalne dni są zazwyczaj proste w przygotowaniu, gdyż ich bazę stanowią warzywa lub sezonowe owoce. Zamiast stać w kuchni i marnować uroki słonecznego dnia, przyrządź szybki obiad ze sprawdzonego przepisu i delektuj się nim na tarasie!
Dlaczego latem brakuje apetytu?
Podczas letnich upałów nie masz ochoty na jedzenie albo zapominasz zjeść w wirze wakacyjnych atrakcji? Nie Ty jeden! Chociaż zazwyczaj nasze procesy trawienne i poczucie łaknienia zaburzone są przez stres, podczas wysokich temperatur dochodzi jeszcze jeden czynnik – przegrzanie. Gdy na zewnątrz panują upały, organizm zaczyna chronić się przed przegrzaniem. Z tego względu inne procesy niejako idą w odstawkę – a tym samym spowalnia się metabolizm.
Co jeść podczas upałów?
Może zacznijmy od podstaw – czyli co warto pić. W upalne dni nic nie gasi pragnienia tak, jak schłodzona woda mineralna. Jeśli nie lubisz smaku wody, dodaj świeże owoce. Dobrze jednak unikać słodzonych napojów, a w ciągu dnia wypijać ponad 2 litry wody. Warto także pić napary z ziół pobudzających apetyt.
Dieta lekkostrawna powinna składać się z chudego mięsa np. drobiu i ryb, a także ogromnej ilości warzyw. W lecie należy unikać potraw zawierających dużo tłuszczu i cukrów, a także nie podjadać między posiłkami. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na ciekawe i szybkie obiady na lato.
Chłodnik z ogórków
Składniki:
- 8 ogórków gruntowych,
- szklanka jogurtu naturalnego,
- szklanka kefiru,
- 2 ząbki czosnku,
- garść posiekanego koperku,
- sok z cytryny,
- przyprawy do smaku.
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do ogórków. Posól.
- Odczekaj 10 minut, żeby ogórki puściły wodę.
- Do miski dodaj kefir i jogurt naturalny, dopraw do smaku pieprzem i posiekanym koperkiem.
- Odstaw do lodówki na godzinę, aby składniki się schłodziły.
Sałatka z komosą ryżową i kolendrą
Składniki:
- 2 szklanki komosy ryżowej,
- 2 papryki,
- dynia piżmowa,
- pomidorki koktajlowe,
- opakowanie szpinaku baby,
- awokado,
- kolendra,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Komosę ryżową dokładnie wypłucz.
- Gotuj według zaleceń producenta w proporcjach 2:1.
- Dynię piżmową pokrój w kostkę, posyp solą i pieprzem, piecz na papierze do pieczenia przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
- Szpinak baby opłucz pod zimną wodą.
- Papryki i awokado pokrój w kostkę, pomidorki koktajlowe na połówki.
- Zmieszaj ugotowaną komosę ze szpinakiem i pozostałymi składnikami, dodaj posiekaną kolendrę.
- Polej sokiem z cytryny do smaku.
Pstrąg z grilla
Składniki:
- 2 pstrągi,
- cytryna,
- pół kostki masła,
- 3 ząbki czosnku,
- vegeta, sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
- Środek ryby posmaruj delikatnie masłem czosnkowym, dodaj plasterek cytryny i posiekaną pietruszkę.
- Owiń ryby w folię aluminiową i wstaw na godzinę do lodówki, aby smaki się połączyły.
- Wstaw na grilla i piecz według uznania.
Smacznego!
Zdj. główne: Sara Dubler/unsplash.com