Lato i wysokie temperatury sprzyjają zwiększonemu pragnieniu. Wtedy bardzo łatwo sięgnąć po napoje i soki ze sztucznymi dodatkami, a wcale nie trzeba. Wszystkim domownikom w pełni wystarczy domowej roboty lemoniada, którą można zrobić na wiele sposobów. Gwarantujemy, że pokochają ją wszyscy!
Zalety lemoniady poznano już w 1000 roku n.e. Historia mówi, że chłodzili się nią Egipcjanie, a jej powstanie przypisuje się Indianom, podobno to oni pierwsi wykonywali napoje na bazie trawy cytrynowej. Z kolei cytryny przywędrowały z Afryki do Azji, a obecnie są znane na całym świecie.
Jak zrobić lemoniadę? To niezwykle prosty w przygotowaniu napój. Jego podstawą są cytryny, do nich dodaje się cukier oraz wodę. Następnie lemoniada powstaje niemalże sama, a jej orzeźwiający smak w ciepłe dni zachwyca każdego. Z czasem zaczęto eksperymentować z różnymi smakami napoju, a teraz można go wykonać niemal z każdego owocu. Poniżej przedstawiamy wybrane przez nas przepisy.
To najprostszy sposób na przygotowanie lemoniady. Nie ma w nim dodatkowych owoców, a jedynie świeży smak cytryn. Najlepiej smakuje z kostkami lodu i świeżą miętą.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Najpierw należy wyszorować cytryny, a miętę dokładnie opłukać. Następnie trzeba wycisnąć sok z owoców. Można to zrobić ręcznie lub użyć sokowirówki. W kolejnym kroku posiekaj miętę na malutkie kawałki i rozetrzyj z cukrem. Całość zalej gorącą wodą. Po ostygnięciu syropu miętowego, w wysokiej karafce zmieszaj go z sokiem cytrynowym. Całość dopełnij zimną wodą i dokładnie wymieszaj. Podawaj w szklankach ozdobionych cienko pociętymi plasterkami cytryny.
Napój o tym smaku polecany jest wszystkim fanom pomarańczy. Najlepiej smakuje schłodzony.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cytrusy obierz i usuń z nich wszystkie twarde błonki. Następnie wyciśnij z nich sok. Możesz to zrobić ręcznie, jednak lepiej skorzystać z blendera. Pokrój owoce na kawałki, wrzuć do kielicha, dodaj cukier trzcinowy i dolej ¼ szklanki wody. Całość dokładnie zblenduj. Następnie przelej do wysokiej karafki i dopełnij wodą. Dokładnie wymieszaj. Podawaj z plasterkami pomarańczy i kostkami lodu.
Bazylia doda lemoniadzie lekko wytrawnej nuty. Świetnie komponuje się z cytrynowym smakiem oraz pasuje do wszelkich dań obiadowych.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Obierz i pokrój cytryny. Wrzuć pokrojone owoce, listki bazylii i miód do blendera kielichowego. Do całości dodaj ¼ szklanki letniej wody. Dokładnie wszystko rozdrobnij, a potem przelej do karafki. Dopełnij wodą i wymieszaj. Napój podawaj ozdobiony listkami bazylii i cienkimi plasterkami cytryny.
Arbuz to owoc o charakterystycznym smaku, który w większości składa się z wody. Świetnie się sprawdza w przygotowywaniu domowych lemoniad.
Składniki:
Arbuza pokrój w drobną kostkę, a następnie zamroź. Po upływie godziny wyciągnij go, obierz cytryny i wraz z miodem wrzuć do blendera. Dokładnie rozdrobnij i przelej do karafki. Dopełnij zimną wodą i wymieszaj. Opcjonalnie możesz pokroić cytrynę na cienkie plasterki i wrzucić do napoju.
To przepis, który w swym składzie ma nie tylko owoce, ale i warzywo. Ogórek ma delikatny i orzeźwiający smak, z cytrynami stanowi prawdziwie orzeźwiającą mieszankę.
Składniki:
Ogórka i cytryny obierz, pokrój na kawałki i wyciśnij z nich sok w sokowirówce. Miętę pokrój na drobne kawałki, zmieszaj z cukrem, a całość zalej gorącą wodą. Poczekaj, aż przestygnie. Następnie wlej sok z ogórka i cytryny do karafki, dodaj ostudzony syrop miętowy i zalej zimną wodą. Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj z kostkami lodu.