1. Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym
  2. 3 pomysły na sałatki z awokado
  3. Kilka porad na efektywne sprzątanie kuchni
  4. Jak ozdobić wnętrze światłem?
  5. Frytki z cukinii pieczone w piekarniku
  6. Sosy do sałatek, które przygotujesz w minutę!
  7. Sposoby na kuchenne zabrudzenia
  8. Pomysły na dania z kiełbasą
  9. Sposób na zmęczone i suche oczy
  10. Jak prać odzież sportową?
  11. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  12. Dlaczego pelargonia żółknie?
  13. Jak przygotować samodzielnie trufle?
  14. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  15. Lemoniada na 5 sposobów – idealna na letnie dni
  16. Soda oczyszczona do pralki – jak używać?
  17. Wiosenna tarta z owocami – jak przygotować?
  18. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  19. Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  20. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  21. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  22. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  23. Wiosenne sałatki do grilla – 4 przepisy
  24. 3 zastosowania folii aluminiowej podczas sprzątania
  25. Tortille z kurczakiem – domowy fast food na 3 sposoby
  26. Jak parzyć i serwować kawę?
  27. Jaki odkurzacz myjący podłogi wybrać?
  28. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  29. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  30. Jak i czym wyczyścić patelnię od spodu?
  31. Jak zrobić najlepszy sos czosnkowy?
  32. Jak podawać przekąski, czyli na czym serwować jedzenie?
  33. Worki próżniowe – do czego się przydadzą?
  34. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  35. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  36. W czym przechowywać zimowe ubrania? 5 patentów
  37. Czego nie wolno wylewać do zlewu?
  38. Jak przechowywać pluszowe misie?
  39. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  40. Jak zacząć się więcej ruszać?
  41. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  42. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  43. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  44. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  45. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  46. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  47. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  48. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  49. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  50. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  51. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  52. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  53. Jak prać białe ubrania?
  54. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  55. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  56. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  57. Jak udekorować okno w kuchni?
  58. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  59. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  60. Jak przechowywać kubki?
  61. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  62. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  63. Domowy majonez krok po kroku
  64. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  65. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  66. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  67. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  68. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  69. W ilu stopniach prać koce?
  70. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  71. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  72. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  73. Jak czyścić buty sportowe?
  74. Czy dywan można prać w pralce?
  75. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  76. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  77. Jak wybrać i przechować ananasa?
  78. Ile czasu piec łososia?
  79. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  80. Jak zrobić sos karmelowy?
  81. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  82. Jak suszyć zioła?
  83. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  84. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  85. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  86. Jak wyczyścić kaloryfer?
  87. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  88. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty
piątek, 23 lipca, 2021
  1. Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym
  2. 3 pomysły na sałatki z awokado
  3. Kilka porad na efektywne sprzątanie kuchni
  4. Jak ozdobić wnętrze światłem?
  5. Frytki z cukinii pieczone w piekarniku
  6. Sosy do sałatek, które przygotujesz w minutę!
  7. Sposoby na kuchenne zabrudzenia
  8. Pomysły na dania z kiełbasą
  9. Sposób na zmęczone i suche oczy
  10. Jak prać odzież sportową?
  11. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  12. Dlaczego pelargonia żółknie?
  13. Jak przygotować samodzielnie trufle?
  14. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  15. Lemoniada na 5 sposobów – idealna na letnie dni
  16. Soda oczyszczona do pralki – jak używać?
  17. Wiosenna tarta z owocami – jak przygotować?
  18. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  19. Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  20. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  21. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  22. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  23. Wiosenne sałatki do grilla – 4 przepisy
  24. 3 zastosowania folii aluminiowej podczas sprzątania
  25. Tortille z kurczakiem – domowy fast food na 3 sposoby
  26. Jak parzyć i serwować kawę?
  27. Jaki odkurzacz myjący podłogi wybrać?
  28. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  29. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  30. Jak i czym wyczyścić patelnię od spodu?
  31. Jak zrobić najlepszy sos czosnkowy?
  32. Jak podawać przekąski, czyli na czym serwować jedzenie?
  33. Worki próżniowe – do czego się przydadzą?
  34. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  35. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  36. W czym przechowywać zimowe ubrania? 5 patentów
  37. Czego nie wolno wylewać do zlewu?
  38. Jak przechowywać pluszowe misie?
  39. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  40. Jak zacząć się więcej ruszać?
  41. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  42. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  43. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  44. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  45. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  46. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  47. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  48. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  49. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  50. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  51. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  52. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  53. Jak prać białe ubrania?
  54. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  55. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  56. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  57. Jak udekorować okno w kuchni?
  58. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  59. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  60. Jak przechowywać kubki?
  61. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  62. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  63. Domowy majonez krok po kroku
  64. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  65. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  66. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  67. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  68. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  69. W ilu stopniach prać koce?
  70. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  71. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  72. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  73. Jak czyścić buty sportowe?
  74. Czy dywan można prać w pralce?
  75. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  76. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  77. Jak wybrać i przechować ananasa?
  78. Ile czasu piec łososia?
  79. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  80. Jak zrobić sos karmelowy?
  81. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  82. Jak suszyć zioła?
  83. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  84. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  85. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  86. Jak wyczyścić kaloryfer?
  87. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  88. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty

Lato i wysokie temperatury sprzyjają zwiększonemu pragnieniu. Wtedy bardzo łatwo sięgnąć po napoje i soki ze sztucznymi dodatkami, a wcale nie trzeba. Wszystkim domownikom w pełni wystarczy domowej roboty lemoniada, którą można zrobić na wiele sposobów. Gwarantujemy, że pokochają ją wszyscy! 

Lemoniada – niezwykle prosty i smaczny napój

Zalety lemoniady poznano już w 1000 roku n.e. Historia mówi, że chłodzili się nią Egipcjanie, a jej powstanie przypisuje się Indianom, podobno to oni pierwsi wykonywali napoje na bazie trawy cytrynowej. Z kolei cytryny przywędrowały z Afryki do Azji, a obecnie są znane na całym świecie. 

Jak zrobić lemoniadę? To niezwykle prosty w przygotowaniu napój. Jego podstawą są cytryny, do nich dodaje się cukier oraz wodę. Następnie lemoniada powstaje niemalże sama, a jej orzeźwiający smak w ciepłe dni zachwyca każdego. Z czasem zaczęto eksperymentować z różnymi smakami napoju, a teraz można go wykonać niemal z każdego owocu. Poniżej przedstawiamy wybrane przez nas przepisy. 

Klasyczna lemoniada cytrynowa

To najprostszy sposób na przygotowanie lemoniady. Nie ma w nim dodatkowych owoców, a jedynie świeży smak cytryn. Najlepiej smakuje z kostkami lodu i świeżą miętą. 

Składniki: 

  • 0,5 l wody (może być przegotowana lub niegazowana),
  • 3 cytryny,
  • kilka łyżek cukru trzcinowego,
  • ok. 10 listków mięty,
  • kostki lodu,
  • pół szklanki gorącej wody.

Sposób przygotowania: 

Najpierw należy wyszorować cytryny, a miętę dokładnie opłukać. Następnie trzeba wycisnąć sok z owoców. Można to zrobić ręcznie lub użyć sokowirówki. W kolejnym kroku posiekaj miętę na malutkie kawałki i rozetrzyj z cukrem. Całość zalej gorącą wodą. Po ostygnięciu syropu miętowego, w wysokiej karafce zmieszaj go z sokiem cytrynowym. Całość dopełnij zimną wodą i dokładnie wymieszaj. Podawaj w szklankach ozdobionych cienko pociętymi plasterkami cytryny. 

Lemoniada cytrusowa

Napój o tym smaku polecany jest wszystkim fanom pomarańczy. Najlepiej smakuje schłodzony. 

Składniki: 

  • 3 pomarańcze,
  • 1 cytryna,
  • kilka łyżek cukru trzcinowego,
  • zimna woda,
  • kostki lodu według uznania.

Sposób przygotowania: 

Cytrusy obierz i usuń z nich wszystkie twarde błonki. Następnie wyciśnij z nich sok. Możesz to zrobić ręcznie, jednak lepiej skorzystać z blendera. Pokrój owoce na kawałki, wrzuć do kielicha, dodaj cukier trzcinowy i dolej ¼ szklanki wody. Całość dokładnie zblenduj. Następnie przelej do wysokiej karafki i dopełnij wodą. Dokładnie wymieszaj. Podawaj z plasterkami pomarańczy i kostkami lodu. 

Bazyliowo-cytrusowa lemoniada

Bazylia doda lemoniadzie lekko wytrawnej nuty. Świetnie komponuje się z cytrynowym smakiem oraz pasuje do wszelkich dań obiadowych. 

Składniki: 

  • 3 cytryny,
  • liście świeżej bazylii,
  • 3 duże łyżki miodu,
  • zimna woda.

Sposób przygotowania: 

Obierz i pokrój cytryny. Wrzuć pokrojone owoce, listki bazylii i miód do blendera kielichowego. Do całości dodaj ¼ szklanki letniej wody. Dokładnie wszystko rozdrobnij, a potem przelej do karafki. Dopełnij wodą i wymieszaj. Napój podawaj ozdobiony listkami bazylii i cienkimi plasterkami cytryny. 

Orzeźwiająca lemoniada arbuzowa

Arbuz to owoc o charakterystycznym smaku, który w większości składa się z wody. Świetnie się sprawdza w przygotowywaniu domowych lemoniad. 

Składniki: 

  • ½ arbuza bez pestek,
  • 3 cytryny,
  • kilka łyżek cukru trzcinowego lub miodu,
  • zimna woda.

Arbuza pokrój w drobną kostkę, a następnie zamroź. Po upływie godziny wyciągnij go, obierz cytryny i wraz z miodem wrzuć do blendera. Dokładnie rozdrobnij i przelej do karafki. Dopełnij zimną wodą i wymieszaj. Opcjonalnie możesz pokroić cytrynę na cienkie plasterki i wrzucić do napoju. 

Lemoniada ogórkowa

To przepis, który w swym składzie ma nie tylko owoce, ale i warzywo. Ogórek ma delikatny i orzeźwiający smak, z cytrynami stanowi prawdziwie orzeźwiającą mieszankę. 

Składniki: 

  • 1 ogórek,
  • 3 cytryny,
  • kilka listków mięty,
  • kilka łyżek cukru trzcinowego,
  • ½ szklanki gorącej wody,
  • zimna woda.

Ogórka i cytryny obierz, pokrój na kawałki i wyciśnij z nich sok w sokowirówce. Miętę pokrój na drobne kawałki, zmieszaj z cukrem, a całość zalej gorącą wodą. Poczekaj, aż przestygnie. Następnie wlej sok z ogórka i cytryny do karafki, dodaj ostudzony syrop miętowy i zalej zimną wodą. Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj z kostkami lodu. 

Tagi:
Wiktoria Florek
Ukończyła kulturoznawstwo na Uniwersytecie Warszawskim. Obecnie studentka psychologii. Copywritingiem zajmuje się od 2017 roku. Prowadzi firmę OpiszSię, która dostarcza treści dla sklepów internetowych. Pochłania ją tematyka aranżacji wnętrz, dlatego najchętniej i najczęściej tworzy artykuły na ten temat.

Powiązane wpisy

Brak powiązanych wpisów

0 Komentarzy

Napisz komentarz