Rogaliki to smaczna i szybka przekąska. Przygotowane z ciasta francuskiego są niezwykle chrupiące i świetnie sprawdzają się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Jak je przygotować?
Jeśli uwielbiasz proste i efektowne przepisy, to ciasto francuskie jest dla Ciebie. Rogaliki możesz przygotować ze słodkim lub ze słonym nadzieniem. Rogaliki to idealna przekąska na imprezę. Z gotowego ciasta francuskiego można szybko wyczarować coś smacznego, dlatego warto mieć je zawsze w lodówce. Możesz też je zamrozić na wypadek niespodziewanych gości lub gdyby naszła Cię ochota na coś pysznego. Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy przepisy, których przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilka minut, a rogaliki zawsze wyjdą pachnące i pyszne.
Wyjmij ciasto francuskie z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej – dzięki temu jego boki nie będą się kruszyć. Rozwiń je na blacie. Następnie ostrym nożem przekrój wzdłuż dłuższego boku na dwa takie same paski i zacznij wycinać ciasto, krojąc je w długie trójkąty.
Ciasto możesz lekko rozwałkować, aby łatwiej było je formować. Na małą łyżeczkę nałóż ulubiony dżem – świetnie sprawdzi się wiśniowy lub truskawkowy. Rozpocznij zwijanie rogalików od szerszej strony. Po zwinięciu zbliż do siebie końce rogalika, a cieńszą końcówkę podwiń pod spód. Nie zostawiaj cienkiej końcówki ciasta na jego szczycie, ponieważ podczas pieczenia podwinie się ona do góry i będzie odstawać. Gotowe rogaliki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Między rogalikami musi być zachowany odstęp, ponieważ podczas pieczenia bardzo urosną, więc chodzi o to, żeby się ze sobą nie skleiły.
Na wierzchu posmaruj je żółtkiem i posyp grubym cukrem. Wstaw je do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez 18 minut. Rogaliki wychodzą delikatne, lekkie i kruche. Są przepyszne, zarówno od razu po upieczeniu, jak i po przestudzeniu.
Wykorzystując ten przepis, możesz tworzyć wiele analogicznych przepisów, zmieniając jedynie nadzienie i polewę. Jako nadzienie możesz wykorzystać czekoladę i posypać rogaliki cukrem pudrem. Świetnym nadzieniem są też świeże jabłka. Na wierzch przygotuj wtedy posypkę jak na ciasto drożdżowe, ucierając masło z łyżką mąki, cukru pudru i cynamonu. Hitem są też rogaliki z nutellą lub masłem orzechowym, które świetnie smakują z pokruszonymi z wierzchu orzeszkami. W wersji śniadaniowej wykorzystaj serek śmietankowy lub twarogowy w połączeniu z sezonowymi owocami. Idealnie do takich rogalików pasuje domowy lukier!
Przygotowaliśmy też kilka propozycji dla wytrawniejszych smakoszy. Dla wielbicieli pizzy idealnie sprawdzi się nadzienie z żółtego sera i pepperoni, z wierzchu polane sosem pomidorowym i posypane oregano. Jako imprezową przekąskę polecamy rogaliki z serem pleśniowym, które w towarzystwie winogron oczarują Twoich gości. Jeśli marzysz o pasztecikach, to przygotuj rogaliki z pieczarkami lub grzybami. Do tego kubek czerwonego barszczu i możesz mieć święta przez cały rok! Gotowe ciasto francuskie znajdziesz również w wersji wegańskiej, dlatego uważnie czytaj składy. Chcąc przygotować rogaliki w tej wersji, posmaruj je syropem klonowym. Eksperymentuj ze smakami, a pokochasz ciasto francuskie w każdej wersji!