1. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  2. Dlaczego pelargonia żółknie?
  3. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  4. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  5. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  6. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  7. Jak parzyć i serwować kawę?
  8. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  9. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  10. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  11. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  12. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  13. Jak zacząć się więcej ruszać?
  14. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  15. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  16. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  17. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  18. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  19. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  20. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  21. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  22. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  23. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  24. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  25. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  26. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  27. Jak prać białe ubrania?
  28. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  29. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  30. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  31. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  32. Jak udekorować okno w kuchni?
  33. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  34. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  35. Jak przechowywać kubki?
  36. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  37. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  38. Domowy majonez krok po kroku
  39. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  40. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  41. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  42. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  43. W ilu stopniach prać koce?
  44. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  45. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  46. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  47. Jak czyścić buty sportowe?
  48. Czy dywan można prać w pralce?
  49. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  50. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  51. Jak wybrać i przechować ananasa?
  52. Ile czasu piec łososia?
  53. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  54. Jak zrobić sos karmelowy?
  55. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  56. Jak suszyć zioła?
  57. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  58. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  59. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  60. Jak wyczyścić kaloryfer?
  61. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  62. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty
środa, 16 czerwca, 2021
  1. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  2. Dlaczego pelargonia żółknie?
  3. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  4. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  5. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  6. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  7. Jak parzyć i serwować kawę?
  8. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  9. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  10. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  11. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  12. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  13. Jak zacząć się więcej ruszać?
  14. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  15. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  16. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  17. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  18. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  19. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  20. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  21. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  22. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  23. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  24. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  25. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  26. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  27. Jak prać białe ubrania?
  28. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  29. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  30. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  31. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  32. Jak udekorować okno w kuchni?
  33. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  34. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  35. Jak przechowywać kubki?
  36. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  37. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  38. Domowy majonez krok po kroku
  39. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  40. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  41. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  42. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  43. W ilu stopniach prać koce?
  44. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  45. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  46. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  47. Jak czyścić buty sportowe?
  48. Czy dywan można prać w pralce?
  49. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  50. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  51. Jak wybrać i przechować ananasa?
  52. Ile czasu piec łososia?
  53. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  54. Jak zrobić sos karmelowy?
  55. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  56. Jak suszyć zioła?
  57. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  58. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  59. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  60. Jak wyczyścić kaloryfer?
  61. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  62. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty

Kuchenka mikrofalowa pozwala na szybkie i łatwe podgrzanie posiłku. Dostępne w sklepach modele są na tyle małe, że zmieszczą się w każdej kuchni. Tylko czy na pewno wszystkie posiłki można w niej bezpiecznie podgrzewać? 

Nie zawsze mikrofalówka była taka mała – pierwsza kuchenka mikrofalowa miała prawie dwa metry wysokości i ważyła 400 kg, dlatego w 1947 roku była wykorzystywana jedynie w lokalach gastronomicznych. Dziś wiele osób używa kuchenki mikrofalowej i często można znaleźć ją w miejscu pracy.

A jak działa ten niezwykły wynalazek? Mikrofalówka emituje promieniowanie mikrofalowe, które wprawia w drganie cząsteczki jedzenia. To promieniowanie wpływa na cząsteczki wody, dzięki czemu przenika do jedzenia. Dzięki wprawieniu w ruch cząsteczek wody jedzenie jest podgrzewane. Kuchenka mikrofalowa to  bardzo wygodne urządzenie. Dzięki niemu szybko możemy zjeść ciepły posiłek, przygotowując go dzień wcześniej lub zabierając ze sobą jedzenie do pracy. 

Jak bezpiecznie przygotować jedzenie w mikrofalówce?

Podgrzewając jedzenie w mikrofalówce, należy pamiętać o kilku rzeczach. Przede wszystkim można w niej podgrzać jedzenie tylko raz. Bezpieczniejsze dla zdrowia jest podgrzewanie posiłku w niższej temperaturze, ale dłużej.

Dzięki odpowiedniemu podgrzaniu unikniesz zatrucia toksyną botulinową czy salmonellą. Nigdy nie podgrzewaj jedzenia w naczyniach plastikowych lub ze styropianu, ponieważ podczas podgrzewania mogą one wydzielać chemiczny składnik bisfenol A (BPA), który powoduje zaburzenia hormonalne, może wywoływać niepłodność i przyczynić się do rozwoju nowotworów. Nie podgrzewaj też jedzenia w naczyniach z metalu oraz folii aluminiowej.

Metal odbija promieniowanie i może wywołać iskrzenie. Tak samo mogą zachowywać się naczynia ze zdobieniami, dlatego ich również lepiej unikać. Jedzenie w mikrofalówce najlepiej  podgrzewać na zwykłych talerzach porcelanowych bez ornamentów. Ewentualnie można wykorzystać też naczynia ze szkła hartowanego, ponieważ zwykłe szkło może pęknąć. Trzymając się tych zasad, możesz bezpiecznie podgrzewać jedzenie w mikrofalówce. Przedstawiamy poniżej listę produktów, których nie można odgrzewać w mikrofalówce. 

Ryż

Ryż powinno się jeść zaraz po ugotowaniu, gdyż bardzo szybko traci on świeżość i swoje wartości odżywcze. Gdy tylko osiągnie temperaturę pokojową, w ekspresowym tempie namnażają się w nim szkodliwe bakterie, które mogą powodować wiele zatruć pokarmowych objawiających się bólem żołądka, biegunkami, a nawet wymiotami. Odgrzewanie ryżu w jakikolwiek sposób nie jest bezpieczne, a już na pewno nie w mikrofalówce. Jedynym rozwiązaniem, które zmniejsza ryzyko namnażania się bakterii, jest schłodzenie ryżu zaraz po ugotowaniu, wstawienie go do lodówki i dopiero wtedy odgrzanie go na patelni. Ryż możemy przechowywać w lodówce maksymalnie dobę. 

Seler, buraki i szpinak

Jeśli potrawa, którą chcesz odgrzać, zawiera seler, buraki lub szpinak, to lepiej podgrzej ją w garnku lub na patelni. Nie używaj w tym celu mikrofalówki, ponieważ te warzywa wytwarzają rakotwórcze nitrozoaminy. Normalnie te azotany są bardzo pożądanym składnikiem, ale kiedy zamieniają się po podgrzaniu w mikrofalówce w nitrozoaminy, czyli pochodne amin o działaniu rakotwórczym, są bardzo niebezpieczne. 

Jajka

Podgrzewanie jajecznicy lub jajka sadzonego w mikrofali jest bardzo niebezpieczne. Podczas odgrzewania jajek, wytwarzają one niekorzystne dla zdrowia toksyny. Jeśli nie chcesz wyrzucać jajek, których nie zjadłeś, to lepiej zjedz je na zimno. Jajek nie można odgrzewać w mikrofalówce, ponieważ wskutek działania promieni wewnątrz jajek powstaje para, która nie ma nigdzie ujścia i może wywołać eksplozję. Grozi to poparzeniem palców i twarzy. 

Tagi: ,
Wiktoria Florek
Ukończyła kulturoznawstwo na Uniwersytecie Warszawskim. Obecnie studentka psychologii. Copywritingiem zajmuje się od 2017 roku. Prowadzi firmę OpiszSię, która dostarcza treści dla sklepów internetowych. Pochłania ją tematyka aranżacji wnętrz, dlatego najchętniej i najczęściej tworzy artykuły na ten temat.

Powiązane wpisy

0 Komentarzy

Napisz komentarz