1. Jak przechowywać buty w mieszkaniu? Nasze patenty
  2. Proste sposoby na odnowienie wyglądu mebli
  3. Jak chronić dzieci przed Internetem?
  4. Jak wyczyścić szkolny plecak?
  5. Soki idealne na zimę
  6. Przepis na tradycyjne ogórki konserwowe
  7. Patenty na pozbycie się zacieków
  8. Trzy proste przepisy na kawę
  9. Jak wprowadzić kolory w minimalistycznej łazience?
  10. Czy przechowywanie żywności w plastikowych pojemnikach na żywność jest bezpieczne?
  11. Jak dbać o lniane ubrania?
  12. Cukinia w słoikach – przepis
  13. Trzy przepisy na pyszne herbaty
  14. W czym i jak przechowywać sypkie produkty?
  15. Jak czyścić płytki i fugi?
  16. Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym
  17. 3 pomysły na sałatki z awokado
  18. Kilka porad na efektywne sprzątanie kuchni
  19. Jak ozdobić wnętrze światłem?
  20. Frytki z cukinii pieczone w piekarniku
  21. Sosy do sałatek, które przygotujesz w minutę!
  22. Sposoby na kuchenne zabrudzenia
  23. Pomysły na dania z kiełbasą
  24. Sposób na zmęczone i suche oczy
  25. Jak prać odzież sportową?
  26. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  27. Dlaczego pelargonia żółknie?
  28. Jak przygotować samodzielnie trufle?
  29. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  30. Lemoniada na 5 sposobów – idealna na letnie dni
  31. Soda oczyszczona do pralki – jak używać?
  32. Wiosenna tarta z owocami – jak przygotować?
  33. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  34. Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  35. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  36. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  37. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  38. Wiosenne sałatki do grilla – 4 przepisy
  39. 3 zastosowania folii aluminiowej podczas sprzątania
  40. Tortille z kurczakiem – domowy fast food na 3 sposoby
  41. Jak parzyć i serwować kawę?
  42. Jaki odkurzacz myjący podłogi wybrać?
  43. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  44. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  45. Jak i czym wyczyścić patelnię od spodu?
  46. Jak zrobić najlepszy sos czosnkowy?
  47. Jak podawać przekąski, czyli na czym serwować jedzenie?
  48. Worki próżniowe – do czego się przydadzą?
  49. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  50. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  51. W czym przechowywać zimowe ubrania? 5 patentów
  52. Czego nie wolno wylewać do zlewu?
  53. Jak przechowywać pluszowe misie?
  54. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  55. Jak zacząć się więcej ruszać?
  56. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  57. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  58. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  59. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  60. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  61. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  62. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  63. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  64. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  65. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  66. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  67. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  68. Jak prać białe ubrania?
  69. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  70. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  71. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  72. Jak udekorować okno w kuchni?
  73. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  74. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  75. Jak przechowywać kubki?
  76. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  77. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  78. Domowy majonez krok po kroku
  79. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  80. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  81. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  82. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  83. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  84. W ilu stopniach prać koce?
  85. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  86. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  87. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  88. Jak czyścić buty sportowe?
  89. Czy dywan można prać w pralce?
  90. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  91. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  92. Jak wybrać i przechować ananasa?
  93. Ile czasu piec łososia?
  94. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  95. Jak zrobić sos karmelowy?
  96. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  97. Jak suszyć zioła?
  98. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  99. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  100. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  101. Jak wyczyścić kaloryfer?
  102. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  103. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty
sobota, 25 września, 2021
  1. Jak przechowywać buty w mieszkaniu? Nasze patenty
  2. Proste sposoby na odnowienie wyglądu mebli
  3. Jak chronić dzieci przed Internetem?
  4. Jak wyczyścić szkolny plecak?
  5. Soki idealne na zimę
  6. Przepis na tradycyjne ogórki konserwowe
  7. Patenty na pozbycie się zacieków
  8. Trzy proste przepisy na kawę
  9. Jak wprowadzić kolory w minimalistycznej łazience?
  10. Czy przechowywanie żywności w plastikowych pojemnikach na żywność jest bezpieczne?
  11. Jak dbać o lniane ubrania?
  12. Cukinia w słoikach – przepis
  13. Trzy przepisy na pyszne herbaty
  14. W czym i jak przechowywać sypkie produkty?
  15. Jak czyścić płytki i fugi?
  16. Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym
  17. 3 pomysły na sałatki z awokado
  18. Kilka porad na efektywne sprzątanie kuchni
  19. Jak ozdobić wnętrze światłem?
  20. Frytki z cukinii pieczone w piekarniku
  21. Sosy do sałatek, które przygotujesz w minutę!
  22. Sposoby na kuchenne zabrudzenia
  23. Pomysły na dania z kiełbasą
  24. Sposób na zmęczone i suche oczy
  25. Jak prać odzież sportową?
  26. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  27. Dlaczego pelargonia żółknie?
  28. Jak przygotować samodzielnie trufle?
  29. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  30. Lemoniada na 5 sposobów – idealna na letnie dni
  31. Soda oczyszczona do pralki – jak używać?
  32. Wiosenna tarta z owocami – jak przygotować?
  33. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  34. Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  35. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  36. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  37. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  38. Wiosenne sałatki do grilla – 4 przepisy
  39. 3 zastosowania folii aluminiowej podczas sprzątania
  40. Tortille z kurczakiem – domowy fast food na 3 sposoby
  41. Jak parzyć i serwować kawę?
  42. Jaki odkurzacz myjący podłogi wybrać?
  43. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  44. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  45. Jak i czym wyczyścić patelnię od spodu?
  46. Jak zrobić najlepszy sos czosnkowy?
  47. Jak podawać przekąski, czyli na czym serwować jedzenie?
  48. Worki próżniowe – do czego się przydadzą?
  49. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  50. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  51. W czym przechowywać zimowe ubrania? 5 patentów
  52. Czego nie wolno wylewać do zlewu?
  53. Jak przechowywać pluszowe misie?
  54. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  55. Jak zacząć się więcej ruszać?
  56. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  57. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  58. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  59. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  60. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  61. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  62. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  63. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  64. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  65. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  66. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  67. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  68. Jak prać białe ubrania?
  69. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  70. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  71. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  72. Jak udekorować okno w kuchni?
  73. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  74. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  75. Jak przechowywać kubki?
  76. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  77. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  78. Domowy majonez krok po kroku
  79. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  80. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  81. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  82. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  83. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  84. W ilu stopniach prać koce?
  85. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  86. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  87. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  88. Jak czyścić buty sportowe?
  89. Czy dywan można prać w pralce?
  90. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  91. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  92. Jak wybrać i przechować ananasa?
  93. Ile czasu piec łososia?
  94. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  95. Jak zrobić sos karmelowy?
  96. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  97. Jak suszyć zioła?
  98. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  99. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  100. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  101. Jak wyczyścić kaloryfer?
  102. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  103. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty

Artykuł sponsorowany

Kuchnia azjatycka nie musi kojarzyć się z zamawianym w kryzysowej sytuacji daniem z chińskiej restauracji. Azja to rozległy kontynent, pełen inspiracji i smaków, dla których warto znaleźć miejsce we własnej kuchni. Oto kilka prostych przepisów, w sam raz na urozmaicenie rodzinnego obiadu.

Kuchnia tajska

Czym się charakteryzuje?

Kuchnia tajska to przede wszystkim niesamowite przyprawy, takie jak kolendra, imbir, kardamon, trawa cytrynowa, tajska bazylia czy galangal. To właśnie one wydobywają głębszy smak z poszczególnych składników dania i to dzięki nim smakują wyjątkowo. O jakich składnikach mowa? Głównie używane są owoce morza, produkty sojowe jak tofu czy tempeh, mleko kokosowe, ryż oraz warzywa. Sprawdzonym źródłem produktów potrzebnych do przygotowania dań kuchni tajskiej są sklepy orientalne, takie jak https://www.kuchnieorientu.pl/kuchniatajska/. Gdzie znajdziesz oryginalne składniki, sprowadzane prosto z Tajlandii.

Czerwone curry

Czego potrzebujesz do przygotowania prostego, czerwonego curry?

  • czerwona pasta curry
  • puszka mleczka kokosowego
  • suszone liście limonki kaffir
  • pierś z kurczaka lub kostka tofu
  • bakłażan lub cukinia
  • cukier trzcinowy
  • papryka
  • opcjonalnie sos rybny (pominąć w wersji wegetariańskiej)

Najpierw wlej na patelnię mleczko kokosowe, dodaj pastę curry i liście kaffiru. Następnie dorzuć kurczaka lub tofu (tofu warto podsmażyć wcześniej na złoto na osobnej patelni) i gotuj całość przez kilka minut. Kolejno dodaj pokrojoną w kostkę cukinię lub bakłażana oraz paprykę, a na koniec dosyp cukier trzcinowy i dolej sos rybny (w wersji mięsnej). Gotuj tak długo, aż mięso przestanie być surowe. Podawaj samodzielnie, z ryżem lub z indyjskim chlebkiem naan.

Kuchnia japońska

Czym się charakteryzuje?

Przede wszystkim słynie z wielu gatunków ryżu, bo uprawia się ich tam aż kilka tysięcy. Używany jest on nie tylko do tak uwielbianego na całym świecie sushi, ale także do wyrobu ciasteczek ryżowych, mochi albo wina ryżowego, sake. Warto jednak pamiętać, że kuchnia japońska to więcej niż ryż. Równie często wykorzystuje się produkty sojowe, takie jak tofu, sos sojowy czy pasta miso. Poza tym z racji, że Japonia jest państwem wyspiarskim, w daniach wykorzystuje się wiele owoców morza oraz ryby, głównie tuńczyka, makrelę czy węgorza. Chociaż nie brakuje wielbicieli sushi, kuchnia japońska kryje w sobie wiele interesujących dań, dla których warto znaleźć miejsce także podczas codziennego gotowania. Szukając inspiracji, zajrzyj do delikatesów orientalnych i przejrzyj ofertę oryginalnych, japońskich składników: https://www.kuchnieorientu.pl/kuchniajaponska/.

Twoje ulubione sushi we własnym domu

O tej potrawie japońskiej kuchni słyszy się prawdopodobniej najczęściej i choć suszarnie są oblegane (a także niezbyt tanie!), sushi naprawdę nie jest trudne do zrobienia samodzielnie. Wystarczy mieć matę do sushi (choć da zawinąć się rolkę bez jej użycia, jest to zdecydowanie utrudnione), ryż do sushi, ocet ryżowy, glony nori oraz Twoje ulubione składniki. To od Ciebie zależy, co znajdzie się w rolce. Łosoś, krewetki czy warzywa – decyzja jest zależna tylko i wyłącznie od Twojego gustu i diety, dlatego sushi jest potrawą dla każdego, a w dodatku to świetna zabawa dla całej rodziny.

Po ugotowaniu ryżu należy dodać do niego ocet ryżowy oraz cukier (proporcje najczęściej podane są na opakowaniu, tak samo jak czas gotowania). Ryż ułożyć na środku jednego arkusza nori tak, by sięgał do jego krawędzi. Następnie połóż swoje ulubione dodatki. Krawędź zamocz wodą i używając maty, zwiń rolkę. 

Kuchnia chińska

Czym się charakteryzuje?

Kuchnia chińska zachwyci Cię przede wszystkim różnorodnością składników, które sprawiają, że przepisy są wyjątkowe i niepowtarzalne. Bez problemu możesz nauczyć się kilku problemów bazowych, a jednak za każdym razem zaskakiwać swoją rodzinę czy gości nowymi smakami. Powodem jest to, jak ogromnym krajem są Chiny, a dzięki zróżnicowaniu klimatycznym oraz kulturowym, w kuchni wykorzystywanych jest wiele produktów. Najważniejsze jest łączenie tych składników w odpowiednich proporcjach wraz z przyprawami, dzięki czemu zyskują one ten niepowtarzalny, harmonijny smak. Produkty kuchni chińskiej możesz kupić https://www.kuchnieorientu.pl/kuchniachinska. Głównym składnikiem jest ryż, równie często wykorzystywane są warzywa, na przykład z woka. Duże zastosowanie ma sos rybny, sos sojowy i ocet ryżowy. Równie popularne w kuchni chińskiej są makarony. 

Smażony ryż z warzywami

Czego potrzebujesz, aby przygotować na obiad smażony ryż z warzywami po chińsku?

  • sos sojowy
  • ryż
  • marchew
  • papryka
  • por
  • czosnek
  • cebula
  • groszek cukrowy

Zacznij od ugotowania ryżu. Następnie na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, czosnek i por. Dodaj pokrojone warzywa i smaż przez kilka minut. Na koniec dodaj ryż i dolej sos sojowy, smaż kolejne dziesięć minut. Podawaj ze szczypiorkiem i sezamem.

Tagi:
Gabriela Matyszczak
Kocia mama, której czwórka adoptowanych zwierzaków zabiera większość wolnego czasu. Pisze do szuflady, chociaż w przyszłości chciałaby wydać książkę pod swoim nazwiskiem. Czerpie inspirację z literatury, muzyki i sztuki, nie pogardzi jednak wieczorem przy lekkim serialu obyczajowym.

Powiązane wpisy

Brak powiązanych wpisów

0 Komentarzy

Napisz komentarz