1. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  2. Dlaczego pelargonia żółknie?
  3. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  4. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  5. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  6. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  7. Jak parzyć i serwować kawę?
  8. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  9. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  10. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  11. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  12. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  13. Jak zacząć się więcej ruszać?
  14. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  15. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  16. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  17. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  18. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  19. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  20. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  21. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  22. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  23. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  24. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  25. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  26. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  27. Jak prać białe ubrania?
  28. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  29. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  30. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  31. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  32. Jak udekorować okno w kuchni?
  33. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  34. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  35. Jak przechowywać kubki?
  36. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  37. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  38. Domowy majonez krok po kroku
  39. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  40. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  41. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  42. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  43. W ilu stopniach prać koce?
  44. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  45. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  46. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  47. Jak czyścić buty sportowe?
  48. Czy dywan można prać w pralce?
  49. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  50. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  51. Jak wybrać i przechować ananasa?
  52. Ile czasu piec łososia?
  53. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  54. Jak zrobić sos karmelowy?
  55. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  56. Jak suszyć zioła?
  57. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  58. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  59. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  60. Jak wyczyścić kaloryfer?
  61. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  62. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty
środa, 16 czerwca, 2021
  1. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  2. Dlaczego pelargonia żółknie?
  3. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  4. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  5. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  6. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  7. Jak parzyć i serwować kawę?
  8. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  9. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  10. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  11. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  12. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  13. Jak zacząć się więcej ruszać?
  14. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  15. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  16. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  17. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  18. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  19. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  20. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  21. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  22. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  23. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  24. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  25. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  26. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  27. Jak prać białe ubrania?
  28. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  29. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  30. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  31. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  32. Jak udekorować okno w kuchni?
  33. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  34. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  35. Jak przechowywać kubki?
  36. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  37. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  38. Domowy majonez krok po kroku
  39. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  40. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  41. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  42. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  43. W ilu stopniach prać koce?
  44. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  45. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  46. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  47. Jak czyścić buty sportowe?
  48. Czy dywan można prać w pralce?
  49. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  50. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  51. Jak wybrać i przechować ananasa?
  52. Ile czasu piec łososia?
  53. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  54. Jak zrobić sos karmelowy?
  55. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  56. Jak suszyć zioła?
  57. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  58. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  59. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  60. Jak wyczyścić kaloryfer?
  61. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  62. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty

Sałatka z gotowanych lub pieczonych buraków to uczta dla podniebienia i doskonałe źródło cennych składników odżywczych. Oto kilka naszych propozycji na sałatki z burakami czerwonymi w roli głównej!

Dlaczego warto wprowadzić buraki do codziennego menu?

Burak to smaczne i zdrowe warzywo, które zajmuje szczególne miejsce w tradycyjnej polskiej kuchni. Stanowi składnik wielu flagowych dań, jak barszcz czerwony czy chłodnik. Każdy amator kulinariów zgodzi się ze stwierdzeniem, że kotlet mielony z ziemniakami smakuje najlepiej właśnie w towarzystwie drobno startych buraczków. 

Jakie walory zdrowotne posiada burak? Nie bez powodu zaliczany jest do superfoods. Jeśli chodzi o skład, burak zawiera m.in.: 

  • witaminę A, B, C, B1,
  • wapń,
  • potas,
  • fluor,
  • sód,
  • miedź,
  • mangan,
  • magnez.

Ze względu na wysoką zawartość żelaza, jest zalecany dla osób, które chorują na anemię i chcą w naturalny sposób poprawić wyniki morfologii krwi. To warzywo jest również dobrym źródłem kwasu foliowego, tak ważnego dla prawidłowego rozwoju płodu. Regularne spożywanie posiłków na bazie buraków wzmacnia odporność i pracę układu pokarmowego oraz wpływa odtruwająco na organizm.

Warto dodać, że w 100 g buraków jest zaledwie 38 kilokalorii – to niskokaloryczne i pożywne warzywa, które bez przeszkód mogą być spożywane przez osoby będące na diecie redukcyjnej. Oto nasze pomysły na szybkie i proste w przygotowaniu sałatki buraczane.

Sałatka z pieczonych buraków i rukoli

Pierwsza propozycja jest dedykowana dla fanów diety lekkostrawnej. Do przygotowania tej sałatki potrzebujemy:   

  • 1 kg buraczków,
  • opakowanie słonecznika łuskanego,
  • opakowanie świeżej rukoli (500 g),
  • oliwę z oliwek,
  • sól, pieprz.

Najpierw należy obrać i pokroić małe buraki w półksiężyce, a następnie zawinąć w folię aluminiową i piec w rozgrzanym do 190–200 stopni Celsjusza piekarniku przez około 45 minut. Gdy buraczki podpieką się i ostygną, możemy umieścić je w misce, wymieszać ze świeżą rukolą i uprażonym wcześniej na patelni słonecznikiem. Na koniec wystarczy całość skropić oliwą z oliwek, doprawić pieprzem oraz solą i gotowe.

Sałatka z buraków z orzechami włoskimi

Połączenie buraków, prażonych orzechów włoskich i miękkiego koziego sera podbije kubki smakowe każdego fana eksperymentów w kuchni. Czego nie może zabraknąć, jeśli chcemy przyrządzić tę sałatkę?

Niezbędne składniki:

  • mix sałat (opakowanie 500 g),
  • 1 opakowanie sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego,
  • 3 średnie buraki,
  • kozi ser (100 g),
  • orzechy włoskie (100 g),
  • oliwa z oliwek.

Pierwszy krok to zawinięcie całych buraków w folię aluminiową i umieszczenie w piekarniku rozgrzanym wcześniej do około 220 stopni Celsjusza (warzywa powinny piec się około 90 minut). Następnie należy ostudzone buraki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. 

Kolejny krok to połączenie sosu z oliwą z oliwek i podprażenie orzechów na patelni. Następnie musimy ułożyć sałatę na talerzu, położyć na liściach orzechy włoskie i plastry buraka. Na koniec wystarczy polać całość sosem i posypać pokruszonym kozim serem. Prawda, że proste?

Sałatka jajeczna z burakami

Kolejny nieskomplikowany przepis, z którym poradzi sobie nawet niedoświadczony amator kulinarny. Do przygotowania sałatki jajecznej z burakami potrzebujemy następujących produktów spożywczych:

  • 8 jaj,
  • 4 buraków,
  • 1 cebuli białej,
  • 2 opakowania sosu sałatkowego czosnkowego,
  • majonezu,
  • pęczek szczypiorku,
  • pieprz czarny mielony.

Najpierw musimy obrać buraki, przekroić na połówki, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 45 minut. W tym czasie możemy ugotować jaja na twardo i pokroić je w kostkę. Po upieczeniu i wystudzeniu buraki również kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy, a cebulę kroimy w pióra. Następnie mieszamy sos czosnkowy z 3 łyżkami wody, 2 łyżkami majonezu i doprawiamy pieprzem, łączymy z pozostałymi składnikami w misce i posypujemy z wierzchu szczypiorkiem.

Sałatka z wędzonym łososiem i pieczonym burakiem

Do przygotowania ostatniej sałatki musimy kupić poniższe składniki:

  • 1 opakowanie sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego,
  • filet z łososia wędzonego na zimno (200 g),
  • 1 bulwę kopru włoskiego (fenkuł),
  • 1 buraka,
  • 1 cytrynę,
  • 2 pomarańcze,
  • orzechy laskowe (50 g),
  • ser z niebieską pleśnią (100 g),
  • młode liście szpinaku (300 g),
  • oliwę z oliwek.

Podobnie jak poprzednio, buraka owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza  przez 45 minut. Następnie ostudzone warzywo obieramy i kroimy w cząstki. Fenkuł kroimy w cienkie półplastry, a łososia w paseczki. Obieramy pomarańcze i wykrawamy z nich segmenty, prażymy orzechy laskowe. W misce mieszamy sos sałatkowy z 3 łyżkami oliwy i 3 łyżkami soku z cytryny, dodajemy buraki, łososia, fenkuł i pomarańcze. Kolejno układamy na dużym talerzu liście szpinaku, umieszczamy sałatkę, całość dekorujemy orzechami i kawałkami sera. Smacznego!

Tagi:
Malwina Póda
Absolwentka kulturoznawstwa i polonistyki. Interesuje się historią sztuki i architekturą. W wolnych chwilach chętnie spędza czas w ogrodzie - uważa, że pielęgnacja roślin to najlepszy sposób na relaks.

Powiązane wpisy

Brak powiązanych wpisów

0 Komentarzy

Napisz komentarz