Sałatka z gotowanych lub pieczonych buraków to uczta dla podniebienia i doskonałe źródło cennych składników odżywczych. Oto kilka naszych propozycji na sałatki z burakami czerwonymi w roli głównej!
Dlaczego warto wprowadzić buraki do codziennego menu?
Burak to smaczne i zdrowe warzywo, które zajmuje szczególne miejsce w tradycyjnej polskiej kuchni. Stanowi składnik wielu flagowych dań, jak barszcz czerwony czy chłodnik. Każdy amator kulinariów zgodzi się ze stwierdzeniem, że kotlet mielony z ziemniakami smakuje najlepiej właśnie w towarzystwie drobno startych buraczków.
Jakie walory zdrowotne posiada burak? Nie bez powodu zaliczany jest do superfoods. Jeśli chodzi o skład, burak zawiera m.in.:
- witaminę A, B, C, B1,
- wapń,
- potas,
- fluor,
- sód,
- miedź,
- mangan,
- magnez.
Ze względu na wysoką zawartość żelaza, jest zalecany dla osób, które chorują na anemię i chcą w naturalny sposób poprawić wyniki morfologii krwi. To warzywo jest również dobrym źródłem kwasu foliowego, tak ważnego dla prawidłowego rozwoju płodu. Regularne spożywanie posiłków na bazie buraków wzmacnia odporność i pracę układu pokarmowego oraz wpływa odtruwająco na organizm.
Warto dodać, że w 100 g buraków jest zaledwie 38 kilokalorii – to niskokaloryczne i pożywne warzywa, które bez przeszkód mogą być spożywane przez osoby będące na diecie redukcyjnej. Oto nasze pomysły na szybkie i proste w przygotowaniu sałatki buraczane.
Sałatka z pieczonych buraków i rukoli
Pierwsza propozycja jest dedykowana dla fanów diety lekkostrawnej. Do przygotowania tej sałatki potrzebujemy:
- 1 kg buraczków,
- opakowanie słonecznika łuskanego,
- opakowanie świeżej rukoli (500 g),
- oliwę z oliwek,
- sól, pieprz.
Najpierw należy obrać i pokroić małe buraki w półksiężyce, a następnie zawinąć w folię aluminiową i piec w rozgrzanym do 190–200 stopni Celsjusza piekarniku przez około 45 minut. Gdy buraczki podpieką się i ostygną, możemy umieścić je w misce, wymieszać ze świeżą rukolą i uprażonym wcześniej na patelni słonecznikiem. Na koniec wystarczy całość skropić oliwą z oliwek, doprawić pieprzem oraz solą i gotowe.
Sałatka z buraków z orzechami włoskimi
Połączenie buraków, prażonych orzechów włoskich i miękkiego koziego sera podbije kubki smakowe każdego fana eksperymentów w kuchni. Czego nie może zabraknąć, jeśli chcemy przyrządzić tę sałatkę?
Niezbędne składniki:
- mix sałat (opakowanie 500 g),
- 1 opakowanie sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego,
- 3 średnie buraki,
- kozi ser (100 g),
- orzechy włoskie (100 g),
- oliwa z oliwek.
Pierwszy krok to zawinięcie całych buraków w folię aluminiową i umieszczenie w piekarniku rozgrzanym wcześniej do około 220 stopni Celsjusza (warzywa powinny piec się około 90 minut). Następnie należy ostudzone buraki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki.
Kolejny krok to połączenie sosu z oliwą z oliwek i podprażenie orzechów na patelni. Następnie musimy ułożyć sałatę na talerzu, położyć na liściach orzechy włoskie i plastry buraka. Na koniec wystarczy polać całość sosem i posypać pokruszonym kozim serem. Prawda, że proste?
Sałatka jajeczna z burakami
Kolejny nieskomplikowany przepis, z którym poradzi sobie nawet niedoświadczony amator kulinarny. Do przygotowania sałatki jajecznej z burakami potrzebujemy następujących produktów spożywczych:
- 8 jaj,
- 4 buraków,
- 1 cebuli białej,
- 2 opakowania sosu sałatkowego czosnkowego,
- majonezu,
- pęczek szczypiorku,
- pieprz czarny mielony.
Najpierw musimy obrać buraki, przekroić na połówki, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 45 minut. W tym czasie możemy ugotować jaja na twardo i pokroić je w kostkę. Po upieczeniu i wystudzeniu buraki również kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy, a cebulę kroimy w pióra. Następnie mieszamy sos czosnkowy z 3 łyżkami wody, 2 łyżkami majonezu i doprawiamy pieprzem, łączymy z pozostałymi składnikami w misce i posypujemy z wierzchu szczypiorkiem.
Sałatka z wędzonym łososiem i pieczonym burakiem
Do przygotowania ostatniej sałatki musimy kupić poniższe składniki:
- 1 opakowanie sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego,
- filet z łososia wędzonego na zimno (200 g),
- 1 bulwę kopru włoskiego (fenkuł),
- 1 buraka,
- 1 cytrynę,
- 2 pomarańcze,
- orzechy laskowe (50 g),
- ser z niebieską pleśnią (100 g),
- młode liście szpinaku (300 g),
- oliwę z oliwek.
Podobnie jak poprzednio, buraka owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 45 minut. Następnie ostudzone warzywo obieramy i kroimy w cząstki. Fenkuł kroimy w cienkie półplastry, a łososia w paseczki. Obieramy pomarańcze i wykrawamy z nich segmenty, prażymy orzechy laskowe. W misce mieszamy sos sałatkowy z 3 łyżkami oliwy i 3 łyżkami soku z cytryny, dodajemy buraki, łososia, fenkuł i pomarańcze. Kolejno układamy na dużym talerzu liście szpinaku, umieszczamy sałatkę, całość dekorujemy orzechami i kawałkami sera. Smacznego!