Sałatki należą do lżejszych dań, jednak z odpowiednimi składnikami mogą stanowić pełnowartościowy posiłek. Przedstawiamy sprawdzone przepisy na sałatki, w których główną rolę smakową odgrywa ser wędzony.
Proces wędzenia nadaje serom charakterystycznego smaku i aromatu. Po wędzeniu ser cechuje się żółto-brązową błoną – intensywność jej barwy zależy od długości wędzenia. Z takim serem możemy przygotować kanapki lub sałatki, które sprawdzą się o każdej porze dnia i urozmaicą domowe imprezy. Wypróbuj nasze przepisy na sałatki, w których pierwsze skrzypce gra wędzony ser. Z pewnością im się nie oprzesz!
Sałatka z wędzonym serem i kurczakiem
Potrzebne składniki:
- ser wędzony – 200 g,
- filet z kurczaka – 300 g,
- jajka – 3 szt.,
- ogórek konserwowy – 5 szt.,
- świeże pomidory – 3 szt.,
- majonez – 150 g,
- sucharki lub krakersy – 100 g,
- sól, pieprz – do smaku.
Sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo. Filet z kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy na kawałki, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku i smażymy na patelni na złoty kolor. W międzyczasie kroimy w kostkę ogórki, pomidory i ser wędzony. Ugotowane jajka obieramy i również kroimy. Mieszamy wszystkie składniki razem, dodajemy majonez i krakersy. Przyprawiamy wedle uznania.
Sałatka z wędzonym serem i brokułem
Potrzebne składniki:
- ser wędzony – 150 g,
- drobny makaron – 1 szklanka,
- brokuł,
- jajka – 3 szt.,
- czerwona cebula,
- kukurydza – 1 puszka,
- sól, pieprz – do smaku.
Sos czosnkowy:
- jogurt naturalny – 2 łyżki,
- majonez – 2 łyżki,
- oregano – ½ łyżeczki,
- rozgnieciony czosnek – 1 ząbek.
Sposób przygotowania
Składniki na sos czosnkowy mieszamy w miseczce i odkładamy do lodówki. Jajka gotujemy na twardo, a makaron powinien być al dente. Brokuł rozdzielamy na mniejsze różyczki i również gotujemy – w osolonej wodzie przez dziesięć minut. Cebulę drobno siekamy, a wędzony ser ścieramy na tarce. Ugotowane jajka i brokuł kroimy w kosteczkę. Mieszamy razem wszystkie przygotowane składniki, dodajemy kukurydzę i majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Gotową sałatkę podajemy polaną sosem czosnkowym.
Sałatka z wędzonym serem i gruszką
Potrzebne składniki:
- mieszanka sałat ze szpinakiem – 120 g,
- biały ser twarogowy wędzony – 125 g,
- gruszka – 1 szt.,
- orzechy piniowe – 1 łyżeczka,
- oliwa z oliwek – 1 łyżeczka.
Sposób przygotowania
Gruszkę obieramy, usuwamy pestki i kroimy w grube plastry. Na talerz bądź półmisek wykładamy opłukaną i osuszoną sałatę, kruszymy ser wędzony i kładziemy plastry gruszki. Całość posypujemy orzeszkami piniowymi i skrapiamy jedną łyżeczką oliwy z oliwek.
Sałatka z wędzonym serem, marchewką i burakiem
Potrzebne składniki:
- twaróg wędzony – 100 g,
- marchewka – 2 szt.,
- burak – 1 szt.,
- sałata lodowa – pół główki,
- świeży szpinak – 50 g,
- pomidorki koktajlowe – 150 g.
Sos:
- musztarda – 1 łyżeczka,
- sok z cytryny – 1 łyżka,
- olej – 4 łyżki,
- sól, pieprz – do smaku.
Sposób przygotowania
Na początku gotujemy buraka. Sałatę i szpinak myjemy, osuszamy i rozkładamy na półmisku lub talerzu. Pomidorki kroimy na pół. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, ugotowanego buraka również ścieramy. Marchewkę i pomidorki układamy na sałacie. Wędzony twaróg kruszymy w dłoniach i posypujemy sałatkę. Na wierzch kładziemy startego buraka. W miseczce dokładnie mieszamy składniki na sos z dodatkiem dwóch łyżek wrzącej wody. Gotowym sosem skrapiamy sałatkę.
Zdj. główne: Carly Jayne/unsplash.com