Sałatkę można zrobić nawet z resztek produktów spożywczych, które są w lodówce. Warto też postawić na kreatywność i niebanalne połączenia. Jak jednak urozmaicić jej smak? Oczywiście dobrym dipem! Zobacz sosy do sałatek, które warto zrobić.
Tradycyjny sos do sałatki
Najprościej jest połączyć ocet winny, oliwę z oliwek oraz miód w takich samych proporcjach. Całość dopraw solą i pieprzem. Aby uzyskać jeszcze lepszy smak, dodaj odrobinę musztardy francuskiej. Tego typu sos do sałatki przygotujesz bardzo szybko, tuż przed podaniem jej na stół.
Sos musztardowo-pomarańczowy
To połączenie doskonałe do różnych sałatek, nawet tych, które mają w składnikach owoce.
Wystarczy połączyć: 4 łyżki musztardy, 4 łyżki soku z pomarańczy (może być świeżo wyciśnięty albo z kartonu), odrobinę miodu, 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz pieprz i sól.
Ostry sos z majonezem
Kojarzysz gęsty sos, który idealnie nadaje się do hamburgerów? Tego typu połączenie pasuje także do sałatek, szczególnie tych z kurczakiem.
Wystarczy połączyć majonez z ketchupem w proporcji 3:1, dodać do tego ostre chili oraz starty ząbek czosnku.
Sos cytrynowo-miętowy
Orzeźwiający i pyszny – ten sos do sałatek pasuje do wielu połączeń.
Wystarczy posiekać kilka listków mięty, dodać do tego łyżeczkę cukru i 4 łyżki oliwy z oliwek. Całość będzie lepiej smakować, jeśli dodasz 2 łyżki soku z cytryny albo… limonki. Całość dopraw solą i pieprzem.
Sos a’la aioli
Oryginalny sos aioli to wywodzi się z południowo-wschodniej Francji i jest ukręcony z żółtek, czosnku, oliwy z oliwek oraz przypraw. Proponujemy jednak zrobić ciekawą alternatywę. Wystarczy połączyć 4 łyżki majonezu, odrobinę płatków chili, sok z limonki, startą skórkę z limonki oraz łyżeczki miodu.
Tego typu sos można stosować np. do frytek albo do sałatek.