Tegoroczna majówka nadchodzi! Oprócz popularnych kiełbasek możesz podczas grilla przyrządzić inne danie, którego smak zachwyci. Przedstawiamy przepis na idealnego grillowanego steka!
Grillowanie kojarzy nam się przede wszystkim z kiełbaskami czy karkówką. Niektórzy uwielbiają również ryby, takie jak łosoś czy pstrąg, w takiej postaci. Weganie i wegetarianie przyrządzają na grillu warzywa. Może warto jednak odrobinę odejść od przeciętnych dań, które przygotowujemy na grillu, i miłośników mięsa zachęcić do przygotowania steka z wołowiny?
Chociaż mięso wołowe jest stosunkowo trudne w przygotowaniu, warto jednak spróbować je przyrządzić, gdyż jego smak wynagrodzi nam wszystkie starania.
Co warto wiedzieć, zanim zdecydujemy się na grill ze stekiem w roli głównej?
- Mięso zawsze należy kupować ze znanych źródeł. Idealny będzie zakup od popularnego w Twojej okolicy rzeźnika, sklepu mięsnego lub kupno wołowiny znanej marki.
- W przypadku wołowiny warto zwrócić uwagę na czas jej pozyskania. Jeśli kupimy mięso sezonowe, jego smak z pewnością będzie wyjątkowy.
- Postarajmy się posolić nasze mięso jeszcze sporo przed rozpoczęciem grillowania. Można to zrobić tuż przed gotowaniem, o ile oczywiście będziesz wykonywał tę czynność przed grillowaniem. Wówczas mięso na pewno będzie soczyste i smaczne.
- Ważne, by mięso wyjąć już kilka godzin przed samym smażeniem. Ma to ponownie bardzo duży wpływ na jego walory smakowe i cały proces grillowania.
- Wołowina często traktowana jest przez wyrafinowanych smakoszy jako niemalże szlachetne mięso. Jeśli nie jesteśmy miłośnikami skomplikowanych mieszanek przypraw, możemy poprzestać wyłącznie na soli morskiej i pieprzu gruboziarnistym.
- Przygotowując steka, ważne jest, byśmy określili, jaki chcemy uzyskać stopień jego wysmażenia. Im krócej będziemy poddawać mięso obróbce cieplnej, tym bardziej soczyste będzie.
- Steki dzielimy na krwisty (rare) średnio krwisty (medium rare) i dobrze wysmażony (well done). Rare to postać dla bardzo wąskiej grupy odbiorców, nie przypadnie do gustu każdemu. Smażymy mięso dwie minuty z dwóch stron w temperaturze 60 stopni. Średnio wysmażony przygotowujemy przez 5–6 minut. Natomiast well done, czyli dobrze wysmażony stek smażymy przez 7–8 minut.
- Przy grillowaniu steka albo innego mięsa nie używaj sztućców. Świetnie sprawdzą się do tego szczypce.
- Kiedy stek osiąga idealny stopień wysmażenia, natychmiast zdejmij go z grilla. Nie spożywaj swojego steka od razu. Warto, by chwilę poleżał na talerzu. Wówczas jego smak staje się jeszcze intensywniejszy.
- Swojego steka możesz ulepszyć zgodnie ze swoimi upodobaniami kulinarnymi. Różne mieszanki ziół i przypraw sprawiają, że nabiera on wyjątkowego aromatu. Postaraj się nie ograniczać, jeżeli chodzi o przyprawy ziołowe. O ile oczywiście jesteś fanem kulinarnych rozwiązań.
Nasz proponowany przepis na steka
Do przygotowania steka zgodnie z naszym przepisem potrzebne będą:
- stek z mięsa wołowego,
- oliwa z oliwek lub olej lniany,
- gruba sól morska i pieprz,
- rozmaryn i zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
- Mięso wyjmij z lodówki i odstaw na godzinę. Ważne, by – gdy zaczniesz już całe grillowanie – miało ono temperaturę pokojową. Dzięki temu cały proces smażenia będzie przebiegał bez większych problemów – stek będzie grillował się równomiernie.
- Rozgrzej ruszt tak, by jego temperatura była naprawdę wysoka. Średnio powinna wynosić około 65 stopni Celsjusza.
- Przygotuj swoje mięso, jego grubość powinna wynosić około dwa, trzy centymetry. Następnie odetnij z niego największy tłuszcz. Pozostaw jednak drobniejsze elementy, bo właśnie dzięki nim stek będzie soczysty i smaczny. Skrop mięso kilkoma kroplami oleju i rozsmaruj je dłonią lub łyżką.
- Przypraw swoje mięso solą morską, pieprzem, ziołami prowansalskimi i rozmarynem.
- Smaż mięso odpowiedni czas, by uzyskać postać rare, medium rare lub well done. Zdejmij steka z grilla i odczekaj kilka minut. Dopiero wówczas uzyska on idealny smak.
zdj. główne: Emerson Vieira/unsplash.com