1. Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym
  2. 3 pomysły na sałatki z awokado
  3. Kilka porad na efektywne sprzątanie kuchni
  4. Jak ozdobić wnętrze światłem?
  5. Frytki z cukinii pieczone w piekarniku
  6. Sosy do sałatek, które przygotujesz w minutę!
  7. Sposoby na kuchenne zabrudzenia
  8. Pomysły na dania z kiełbasą
  9. Sposób na zmęczone i suche oczy
  10. Jak prać odzież sportową?
  11. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  12. Dlaczego pelargonia żółknie?
  13. Jak przygotować samodzielnie trufle?
  14. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  15. Lemoniada na 5 sposobów – idealna na letnie dni
  16. Soda oczyszczona do pralki – jak używać?
  17. Wiosenna tarta z owocami – jak przygotować?
  18. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  19. Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  20. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  21. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  22. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  23. Wiosenne sałatki do grilla – 4 przepisy
  24. 3 zastosowania folii aluminiowej podczas sprzątania
  25. Tortille z kurczakiem – domowy fast food na 3 sposoby
  26. Jak parzyć i serwować kawę?
  27. Jaki odkurzacz myjący podłogi wybrać?
  28. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  29. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  30. Jak i czym wyczyścić patelnię od spodu?
  31. Jak zrobić najlepszy sos czosnkowy?
  32. Jak podawać przekąski, czyli na czym serwować jedzenie?
  33. Worki próżniowe – do czego się przydadzą?
  34. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  35. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  36. W czym przechowywać zimowe ubrania? 5 patentów
  37. Czego nie wolno wylewać do zlewu?
  38. Jak przechowywać pluszowe misie?
  39. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  40. Jak zacząć się więcej ruszać?
  41. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  42. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  43. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  44. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  45. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  46. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  47. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  48. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  49. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  50. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  51. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  52. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  53. Jak prać białe ubrania?
  54. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  55. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  56. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  57. Jak udekorować okno w kuchni?
  58. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  59. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  60. Jak przechowywać kubki?
  61. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  62. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  63. Domowy majonez krok po kroku
  64. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  65. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  66. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  67. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  68. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  69. W ilu stopniach prać koce?
  70. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  71. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  72. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  73. Jak czyścić buty sportowe?
  74. Czy dywan można prać w pralce?
  75. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  76. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  77. Jak wybrać i przechować ananasa?
  78. Ile czasu piec łososia?
  79. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  80. Jak zrobić sos karmelowy?
  81. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  82. Jak suszyć zioła?
  83. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  84. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  85. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  86. Jak wyczyścić kaloryfer?
  87. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  88. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty
piątek, 23 lipca, 2021
  1. Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym
  2. 3 pomysły na sałatki z awokado
  3. Kilka porad na efektywne sprzątanie kuchni
  4. Jak ozdobić wnętrze światłem?
  5. Frytki z cukinii pieczone w piekarniku
  6. Sosy do sałatek, które przygotujesz w minutę!
  7. Sposoby na kuchenne zabrudzenia
  8. Pomysły na dania z kiełbasą
  9. Sposób na zmęczone i suche oczy
  10. Jak prać odzież sportową?
  11. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  12. Dlaczego pelargonia żółknie?
  13. Jak przygotować samodzielnie trufle?
  14. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  15. Lemoniada na 5 sposobów – idealna na letnie dni
  16. Soda oczyszczona do pralki – jak używać?
  17. Wiosenna tarta z owocami – jak przygotować?
  18. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  19. Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  20. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  21. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  22. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  23. Wiosenne sałatki do grilla – 4 przepisy
  24. 3 zastosowania folii aluminiowej podczas sprzątania
  25. Tortille z kurczakiem – domowy fast food na 3 sposoby
  26. Jak parzyć i serwować kawę?
  27. Jaki odkurzacz myjący podłogi wybrać?
  28. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  29. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  30. Jak i czym wyczyścić patelnię od spodu?
  31. Jak zrobić najlepszy sos czosnkowy?
  32. Jak podawać przekąski, czyli na czym serwować jedzenie?
  33. Worki próżniowe – do czego się przydadzą?
  34. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  35. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  36. W czym przechowywać zimowe ubrania? 5 patentów
  37. Czego nie wolno wylewać do zlewu?
  38. Jak przechowywać pluszowe misie?
  39. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  40. Jak zacząć się więcej ruszać?
  41. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  42. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  43. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  44. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  45. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  46. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  47. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  48. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  49. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  50. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  51. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  52. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  53. Jak prać białe ubrania?
  54. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  55. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  56. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  57. Jak udekorować okno w kuchni?
  58. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  59. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  60. Jak przechowywać kubki?
  61. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  62. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  63. Domowy majonez krok po kroku
  64. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  65. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  66. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  67. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  68. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  69. W ilu stopniach prać koce?
  70. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  71. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  72. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  73. Jak czyścić buty sportowe?
  74. Czy dywan można prać w pralce?
  75. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  76. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  77. Jak wybrać i przechować ananasa?
  78. Ile czasu piec łososia?
  79. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  80. Jak zrobić sos karmelowy?
  81. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  82. Jak suszyć zioła?
  83. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  84. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  85. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  86. Jak wyczyścić kaloryfer?
  87. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  88. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty

Gołąbki to błogosławieństwo polskiej, tradycyjnej kuchni. Są smaczne, sycące i można przygotować je z rozmaitymi modyfikacjami. Dzisiaj serwujemy Wam tradycyjny przepis na to danie.

Tradycyjny przepis – składniki

Żeby wykonać 14 sztuk gołąbków potrzebujesz:

  • 700 g mielonej wieprzowiny
  • 100 g ryżu 
  • 2 cebule 
  • 1 biała lub włoska kapusta 
  • 1,5 litra bulionu lub rosołu
  •  600 g przecieru pomidorowego 
  • 1 łyżka mąki 
  • przyprawy: sól i pieprz 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, 1/2 łyżeczki tymianku 

Wykonanie

  • Mięso włożyć do większej miski. Ryż ugotować, ostudzić i dodać do mięsa. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą (około pół łyżeczki), pieprzem (1/4 łyżeczki). Wszystko wymieszać i dobrze wyrobić dłonią. Uformować niewielkie podłużne kotlety.
  • Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować przez ok. 5 minut. Wyjąć kapustę z wrzątku i po przestudzeniu rozebrać ją z liści, odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładać przygotowane porcje mięsa.
  • Zawijać jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia). Nie cała kapusta musi być wykorzystana.
  • Dno dużego i najlepiej szerokiego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty (np. takimi, które się porwały). Na wierzchu ułożyć gołąbki łączeniem do dołu. Zagotować bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki. Postawić na gazie, przykryć i gotować przez około 45 – 60 minut aż kapusta będzie miękka. W czasie gotowania nie mieszać gołąbków, ewentualnie delikatnie potrząsnąć garnkiem.
  • Wywar z gołąbków przelać do innego garnka. Dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, tymiankiem i papryką. Gotować przez 10 minut bez przykrycia.
  • Jeśli dodajemy śmietanę należy rozprowadzać ją stopniowo z sosem, dodając go po łyżce do śmietany jednocześnie mieszając. Przelać do garnka z gołąbkami i gotować całość przez kilka minut na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem aby sos równomiernie się rozprowadził.
Tagi: , , ,
Agata Kurzańska
Z wykształcenia dziennikarka i italianistka, z zamiłowania podróżniczka. Uważa, że w życiu nie zawsze trzeba być konsekwentnym. Można być wielką miłośniczką natury i zdecydować się na życie w centrum wielkiego miasta, można cenić sobie minimalizm, a łazienką urządzić w stylu rokoko. Marzenia za to trzeba spełniać w pierwszej kolejności.

Powiązane wpisy

0 Komentarzy

Napisz komentarz