Kawa nie musi być zwyczajna i nudna. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić ją o pyszne dodatki, w postaci przypraw, syropów smakowych lub czekolady. Przedstawiamy trzy proste przepisy na kawę, które sprawią, że na nowo się w niej zakochasz.
Codzienne picie kawy o poranku lub po długim dnu może stać się Twoim osobistym rytuałem i przyjemną chwilą tylko dla siebie. Warto więc wzbogacić ten zwyczaj wyjątkowymi smakami – szczególnie że już niedługo, bo 29 września, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy. Z tej okazji chcielibyśmy zaproponować Ci trzy pyszne i łatwe w przyrządzeniu przepisy na kawę. Pamiętaj też, że jeśli szukasz kawy idealnej, to koniecznie zajrzyj na stronę https://mkcafe.pl/.
Rozgrzewająca kawa z czekoladą
Można by powiedzieć, że nie ma lepszego i przyjemniejszego połączenia niż kawa plus czekolada. Dlatego też genialnym napojem będzie mała czarna w towarzystwie słodkiej koleżanki. Jak ją przyrządzić? Będziesz potrzebować
- filiżanki kawy (najlepsza będzie kawa ziarnista lub aromatyczne kawy mielone)
- ½ szklanki mleka roślinnego, a najlepiej migdałowego
- 2 rządki z tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżkę stropu klonowego
- szczyptę cynamonu.
- Dobrym zamiennikiem czekolady będzie także naturalne kakao lub karob. Opcjonalnie możesz też wzbogacić napój likierem amaretto lub brandy.
Przygotowanie zacznij od przelania kawy do rondelka i rozpuszczeniu w niej czekolady. Następnie przelej płyn do wysokiej szklanki lub dużego kubka (idealnego na jesienne wieczory!) oraz wymieszaj z syropem klonowym i lekko podletnionym mlekiem. Na koniec dodaj cynamon. Możesz też ozdobić swoją pyszną kawę bitą śmietaną i wiórkami czekolady.
Kawa z masłem orzechowym
Pomysłem na sycące i pyszne śniadanie jest kawa z masłem orzechowym. Jest to także genialna propozycja dla wszystkich dbających o sylwetkę fanów treningów. Jest ona bowiem bardzo zdrowa i odżywcza oraz pobudza metabolizm do pracy. A ponadto jest niesamowicie słodka i smaczna. Aby przygotować taką kawę, będziesz potrzebować:
- ½ szklanki świeżo zaparzonej kawy
- 2 łyżki naturalnego masła orzechowego
- 1 szklankę dowolnego mleka roślinnego (my polecamy owsiane lub migdałowe)
- łyżeczkę ekstraktu z wanilii
- szczyptę cynamonu
Aby przygotować napój, podgrzej w rondelku mleko z masłem, wanilią i cynamonem. Gdy płyn już będzie ciepły, zmiksuj go blenderem, aby stał się bardziej jednolity. Następnie przelej do niego zaparzoną kawę. Smacznego!
Domowe cold brew z wanilią
Jeśli chcesz się trochę ochłodzić możesz także przygotować cold brew. Jest to napój kawowy, który przyrządza się poprzez zalanie zmielonej kawy lodowatą wodą i odstawienie jej na kilkanaście godzin. Tak przygotowana kawa pobudza nawet dwukrotnie bardziej niż jej parzona w klasyczny sposób odpowiedniczka. Jak ją przyrządzić, aby była wyjątkowo smaczna? Będziesz potrzebować:
- 50g zmielonej kawy
- 1l lodowatej wody
- filiżanka sojowego mleka waniliowego
- łyżeczka syropu klonowego
Kawę zalej wodą i zostaw w lodówce na 12-16 godzin. Po tym czasie przefiltruj ją i do otrzymanego płynu dodaj mleko i syrop klonowy. Jeśli chcesz, aby napój był jeszcze bardziej waniliowy, możesz go wzbogacić o ekstrakt z wanilii. Warto go także serwować z odrobiną cynamonu. Taka kawa z pewnością sprawi, że Twój poranek oraz cały dzień będą przyjemniejsze.
Zdjęcie główne: Chevanon Photography/pexels.com