Gdy tylko robi się ciepło – zaczyna się sezon grillowy. Oprócz mięsa na stole zawsze pojawiają się sałatki. Jakie warto zrobić? Podpowiadamy!
Większość z nas, gdy tylko pojawiają się ciepłe, wiosenne dni, zaczyna grillowanie. Polacy uwielbiają mięsa czy warzywa z grilla. Posiłek na świeżym powietrzu jest też okazją do spotkań ze znajomymi i relaksu. Oprócz grillowanych dań na stołach zazwyczaj goszczą także sałatki, które można łączyć z nimi lub jeść samodzielnie. Powinny być świeże, kolorowe i zachęcające do jedzenia. Podajemy najlepsze przepisy!
Ciekawą propozycją na wiosenną sałatkę jest ta z mozzarellą i awokado. Należy też podkreślić, że nie tylko obłędnie smakuje, ale i wygląda. Składniki potrzebne do jej przygotowania to:
Awokado kroimy w kostkę, a mozzarellę odsączamy. Umyte pomidorki kroimy na pół. Dodajemy mix sałat i całość lekko mieszamy. W oddzielnym naczyniu robimy sos. Wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy drobno posiekaną bazylię oraz sok z limonki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i polewamy sałatkę. Gotowe!
Sałatka ziemniaczana to doskonała propozycja na grilla. Można ją jeść samodzielnie, z mięsem czy rybami. Pięknie wygląda i doskonale smakuje! Aby ją przygotować, potrzebujemy:
Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Następnie je obieramy oraz kroimy w niewielką kostkę. Tak samo należy pokroić rzodkiewkę i ogórki. Wszystko wkładamy do miski. Do oddzielnego naczynia wlewamy jogurt, dodajemy majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Następnie tak przygotowany sos wlewamy do warzyw i mieszamy. Możemy jeszcze doprawić ulubionymi przyprawami.
Istotne jest to, by sałatka godzinę, dwie przed podaniem chłodziła się w lodówce. Wówczas smaki się połączą i będzie jeszcze lepsza. Wierzch dekorujemy rzodkiewką i gotowe!
Kolejną ciekawą propozycją na grilla jest sałatka z sosem miodowo-musztardowym. Świetnie pasuje niemalże do wszystkich dań z rusztu. Do jej zrobienia będą potrzebne następujące składniki:
Sałatę wkładamy do miski. Dodajemy pokrojone w półplastry rzodkiewki i ogórka. Pomidora kroimy w ósemki. W międzyczasie przygotowujemy sos. Do naczynia wlewamy musztardę, miód, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Całość mieszamy. Sosem polewamy warzywa i mieszamy. Posypujemy posiekanym szczypiorem. Smacznego!
Dla miłośników ostrych potraw warto zaserwować do grilla sałatkę meksykańską. Szczególnie że bardzo szybko się ją robi, a smak na długo pozostaje w pamięci. Do jej wykonania potrzebujemy:
Pokrojonego w kostkę kurczaka przyprawiamy chili, papryką, solą, pieprzem i przyprawą meksykańską, a następnie smażymy. Paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę. Odcedzamy fasolę i kukurydzę. Mieszamy i dodajemy ugotowany ryż. Następnie w oddzielnej misce przygotowujemy sos. Majonez i jogurt mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą papryki lub chili. Sałatkę polewamy sosem i gotowe!