Zupa krem z brokułów – przepis

Zupa krem z brokułów – przepis
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Brokuł to warzywo, które nie cieszy się zbytnią popularnością zwłaszcza wśród najmłodszych. Ten krewny kalafiora przewyższa jednak swojego kuzyna pod kątem zawartych w nim składników odżywczych. 

Brokuł to warzywo o wielu leczniczych właściwościach, które stanowić może znakomitą podstawę diety antynowotworowej – dzięki zawartości naturalnych przeciwutleniaczy ogranicza ryzyko występowania raka prostaty, piersi, jelita grubego – oraz dla cukrzyków, gdyż reguluje poziom cukru we krwi. Jeśli nie masz pomysłu, jak włączyć brokuły do swojej diety, sprawdź przepis na pyszną zupę krem! 

Składniki: 

  • 1 świeży brokuł,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • por,
  • cebula,
  • seler,
  • czosnek (2 ząbki),
  • masło, 
  • jogurt naturalny,
  • przyprawy (sól, pieprz, zioła),
  • tarty parmezan. 

Przygotowanie: 

  1. Brokuła dokładnie umyj, podziel na mniejsze różyczki, a twardsze części łodygi odkrój. 
  2. Pokrój cebulę w kostkę i pora w plasterki. 
  3. Zetrzyj na tarce pozostałe warzywa – marchewkę, pietruszkę, kawałek selera.
  4. Na maśle w garnku zeszklij cebulę, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  5. Dodaj pokrojone i starte warzywa, duś na małym ogniu przez 10 minut. 
  6. Dodaj różyczki brokuła i zalej warzywa bulionem drobiowym (1 litr). Gotuj 15 minut. 
  7. Dopraw do smaku.
  8. Gdy brokuł jest już miękki, dodaj 3 łyżki jogurtu naturalnego i zmiksuj na gładki krem. 
  9. Podawaj z tartym parmezanem.

Właściwości lecznicze brokułów: 

  • działanie antynowotworowe – brokuły przewyższają swojego kuzyna kalafiora dużą zawartością naturalnych przeciwutleniaczy. A konkretnie jednego, sulforafanu. Enzym ten pomaga blokować powstawanie komórek nowotworowych poprzez zablokowanie mutacji DNA. Aby jednak brokuły dostarczały do organizmu sulforafan, muszą być ugotowane na parze, w temperaturze nie wyższej niż 76 stopni. Warto także pamiętać, że brokuły mrożone nie zawierają tego składnika, gdyż przed zamrożeniem ugotowane są we wrzątku;
  • regulują poziom cukru we krwi – brokuły stanowią również odpowiedni dodatek do diety cukrzyków. Mają niski indeks glikemiczny, pomagają zachować prawidłowy poziom glukozy we krwi, a do tego wzmacniają naczynia krwionośne – a konkretnie, robi to właśnie sulforafan. Chorzy na cukrzycę są bardziej podatni na choroby układu sercowo-naczyniowego, dlatego muszą dbać o zdrowie swoich żył;
  • pomagają obniżyć ciśnienie – jeśli cierpisz na nadciśnienie, zacznij jeść brokuły! Zawierają one mnóstwo potasu (tak samo jak banany), który udrażnia żyły i pozwala na swobodny przepływ krwi;
  • chronią przed wrzodami żołądka – magiczny przeciwutleniacz, o którym była już mowa, czyli sulforafan, pomaga także eliminować bakterie odpowiedzialne za choroby układu pokarmowego, takie jak wrzody, zapalenie błony śluzowej żołądka i zapalenie przełyku. Jeśli w Twojej rodzinie pojawiają się dziedziczne problemy na tym tle, w profilaktyce pomóc może właśnie włączenie brokułów w dietę;
  • źródło witaminy C – chociaż szkorbut prawdopodobnie Ci nie grozi, niedobory witaminy C mogą odbijać się na Twoim organizmie zwłaszcza w podeszłym wieku. Jest to bowiem witamina niezbędna do wytwarzania kolagenu, który pomaga zachować zdrowe i elastyczne stawy. Odpowiedni poziom witaminy C zmniejsza także ryzyko chorób oczu np. wystąpienia plamki żółtej.  

Jak wybrać najlepszego brokuła w sklepie?  

Aby warzywo było pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, warto wybierać młode egzemplarze. W zależności od odmiany mogą mieć one barwę szmaragdową, jasnozieloną lub nawet zielono-fioletową. Wystrzegaj się jednak brokułów, które zaczynają żółknąć – żółte kwiaty są bowiem oznaką dojrzałości. Taki brokuł nie tylko zawiera mniej wartościowych składników odżywczych, ale także musi zostać szybko zjedzony, ponieważ nawet w lodówce szybko się zepsuje. Wybieraj brokuły o zwartych i jędrnych różyczkach, bez zwiędłych liści i plam na łodydze.

Zdjęcie główne: Aneta Pawlik/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak wybrać odpowiedniego producenta słodyczy?
Jak wybrać odpowiedniego producenta słodyczy?
W niniejszym artykule przedstawimy, na co zwrócić uwagę podczas wyboru takiego dostawcy, a także jakie trendy warto śledzić w świecie słodkich przysmaków.
Projekt mebli kuchennych w Warszawie w praktyce: co i jak?
Projekt mebli kuchennych w Warszawie w praktyce: co i jak?
Mimo że w Warszawie jest wiele miejsc, w których można naprawdę smacznie zjeść na mieście, prawie każdy, kto posiada własne mieszkanie, chciałby mieć dobrze urządzoną kuchnię.
Przyjęcie urodzinowe dla dziecka — jak przygotować na nie dom?
Przyjęcie urodzinowe dla dziecka — jak przygotować na nie dom?
Jak przygotować domowe przyjęcie urodzinowe? Pamiętaj o tych rzeczach, a impreza będzie niezapomniana!
Ostatnie wpisy