Bób – dlaczego warto posadzić go w przydomowym ogrodzie

Bób – dlaczego warto posadzić go w przydomowym ogrodzie
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Bób jest rośliną uprawianą przede wszystkim dla smacznych, bogatych w białko nasion. Znajduje on zastosowanie w wielu kuchniach świata. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że był on znany i ceniony już w starożytności (delektowali się nim między innymi starożytni Egipcjanie). Jeżeli jesteśmy amatorami bobu i posiadamy własny ogród, możemy pomyśleć o samodzielnej uprawie tej rośliny.

Co musisz wiedzieć na temat bobu?

Bób jest jednoroczną rośliną wchodzącą w skład rodziny bobowatych (jest spokrewniony między innymi z soczewicą, lukrecją i kozieradką). Jest on uprawiany jako warzywo w wielu regionach świata. Jego czterokanciasta, dęta łodyga osiąga do 100 centymetrów wysokości. Wrzecionowaty, palowy korzeń jest mocno rozgałęziony. Sino-zielone liście są parzystopierzaste. Bób posiada motylkowe, białe kwiaty zebrane w groniaste kwiatostany. Owocami bobu są zwisające strąki o długości około 12 centymetrów. W ich wnętrzu znajduje się od 2 do 5 nasion. Bób jest rośliną jadalną zawierającą białko i wiele innych składników odżywczych. Występuje on w wielu odmianach.

Jakie wartości odżywcze posiada bób?

Nasiona bobu mogą być spożywane na surowo, a także poddawane obróbce termicznej. Choć w Polsce bardzo popularne jest jedzenie gotowanego bobu, należy pamiętać, że podczas obróbki termicznej traci on prawie połowę składników odżywczych.

Bób zawiera duże ilości białka, a także błonnik – oba te składniki zapewniają nam długotrwałe uczucie sytości. Roślina zawiera także komplet witamin z grupy B, witaminę A, witaminę C. Spożywanie bobo to sposób na dostarczenie sobie takich minerałów jak potas, wapń, żelazo i fosfor.

Jak bób wpływa na nasze zdrowie?

Bób jest źródłem roślinnego białka, dlatego o jego włączeniu do menu powinny pomyśleć zwłaszcza osoby stosujące dietę wegańską. Ze względu na zawartość witamin z grupy B warzywo to korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Po spożyciu bobu często mamy dobry humor, jesteśmy spokojniejsi, lepiej śpimy, poprawia się nasza pamięć i koncentracja.

Dzięki zawartości potasu bób reguluje naszą gospodarkę wodno-elektrolitową.

Bób jest niskokaloryczny, a jednocześnie sycący, dlatego poleca się go osobom na diecie redukcyjnej. 

Włączenie bobu do menu zaleca się osobom chorującym na Parkinsona, a także zagrożonym tą chorobą.

Uprawa bobu od podstaw

Bób jest rośliną charakteryzującą się wysoką odpornością na przymrozki, dlatego można sadzić go już pod koniec lutego. Nasiona bobu są w stanie wykiełkować już w temperaturze 4 stopni Celsjusza. Tak jak i inne rośliny motylkowe jest on bardzo dobrym przedplonem, gdyż wzbogaca glebę w azot. Należy jednak pamiętać, żeby nie sadzić go na stanowisku, gdzie w poprzednich sezonach rosły inne rośliny motylkowate (byłby wówczas bardziej narażony na szkodniki i choroby roślin). Bobu nie należy też siać w towarzystwie innych roślin zaliczanych do rodziny bobowatych.

Dla bobu należy zarezerwować stanowisko słoneczne (im więcej słońca, tym wyższe plony). Odpowiednie podłoże dla tej rośliny jest żyzne, przepuszczalne, o pH od 6,2 do 7, wilgotne. Uboga w składniki odżywcze gleba może mieć negatywny wpływ na plonowanie bobu, dlatego dobrze jest wzbogacić podłoże obornikiem (pamiętajmy jednak, żeby nie sadzić bobu bezpośrednio po użyciu obornika – najlepiej jest odczekać dwa, a nawet trzy lata).

Pamiętajmy, że podłoże, w którym rośnie bób musi być stale wilgotne, ale nie podmokłe. Roślina ta jest bowiem szczególnie wrażliwa na niedobór wody.

Fot.: materiał prasowy Klienta.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak wybrać idealne wejście do domu z uwzględnieniem bezpieczeństwa i designu?
Jak wybrać idealne wejście do domu z uwzględnieniem bezpieczeństwa i designu?
Zapewnij swojemu domowi bezpieczeństwo bez rezygnacji z estetyki. Dowiedz się, jak połączyć funkcjonalność i design przy wyborze drzwi wejściowych.
Jakie jedzenie przygotować na firmowy bankiet?
Jakie jedzenie przygotować na firmowy bankiet?
Przed Tobą organizacja firmowego bankietu? Sprawdź, jakie jedzenie będzie najlepsze! Podajemy gotowe rozwiązania!
Poziomki w syropie – przepis na domowe przetwory oraz sposób ich przechowywania
Poziomki w syropie – przepis na domowe przetwory oraz sposób ich przechowywania
Poziomki w syropie to pyszny i łatwy sposób na przetworzenie sezonowych owoców. W artykule omówimy, jak przygotować poziomki w syropie w domu oraz jak przechowywać je przez długi czas.
Ostatnie wpisy