1. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  2. Dlaczego pelargonia żółknie?
  3. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  4. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  5. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  6. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  7. Jak parzyć i serwować kawę?
  8. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  9. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  10. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  11. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  12. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  13. Jak zacząć się więcej ruszać?
  14. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  15. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  16. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  17. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  18. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  19. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  20. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  21. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  22. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  23. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  24. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  25. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  26. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  27. Jak prać białe ubrania?
  28. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  29. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  30. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  31. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  32. Jak udekorować okno w kuchni?
  33. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  34. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  35. Jak przechowywać kubki?
  36. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  37. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  38. Domowy majonez krok po kroku
  39. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  40. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  41. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  42. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  43. W ilu stopniach prać koce?
  44. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  45. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  46. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  47. Jak czyścić buty sportowe?
  48. Czy dywan można prać w pralce?
  49. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  50. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  51. Jak wybrać i przechować ananasa?
  52. Ile czasu piec łososia?
  53. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  54. Jak zrobić sos karmelowy?
  55. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  56. Jak suszyć zioła?
  57. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  58. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  59. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  60. Jak wyczyścić kaloryfer?
  61. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  62. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty
środa, 16 czerwca, 2021
  1. Jak zorganizować piknik rodzinny?
  2. Dlaczego pelargonia żółknie?
  3. Proste przepisy na dania kuchni azjatyckiej
  4. Koreczki na imprezę w nowoczesnej odsłonie
  5. Zabawki, które wpłyną na dobry rozwój niemowlaka
  6. Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
  7. Jak parzyć i serwować kawę?
  8. Domowe sposoby na ukąszenie komara
  9. Pomysły na ciekawe ozdobienie domu
  10. Jak pakować żywność, by nie uległa zepsuciu?
  11. 6 gier planszowych dla dzieci i dorosłych
  12. Domowe sposoby na zafarbowane ubrania
  13. Jak zacząć się więcej ruszać?
  14. Gdzie schować leki w domu, aby były bezpieczne?
  15. Porządkujemy gazety w domu! Jak je zorganizować?
  16. Produkty, których nie można odgrzewać w mikrofali
  17. Jak pozbyć się osadu po herbacie na kubkach?
  18. Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
  19. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  20. Czy mleko w proszku jest zdrowe?
  21. Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy
  22. Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
  23. Karkówka z grilla elektrycznego – jak przygotować?
  24. Kuchnia w stylu eko – pomysły na urządzenie, materiały i dekoracje
  25. Czystek – roślina o wyjątkowych właściwościach
  26. Majówka w domu – 4 sposoby na spędzanie wolnego czasu z dziećmi
  27. Jak prać białe ubrania?
  28. Jak udekorować słoiki z przetworami?
  29. Jak zachęcić dzieci do sprzątania?
  30. Sól do zmywarki – co daje i czy można ją zastąpić?
  31. Książki kucharskie – pomysły na ich przechowywanie w domu
  32. Jak udekorować okno w kuchni?
  33. Jak przygotować pasztet? Tajniki wyboru składników i pieczenia
  34. Rolety i tkaniny zaciemniające – odśwież pomieszczenie
  35. Jak przechowywać kubki?
  36. Jak udekorować stół na święta wielkanocne?
  37. Co podać na śniadanie wielkanocne?
  38. Domowy majonez krok po kroku
  39. Deser z jogurtem w roli głównej – przepisy
  40. Co zamiast świeżych kwiatów w wazonie?
  41. Jak usunąć kamień z żelazka parowego?
  42. Funkcje pralki – które są przydatne, a które nie?
  43. W ilu stopniach prać koce?
  44. Jak wyczyścić złoty łańcuszek?
  45. Pranie kurtki puchowej – wszystko, co musisz wiedzieć
  46. Czy można zrobić ciasto drożdżowe z drożdży instant?
  47. Jak czyścić buty sportowe?
  48. Czy dywan można prać w pralce?
  49. Czym pozbyć się plam z długopisu?
  50. Kiszonki i ich właściwości – zadbaj o swoje zdrowie
  51. Jak wybrać i przechować ananasa?
  52. Ile czasu piec łososia?
  53. Sałatka z burakiem na 4 sposoby
  54. Jak zrobić sos karmelowy?
  55. Jak wyprać samodzielnie dywan?
  56. Jak suszyć zioła?
  57. Domowy bulion – przepis, który Ci się przyda
  58. Jak czyścić kabinę prysznicową?
  59. 7 zastosowań chusteczek nawilżanych
  60. Jak wyczyścić kaloryfer?
  61. Suszarka bębnowa – wszystko, co musisz wiedzieć
  62. Sprzątanie kuchni krok po kroku – zasady i patenty

Zioła podkreślą smak każdej potrawy. Są nieocenione zarówno podczas przygotowywania sosów, jak i zup czy mięs. Warto zatem wiedzieć, jak suszyć zioła w prawidłowy sposób i cieszyć się ich intensywnym i niepowtarzalnym smakiem.

Suszenie ziół – dlaczego warto? 

Suszenie to naturalny i tradycyjny, a do tego bardzo prosty sposób konserwacji ziół. Dobrze wysuszone zioła nie tylko zachowują swój wyjątkowy smak, ale również naturalną barwę i zapach. Dzięki suszeniu ziół nie musimy martwić się, że szybko się zepsują, ponieważ ususzone mogą starczyć na naprawdę długo. Przez co możemy trzymać suszone zioła w większej ilości. Niezależnie od tego , czy jest to bazylia, majeranek, oregano, pietruszka, koperek, szałwia czy mięta, zawsze warto mieć zioła w kuchennej szafce. Bazylia dzięki swojej intensywności podkreśli smak potraw włoskiej kuchni. Idealnie sprawdzi się w połączeniu z pomidorkami i mozzarellą. Mięta dodana do lemoniady sprawia, że napój ten jest niezwykle orzeźwiający. 

Zioła mają nie tylko walory smakowe, ale i dużo właściwości prozdrowotnych. Napar z liści dziurawca sprawdzi się na dolegliwości żołądkowe, zaś z melisy uspokoi  skołatane nerwy i zapewni spokojny sen. Szałwia ma działania oczyszczające i dodatkowo oczarowuje zapachem. Jak suszyć zioła? Poznaj proste domowe metody.

Metody suszenia ziół

Metod suszenia ziół jest naprawdę wiele. Można zrobić to naturalnie lub z pomocą specjalnych urządzeń. Do najpopularniejszych metod suszenia ziół należą:

  • suszenie ziół na świeżym powietrzu,
  • suszenie ziół w piekarniku,
  • suszenie ziół w suszarce do grzybów i owoców,
  • suszenie ziół w mikrofali. 

Aby wysuszyć zioła na świeżym powietrzu, należy związać ogonki i powiesić je w przewiewnym miejscu, najlepiej słonecznym. Tą metodą najlepiej ususzymy rozmaryn, miętę i oregano. Problematyczne może być suszenie jedynie listków, a nie całych łodyżek. Wtedy warto wykorzystać lniany woreczek. Ten sposób ma jednak jedną wadę – jest czasochłonny. Suszenie ziół w ten sposób trwa około dwóch tygodni.

Jeśli chcemy przyspieszyć suszenie ziół, możemy do tego wykorzystać piekarnik. Zioła układamy na papierze do pieczenia, a piekarnik ustawiamy na najniższą temperaturę – można wykonać to również za pomocą termoobiegu. Po włożeniu ziół do piekarnika lekko uchylamy drzwiczki, aby umożliwić ujście pary wodnej, po czym zostawiamy je na kilka godzin. Trzeba pamiętać, że przy tej metodzie na raz można suszyć tylko jeden rodzaj ziół, aby uniknąć mieszania się aromatów. Czas suszenia ziół w piekarniku trwa kilka godzin i zależy od wielkości i wilgotności ziół. Aby na bieżąco weryfikować stopień wysuszenia, warto co jakiś czas zaglądać do piekarnika i ocenić stopień wysuszenia ziół. 

Jak suszyć zioła? A może w suszarce? Tu również układamy cienką warstwę na tackach i włączamy suszarkę. Musimy pamiętać o tym, aby cały czas kontrolować stopień wysuszenia ziół. Czas suszenia wynosi do kilku godzin. Wszystko zależy od rodzaju i wilgotności ziół. 

Za najbardziej kontrowersyjną metodę suszenia ziół uznaje się suszenie w kuchence mikrofalowej. Jednak jest to najskuteczniejsza metoda, ponieważ suszenie ziół trwa zaledwie chwilę. Aby ususzyć zioła w mikrofali, należy ułożyć je pomiędzy dwa papierowe ręczniki i wstawić do kuchenki, ustawiając ją na moc 400W. Czas suszenia i w tym wypadku zależy od rodzaju zioła, np. bazylię ususzymy w minutę, zaś gałązki kopru w dwie minuty. 

Suszenie ziół w lodówce – niecodzienny i nieco zapomniany sposób

Suszenie ziół w lodówce może się wydawać nieco dziwne, jednak jest to bardzo efektywny i skuteczny sposób. Można to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy sposób to ułożenia ziół na tackach, a drugi to zawinięcie ich w lniany materiał. W tym przypadku najlepiej suszyć pojedyncze liście na tacce lub talerzu i przykryć je przewiewną tkaniną. Tak przygotowane zioła należy włożyć do lodówki i czekać aż suche powietrze w chłodziarce wyciągnie z nich wilgoć. Stan wysuszenia należy sprawdzić po około 5 dniach i oszacować, czy zioła są wystarczająco wysuszone, czy należy je jeszcze suszyć. Dzięki suszeniu w lodówce uzyskujemy zielone i  chrupiące zioła. 

Jak długo suszyć zioła i je przechowywać? 

Ususzone zioła wymagają odpowiedniego przechowywania. Pojemników z suszonymi ziołami nie powinniśmy stawiać w nasłonecznionych miejscach i wilgotnych. Warto też pamiętać, aby ich nie rozdrabniać, a w całości przesypać do zakręcanych i szczelnych pojemników czy słoików.  W ten sposób zabezpieczymy je przed utratą koloru i zapachu.

Każdy pojemnik należy podpisać.

Tagi: ,
Anna Jakubczak
Dziennikarka, animatorka kultury, autorka książek. Miłośniczka dobrej literatury, kuchni oraz muzyki. Pasjonatka podróży oraz nauki języków obcych. Jako córka morza, zakochana w marynistycznych aranżacjach wnętrz oraz w stylu loftowym. W życiu i w sferze duchowej niczym kot chodzi swoimi drogami.

Powiązane wpisy

Brak powiązanych wpisów

0 Komentarzy

Napisz komentarz