Spocone dłonie, kołatanie serca, duszności, rozdrażnienie – to wszystko objawy stresu, z którymi radzić musisz sobie na co dzień. Czy wiesz, że stres może powodować choroby serca, depresję, bezsenność, a także obniżenie odpornosci?
Nie musisz faszerować się suplementami diety. Stres można ograniczyć domowymi sposobami, takimi jak duża aktywność fizyczna, relaksujące masaże odprężające mięśnie, a nawet aromaterapia. Często jednak fizyczne objawy stresu świadczą o niedoborach minerałów i witamin, które możemy odnaleźć w produktach spożywczych wykorzystywanych w codziennej diecie. Sprawdź listę owoców i warzyw, które pomogą Ci walczyć ze stresem.
Kilka słów o przeciwniku
Aby skutecznie zredukować stres, warto najpierw poznać go od podstaw. Stres pojawia się w momencie wydzielania w organizmie hormonów – adrenaliny, noradrenaliny, hormonów tarczycy, glikokortykoidów. W pierwszej fazie jest mobilizujący, zachęca organizm do ucieczki lub walki – a więc bezpośredniej ochrony życia w sytuacjach zagrożenia.
Sam stres może być więc motywujący np. podczas egzaminu lub przy wykonywaniu trudnego zadania w pracy. Niestety, większość z nas cierpi na nadmiar stresu, przewlekły stan, który prowadzi do chronicznego zmęczenia organizmu. Objawami są: senność, drażliwość, wahania nastrojów, a nawet depresja i bezsenność.
Jakich składników poszukiwać?
- witamina C – to ważny składnik regulujący powstawanie kortyzolu. Niedobory witaminy C przekładają się na zwiększenie stresu. Aby tego uniknąć, warto jeść owoce dzikiej róży, natkę pietruszki, czarną porzeczkę, czerwoną paprykę i cytrusy;
- flawonoidy – barwniki roślinne, które przy okazji są silnymi antyoksydantami. Pomagają obniżyć poziom kortyzolu, poprawić samopoczucie, obniżyć poziom stresu oksydacyjnego. Znajdziesz je w cebuli, pomidorach, brokułach, cytrusach, jabłkach, jagodach, wiśniach, czarnych porzeczkach;
- magnez – to najskuteczniejszy składnik w walce ze stresem. Nie tylko hamuje uwalnianie hormonów stresu, lecz dodatkowo powoduje syntezę hormonu szczęścia; Magnez pomaga w walce ze skurczami mięśniowymi spowodowanymi stresem. Produkty bogate w magnez to: banany, truskawki, grejpfruty, figi, szpinak, jarmuż, sałata, szparagi zielone, botwina i oczywiście orzechy;
- witaminy z grupy B – witaminy z grupy B pomagają w metabolizmie toksyn. Ich niedobory przejawiają się zwiększoną podatnością na stres, poczuciem dezorientacji i przytłoczenia. Składniki bogate w witaminy z grupy B to: kalafior, pietruszka, banany, fasola, groch, orzechy, marchew, brzoskwinie;
- węglowodany złożone pomagają zwiększyć poziom serotoniny, zwanej także hormonem szczęścia. Serotonina pozwala kontrolować nastrój i procesy zasypiania, przyczyniając się tym samym do zniwelowania objawów stresu i walcząc z bezsennością. Warto więc jeść orzechy i nasiona, banany, awokado, jagody, fasolę, soczewicę, gruszki, warzywa kapustne.
Fotografia główna: engin akyurt/unsplash.com