Artykuł sponsorowany
Firmy cateringowe obsługują dziennie bardzo wiele placówek oraz imprez okolicznościowych. Przygotowywanie świeżych posiłków dla dużych grup osób w krótkim czasie to niemałe wyzwanie. Sprawną pracę i wydawanie porcji na bieżąco może ułatwić odpowiedni sprzęt, dzięki któremu praca w kuchni będzie łatwiejsza. Oto 5 przydatnych akcesoriów, które niezbędne są w każdej firmie cateringowej.
Mówi się, że kucharza można poznać po jego nożach. Światowej sławy kucharz Gordon Ramsay zawsze powtarza, że dobrej jakości naostrzone ostrza to wizytówka każdego kucharza.
Prawdą jest, że bez ostrych noży praca w kuchni to katorga, a nie przyjemność. Przygotowanie składników pod gotowanie, jeśli nie ma się do tego odpowiednich narzędzi, zajmuje o wiele więcej czasu i jest dużo mniej dokładne. Tasaki kuchenne, noże szefa, specjalne ostrza do filetowania, nożyki do warzyw i wiele innych rodzajów noży, to absolutna podstawa wyposażenia każdej kuchni, a zwłaszcza firmy cateringowej.
Kupując noże, zwracaj uwagę na ich jakość. Kuszące swoją ceną modele z tanich sklepów to nie najlepszy wybór, ponieważ ostrza wykonane są ze stopów metali, które nie są trwałe, szybko się tępią i trudno je naostrzyć. Najlepszym rozwiązaniem są duże stalowe, które możesz ostrzyć i odnawiać praktycznie w nieskończoność.
Każdy kucharz wie, że bez wsparcia profesjonalnych narzędzi gotowanie, a zwłaszcza szybkie gotowanie, jest niemożliwe. Kuchenne łyżki, cedzaki, łopatki i chochle tworzą w kuchni dogodne warunki do gotowania. Łyżka perforowana CAMRO nada się świetnie do gotowania rosołu, pierogów, wszelkiego rodzaju klusek czy kopytek.
W cateringu nie da się za każdym razem przygotowywać posiłków na bieżąco i, choć są one świeże, nie zawsze zdjęte są prosto z patelni na talerz. Żeby utrzymać odpowiednią temperaturę potraw i nie zatracić ich smaku, warto korzystać z zewnętrznych źródeł ciepła, by dogrzewać jedzenie po ugotowaniu. Lampy grzewcze pozwalają na utrzymanie świeżości ciepłych potraw przez wiele godzin. Dzięki nim kotlety usmażone przed godziną będą tak samo smaczne i ciepłe, jak te zdjęte dopiero co z ognia.
Jeśli firma cateringowa zajmuje się dostarczaniem jedzenia, nie tylko przygotowywaniem go w dostępnej na miejscu kuchni, konieczne jest przygotowanie odpowiednich opakowań na żywność. Popularne, styropianowe „laptopy” nie są dobrym rozwiązaniem, ponieważ plastik w nich zawarty w kontakcie z gorącą żywnością wydziela i oddaje do jedzenia bardzo szkodliwe dla zdrowia związki. Dodatkowo nie jest to ekologiczne.
Opakowania z kartonu, otrębów zbożowych, skrobi kukurydzianej czy ziemniaczanej można z powodzeniem kompostować i dbać przy tym zarówno o zdrowie klientów, jak i o środowisko.
Dostarczanie jedzenia to także dbanie o to, by trafiło ono do klienta w idealnej do spożycia temperaturze. Bez toreb i plecaków z izolacją termiczną jest to niewykonalne – zimne desery rozpuszczą się w upał, a gorący obiad przy niskiej temperaturze szybko wystygnie. By zadowolić klientów i sprostać ich oczekiwaniom, musisz dbać o najbardziej optymalną temperaturę dostarczanych posiłków. Jedzenie, które powinno być podawane i spożywane na ciepło, nie będzie smakować dobrze w niskiej temperaturze, przez co firma cateringowa może zdobyć parę niepochlebnych opinii od klientów.
Zdj. główne: Dolores Preciado/unsplash.com