Podczas przyjęć w gronie rodziny lub przyjaciół świetnie sprawdzają się zarówno deski z wędlinami, jak i półmiski z serami. Można podawać je na wiele sposobów, a każdy z nich z pewnością zachwyci twoich gości. Pamiętaj o tym, aby przystawka prezentowała się efektownie i schludnie, to klucz do udanego przyjęcia. Nie bez znaczenia jest także dobór konkretnych produktów i sposób ich podania. Poznaj nasze pomysły na pięknie wyglądające deski serów!
Planujesz zorganizować przyjęcie w domu i zastanawiasz się nam efektownym i smacznym menu, które przypadnie do gustu każdemu z gości? Świetnie sprawdzi się deska serów. Możesz na niej ułożyć różne pyszności, oczywiście z serem w roli głównej. Oto kilka pomysłów na ciekawie i smacznie wyglądające półmiski z serami!
Przygotuj drewnianą deskę, najlepiej o kształcie prostokąta. Ważne, aby była dosyć gruba i niezbyt wymyślna. W końcu to jej zawartość ma się wyróżniać i zachęcać do skosztowania specjałów. Zaserwuj różne rodzaje sera. Możesz wybrać długo dojrzewające, regionalne, a także żółte, ale twarde. Świetnie sprawdzi się także ser pleśniowy oraz typu camembert. Każdy z serów musi mieć osobne sztućce do nakładania. Wówczas wszystko prezentować się będzie bardzo elegancko.
Wybierz małe, białe miseczki i umieść w nich miód, żurawinę oraz powidła i ustaw w różnych miejscach na desce, tak, aby każdy miał do nich wygodny dostęp. Następnie poukładaj winogrona w obu kolorach, a także figi. Nie zapomnij o tym, aby uprzednio umyć owoce i przekroić figi na pół. Taka taca z pewnością zachwyci Twoich gości, a także zapewni im nowe doznania kulinarne.
Taka deska serów obfitować będzie w propozycje rodem z Grecji, Włoch, Hiszpanii czy Francji. Dodaj do nich oliwki, anchois, a także lekko przypieczone bruschetty. Przyda się również passata ze świeżych pomidorów z dodatkiem bazylii. Nie zapomnij o serze halloumi i mozzarelli w małych kuleczkach. Możesz je także polać pesto dla lepszego smaku i efektu.
Taka deska z pewnością przypadnie do gustu panom, którzy lubują się w mięsie. Do serów zwiniętych w rulony dodaj pachnącą wędlinę, która również ułożona zostanie w takiej samej formie. Najlepiej naprzemiennie. W tym przypadku nie zapomnij również o kiszonych lub małosolnych ogóreczkach w osobnym naczyniu oraz świeżo startym chrzanie! Z pewnością do tak sycącego zestawu przyda się ciemne pieczywo podzielone na małe kromki. Sukces takiej deski serów jest wręcz murowany.
Bardzo popularne jest fondue serowe. Jeśli masz taki sprzęt w swoim domu, ustaw go koniecznie na stole. Na desce poukładaj pieczywo, wędlinę, owoce morza oraz grilowane warzywa. Możesz także zrobić z nich szaszłyki. Każdy z tych specjałów zamoczony w płynnym serze z pewnością sprawi Twoim gościom wiele radości i zabawy.
Ten pomysł z pewnością spodoba się dzieciom. Na desce poukładaj elementy do samodzielnego stworzenia burgera, oczywiście w wersji mini. Mięso powinno być już upieczone. Nie zapomnij o wegetarianach i dla nich zaserwuj kotleta w wersji vege. Do tego na boku poukładaj różnego rodzaju sery, w tym również oscypek. Pamiętaj o dodatkach. Przyda się ketchup, majonez, musztarda i warzywa. Całość postaw w pobliżu grilla, aby każdy mógł w dowolnym momencie nie tylko skomponować burgera, ale również spożyć go na ciepło!
Zdj. główne: Engin Akyurt/pexels.com