Cukinia w słoikach – przepis

Cukinia w słoikach – przepis
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Cukinia to warzywo o dość neutralnym smaku, co jest jej ogromną zaletą; dzięki temu można z niej zrobić sałatkę, danie wytrawne i deser. Przygotowaliśmy kilka przepisów na cukinię w słoiku.

Do każdej potrawy będą Ci potrzebne wyparzone słoiki oraz garnek do pasteryzowania.

Przetwory z cukinii w curry

  • Składniki

2,5 kg cukinii, 8 szklanek wody, 2 szklanki octu, 1,6 szklanki cukru, 5 ząbków czosnku, 3 liście laurowe, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki curry, biała gorczyca.

  • Przepis

Cukinię umyj i pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm. Te większe przekrój na pół. Do garnka wlej wodę i ocet, dodaj do nich liście laurowe, ząbki czosnku, curry, cukier i sól. Gotuj przez minutę i odstaw. Słoiki wyparzyć, wsypać do każdego po kilka ziarenek gorczycy, a potem kawałki cukinii. Zalewę odcedź (możesz też ją zostawić, jeśli będzie na nią miejsce) i przelej do słoików, po czym ją zakręć. Na koniec przenieś do piekarnika i pasteryzuj w 130 stopniach przez pół godziny.

Sałatka z cukinią

  • Składniki

1,7 kg oczyszczonej cukinii, 1 kg marchewki, 1 kg cebuli, 1 kg kolorowej papryki, 2 lub 3 duże twarde jabłka, 250 ml octu 10%, 250 ml cukru, 200 ml oleju, 3 lub 4 łyżki soli, kilka ząbków czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, kolorowy pieprz ziarnisty, biała gorczyca 

  • Przepis

Warzywa i owoce umyj. Cukinię, marchewki i jabłka zetrzyj na tarce. Paprykę i cebulę pokrój w cienkie paseczki. Przemieszaj warzywa, dodając do nich ocet, olej, cukier oraz sól. Na jedną lub dwie godziny odstaw sałatkę, aby jarzyny puściły sok. Następnie przełóż je do słoików i zalej pozostałą zalewą. Do każdego słoika włóż nacięty ząbek czosnku, ⅓ łyżeczki gorczycy, 10 ziaren pieprzu, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz liść laurowy. Słoiki dokładnie zakręć i pasteryzuj.

Leczo z cukinią

  • Składniki

3 kg cukinii, 2 kg kolorowej papryki, 1 kg cebuli, 1 kg przecieru lub koncentratu pomidorowego, ½ kg cukru, 60 ml octu jabłkowego, 5 łyżek oleju, 6 łyżek soli oraz sól do doprawienia, 1 łyżeczka pieprzu mielonego, 6 kulek ziela angielskiego, 4 liście laurowe

Aby przygotować leczo, będziesz potrzebować też 20 słoików o pojemności 500 ml oraz garnek do pasteryzacji.

  • Przepis

Najpierw odetnij oba końce cukinii i przekrój ją wzdłuż. Jeśli jest duża – usuń gniazda nasienne, u mniejszych okazów nie jest to konieczne. Opcjonalnie możesz obrać ją ze skórki, o ile jest gruba. W przeciwnym przypadku umyj warzywo. Następnie pokrój je w kostkę i przełóż do dużego garnka. Cebule pokrój w piórka i wrzuć do garnka, a całość przypraw 6 łyżkami soli. 

Odstaw na cztery godziny. Po ich upływie dodaj pokrojone w kostkę papryki, liście laurowe oraz ziele angielskie. Polej warzywa 5 łyżkami oleju i podsmaż przez około 15 minut. Następnie dołóż koncentrat (bądź przecier), całość przemieszaj i doprowadź do wrzenia. Dodaj cukier, pieprz, sól i ocet, ponownie doprowadź do wrzenia. Powstały sos – jeszcze gorący – przełóż do wyparzonych wcześniej słoików. Ustaw je w garnku do pasteryzacji tak, by nie dotykały ścianek garnka ani siebie nawzajem. Słoiki zalew wodą do ¾ ich wysokości. Pasteryzuj przez 20 minut, od momentu, gdy woda się zagotuje. Na koniec wyjmij słoiki i odstaw dnem do góry na ściereczkę. Kiedy wystygną, zanieś je do piwnicy lub spiżarni.

Przeczytaj też: https://dobredomowe.pl/przepisy-pani-domu/kiszonki-i-ich-wlasciwosci-zadbaj-o-swoje-zdrowie/

Zdjęcie główne: Ksenia Chernaya/pexels.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
Brownie piernikowe, idealne na świąteczny deser
Chcesz przygotować ciasto na święta Bożego Narodzenia? Zobacz przepis na brownie czekoladowe
Jak w ciekawy sposób przechowywać płyty winylowe?
Jak w ciekawy sposób przechowywać płyty winylowe?
Płyty winylowe mogą stanowić wspaniałe urozmaicenie pokoju. Sprawdź, jak je zaaranżować!
Łosoś w sosie cytrynowym – prosty przepis
Łosoś w sosie cytrynowym – prosty przepis
Szukasz alternatywy dla panierowanej ryby? Dowiedz się, jak przygotować łososia w sosie śmietanowym.
Ostatnie wpisy