Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego

Mini rogale z gotowego ciasta francuskiego
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Rogaliki to smaczna i szybka przekąska. Przygotowane z ciasta francuskiego są niezwykle chrupiące i świetnie sprawdzają się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Jak je przygotować? 

Jeśli uwielbiasz proste i efektowne przepisy, to ciasto francuskie jest dla Ciebie. Rogaliki możesz przygotować ze słodkim lub ze słonym nadzieniem. Rogaliki to idealna przekąska na imprezę. Z gotowego ciasta francuskiego można szybko wyczarować coś smacznego, dlatego warto mieć je zawsze w lodówce. Możesz też je zamrozić na wypadek niespodziewanych gości lub gdyby naszła Cię ochota na coś pysznego. Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy przepisy, których przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilka minut, a rogaliki zawsze wyjdą pachnące i pyszne.  

Jak przygotować mini rogale z gotowego ciasta francuskiego?

Wyjmij ciasto francuskie z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej – dzięki temu jego boki nie będą się kruszyć. Rozwiń je na blacie. Następnie ostrym nożem przekrój wzdłuż dłuższego boku na dwa takie same paski i zacznij wycinać ciasto, krojąc je w długie trójkąty.

Ciasto możesz lekko rozwałkować, aby łatwiej było je formować. Na małą łyżeczkę nałóż ulubiony dżemświetnie sprawdzi się wiśniowy lub truskawkowy. Rozpocznij zwijanie rogalików od szerszej strony. Po zwinięciu zbliż do siebie końce rogalika, a cieńszą końcówkę podwiń pod spód. Nie zostawiaj cienkiej końcówki ciasta na jego szczycie, ponieważ podczas pieczenia podwinie się ona do góry i będzie odstawać. Gotowe rogaliki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Między rogalikami musi być zachowany odstęp, ponieważ podczas pieczenia bardzo urosną, więc chodzi o to, żeby się ze sobą nie skleiły.

Na wierzchu posmaruj je żółtkiem i posyp grubym cukrem. Wstaw je do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez 18 minut. Rogaliki wychodzą delikatne, lekkie i kruche. Są przepyszne, zarówno od razu po upieczeniu, jak i po przestudzeniu.

Jakie nadzienia słodkich rogalików zachwycają najbardziej?

Wykorzystując ten przepis, możesz tworzyć wiele analogicznych przepisów, zmieniając jedynie nadzienie i polewę. Jako nadzienie możesz wykorzystać czekoladę i posypać rogaliki cukrem pudrem. Świetnym nadzieniem są też świeże jabłka. Na wierzch przygotuj wtedy posypkę jak na ciasto drożdżowe, ucierając masło z łyżką mąki, cukru pudru i cynamonu. Hitem są też rogaliki z nutellą lub masłem orzechowym, które świetnie smakują z pokruszonymi z wierzchu orzeszkami. W wersji śniadaniowej wykorzystaj serek śmietankowy lub twarogowy w połączeniu z sezonowymi owocami. Idealnie do takich rogalików pasuje domowy lukier! 

Jak podać rogaliki w wersji wytrawnej?

Przygotowaliśmy też kilka propozycji dla wytrawniejszych smakoszy. Dla wielbicieli pizzy idealnie sprawdzi się nadzienie z żółtego sera i pepperoni, z wierzchu polane sosem pomidorowym i posypane oregano. Jako imprezową przekąskę polecamy rogaliki z serem pleśniowym, które w towarzystwie winogron oczarują Twoich gości. Jeśli marzysz o pasztecikach, to przygotuj rogaliki z pieczarkami lub grzybami. Do tego kubek czerwonego barszczu i możesz mieć święta przez cały rok! Gotowe ciasto francuskie znajdziesz również w wersji wegańskiej, dlatego uważnie czytaj składy. Chcąc przygotować rogaliki w tej wersji, posmaruj je syropem klonowym. Eksperymentuj ze smakami, a pokochasz ciasto francuskie w każdej wersji! 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Domowy majonez krok po kroku
Domowy majonez krok po kroku
Wielkanoc za rogiem, a co to znaczy? Majonez! Zobacz, jak przygotować domową wersję kremowego dodatku.
Innowacyjne rozwiązania w aranżacji wnętrz – podłogi z gresu, ściany z efektem betonu i płytki 3D
Innowacyjne rozwiązania w aranżacji wnętrz – podłogi z gresu, ściany z efektem betonu i płytki 3D
Odkryj topowe trendy aranżacyjne na nadchodzący sezon. Przekształć swoje wnętrza za pomocą gresu, efekty betonu oraz płytki 3D.
Sposoby na kuchenne zabrudzenia
Sposoby na kuchenne zabrudzenia
Tłuste plamy są wrogiem każdego użytkownika kuchni. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym można się ich pozbyć.
Ostatnie wpisy