Przepis na sernik pistacjowy

Przepis na sernik pistacjowy
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast, które pod różnymi postaciami pojawia się w wielu krajach na świecie. Wariacji na jego temat istnieją dziesiątki a dzisiaj przyjrzymy się tej pistacjowej. 

Sernik pistacjowy to aksamitny, kremowy deser przyrządzany z wykorzystaniem pasty pistacjowej – którą nazwać by można pistacjowym odpowiednikiem masła orzechowego. Ten prosty przepis spodoba się nawet tym, którzy nie posiadają żadnych talentów cukierniczych, ponieważ jest naprawdę prosty w przygotowaniu. 

Pistacje? Dobre na wszystko!

Nie bez powodu przedstawiamy przepis na sernik pistacjowy. Pistacje bowiem, jak właściwie większość rodzajów orzechów, chociaż są wyjątkowo kaloryczną przekąską, mogą poszczycić się też dużą ilością właściwości odżywczych. 

Jako jedyne z orzechów zawierają luteinę, która wspomaga pracę oczu i niwelują ryzyko powstawania plamki żółtej. Już 60 g pistacji codziennie pomaga zmniejszyć ryzyko raka – zwłaszcza prostaty i płuc. Regularnie spożywane pomagają także zmniejszyć ilość złego cholesterolu i wspomagają pracę serca. Regulują ciśnienie i pomagają utrzymać prawidłową masę ciała. 

Przepis na sernik pistacjowy 

Składniki: 

  • 150 g herbatników,
  • 50 g masła,
  • 200 g gotowej pasty pistacjowej (lub zmiksowane 300 g obranych pistacji i puszka mleka skondensowanego),
  • 3 jajka, 
  • 500 g twarogu,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 125 ml śmietany 18%,
  • 80 g cukru,
  • aromat waniliowy.

Przygotowanie: 

  1. Zmielony przynajmniej 2 razy twaróg oraz jajka ogrzej do temperatury pokojowej. 
  2. Zblenduj herbatniki na drobny piasek, zalej roztopionym masłem i wymieszaj. 
  3. Miękką masę wyłóż na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw w lodówce do stężenia.
  4. Ubij mascarpone z cukrem. Gdy masa będzie puszysta, dodaj twaróg. 
  5. W osobnej misce zmiksuj pastę pistacjową ze śmietaną. Dodaj jajka i miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. 
  6. Połącz obie masy. 
  7. Przelej do okrągłej tortownicy i wstaw na 70 minut do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. Dobrze postawić w piekarniku miseczkę z wodą, aby sernik był cały czas wilgotny. 
  8. Po upieczeniu ciasto wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny do całkowitego stężenia składników. 
  9. Można udekorować ciasto pistacjami, bitą śmietaną lub polewą z białej czekolady. 

Smacznego! 

Porady na przedłużenie świeżości ciasta

Czasami chętnie zjadłoby się blaszkę ciasta w 5 minut – każdy z nas miewa takie dni. Jednak czasami też wypieki leżą zapomniane na dnie lodówki, a potem musimy wyrzucać spleśniałe resztki. Co zrobić, by nie marnować pyszności? 

Oczywiście ciasta najlepiej przechowywać w hermetycznych pojemnikach lub owinięte w folię aluminiową – nawet kremy zachowują wtedy konsystencję i smak. Warto jednak pamiętać, że ciasto raz wsadzone do lodówki można z niej wyciągnąć dopiero w celu skonsumowania – częste zmiany temperatury nie służą produktom spożywczym, zwłaszcza zawierającym nabiał. Aby ciasto zachowało wilgoć i świeżość, do pojemnika warto dodać ćwiartkę jabłka. 
Podobno duże znaczenie ma również sposób, w jaki kroimy tort i ciasto. Zamiast robić to od krawędzi do krawędzi (w przypadku ciasta) lub promieniście (w przypadku tortu), powinno przekrawać się całość na pół, wykroić kawałki ze środka, a następnie łączyć połówki ponownie – dzięki temu środek pozostanie wilgotny.

Zdjęcie główne: Anshu A/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Wiosenna tarta z owocami – jak przygotować?
Wiosenna tarta z owocami – jak przygotować?
Wiosenna tarta z owocami to ciasto proste, szybkie i naprawdę pyszne. Jak ją przygotować?
Niezbędne kroki w dbaniu o basen
Niezbędne kroki w dbaniu o basen
Szukasz skutecznych sposobów na dbanie o przydomowy basen? Poznaj proste metody, które pozwolą Ci zapewnić wszystkim użytkownikom optymalny poziom bezpieczeństwa.
Śniadanie z awokado – 6 przepisów
Śniadanie z awokado – 6 przepisów
Postaw na zdrowe i odżywcze śniadanie, dzięki przepisom z wykorzystaniem awokado.
Ostatnie wpisy