Wiosenna tarta z owocami – jak przygotować?

Wiosenna tarta z owocami – jak przygotować?
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Tarta z owocami to ciasto, które wychodzi za każdym razem. Smakuje świetnie o każdej porze roku, jednak z dodatkiem wiosennych owoców jest po prostu wyjątkowa!

Wiosenna tarta z owocami sprawdzi się na każdą okazję: zarówno na rodzinne przyjęcie w ogrodzie, jak i na niedzielny deser. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, więc bez problemu może ją wykonać każdy. Kruche ciasto rozpływa się w ustach, a kremowa konsystencja z serka mascarpone lub budyniu dodaje mu charakteru. Kluczem do uzyskania niezwykłego efektu jest jednak wykorzystanie świeżych, soczystych owoców, których wiosną i latem jest pod dostatkiem! Jak przygotować wiosenną tartę z owocami?

Kruche ciasto do tarty

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 6 łyżek masła,
  • 1 żółtko,
  • 30 g cukru waniliowego.

Przygotowanie:

  1. Wyrób ciasto z masła, żółtka i mąki, a następnie uformuj z niego kulę.
  2. Przygotowane ciasto owiń w folię i pozostaw w lodówce na około pół godziny. Po upływie tego czasu rozwałkuj je na placek o wymiarach blaszki do pieczenia.
  3. Blaszkę wysmaruj masłem, a następnie wylep ciastem.
  4. Na całej powierzchni ciasta zrób dziurki za pomocą widelca.
  5. Przykryj ciasto papierem do pieczenia, po czym wysyp na nie ryż lub fasolę, aby je dociążyć (dzięki temu zachowa ono swoją formę).
  6. Piecz ciasto przez około 1520 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Krem z mascarpone

Tarta smakuje świetnie zarówno z samymi owocami, jak i z kremem. Możesz go przygotować na bazie serka mascarpone, aby uzyskać nieco delikatniejszy efekt niż w przypadku budyniu.

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 150 ml śmietany kremówki 36%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii, ekstraktu z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego.

Składniki powinny być schłodzone.

Przygotowanie:

  1. Umieść wszystkie składniki w misie miksera i ubij. Krem powinien być puszysty i sztywny.
  2. Kremem z serka mascarpone wypełnij spód od tarty, a na wierzchu umieść owoce.

Krem z budyniu

Krem z budyniu jest dość gęsty, ale i gładki. Charakteryzuje się dużą uniwersalnością, więc świetnie będzie pasował do każdej tarty z owocami.

Składniki:

  • 600 ml mleka,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki mąki tortowej,
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego z cukrem,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 5 dag masła.

Przygotowanie:

  1. Mąkę, budyń śmietankowy z cukrem, żółtka i cukier waniliowy wymieszaj w 200 ml zimnego mleka.
  2. Wlej pozostałe 400 ml mleka do rondla i dodaj 5 dag masła. Zagotuj.
  3. Zagotowane mleko z masłem połącz z mieszanką budyniową i ugotuj jak budyń (w razie potrzeby dodaj cukru pudru).
  4. Gorący krem wyłóż na świeżo upieczone ciasto, a następnie umieść na wierzchu owoce i pozostaw do schłodzenia.

Jakie owoce do wiosennej tarty?

Wiosenne owoce dostępne w Polsce to przede wszystkim truskawki, czereśnie, wiśnie, rabarbar, agrest, czarna porzeczka, niektóre gatunki jabłek (np. boiken, idared), pierwsze maliny oraz brzoskwinie.

Do wiosennej tarty warto użyć świeżych sezonowych owoców, chociaż można do niej dodać również te dostępne w sklepach przez cały rok, a nawet sięgnąć po przetwory. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji na najlepsze wiosenne mieszanki, które będą świetnie pasowały do wiosennej tarty z owocami.

Pieczony rabarbar z truskawkami

Składniki:

  • 150 g truskawek (bez szypułek i przepołowionych),
  • 250 g rabarbaru (nieobranego i pociętego na trzycentymetrowe kawałki),
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy pomarańczy,
  • 30 g cukru,
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii albo ekstraktu z wanilii.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  2. Wymieszane składniki umieść w żaroodpornym naczyniu albo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piecz je przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Rabarbar i truskawki powinny lekko zmięknąć, jednak nie mogą się rozpadać i powinny zachować swój kształt.
  4. Wyjmij owoce z piekarnika i odłóż do wystudzenia.
  5. Na kruchy spód tarty pokryty kremem z serka mascarpone lub budyniu wyłóż owoce.

Maliny, borówki i kiwi

Składniki:

  • 250 g malin,
  • 250 g borówek,
  • 2 sztuki kiwi.

Przygotowanie:

  1. Pokrój kiwi w półplasterki.
  2. Na kruchym spodzie tarty pokrytym kremem z serka mascarpone lub budyniu ułóż wedle swojej fantazji maliny, borówki oraz pokrojone w półplasterki kiwi.

Wskazówka: możesz wykorzystać dowolne ulubione owoce sezonowe. Świetnie sprawdzą się również banany, a także brzoskwinie z puszki.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak wyczyścić kaloryfer?
Jak wyczyścić kaloryfer?
Przedstawiamy domowe sposoby na precyzyjne wyczyszczenie grzejnika domowymi sposobami.
Co można ubezpieczyć? Przegląd możliwości
Co można ubezpieczyć? Przegląd możliwości
Sprawdź, co można ubezpieczyć i kiedy warto to zrobić.
Jak wybrać odpowiedni system do oczyszczania wody w naszym domu?
Jak wybrać odpowiedni system do oczyszczania wody w naszym domu?
Zastanawiasz się, który system oczyszczania wody będzie najlepszy dla twojego domu? Poznaj najważniejsze czynniki i dowiedz się, jak dokonać prawidłowego wyboru.
Ostatnie wpisy