Sernik to ciasto, które od lat gości na polskich stołach. Podawane na zimno z truskawkami czy jagodami. Idealne do popołudniowej kawy podczas przerwy w pracy. Dowiedz się, jak w prosty sposób wykonać pyszne ciasto!
Sernik pojawia się w każde święta, ale za każdym razem smakuje inaczej, ze względu na zróżnicowane proporcje i dodatki. Do przygotowania ciasta potrzebujesz przede wszystkim twarogu sernikowego i podstawowych produktów, które na pewno masz w swojej kuchni.
Sernik to idealny pomysł na prezent dla rodziny, słodką przekąskę w pracy czy deser po obiedzie. Przeczytaj propozycje i wybierz najlepszą wersję!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przyrządź galaretkę zgodnie z instrukcją zamieszczoną z tyłu opakowania i odlej od niej 50 ml wody. Przygotowaną galaretkę odstaw do wystudzenia.
Owoce dokładnie umyj i oczyść z szypułek. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a dno wyłóż biszkoptami. Zagotuj mleko, zestaw z kuchenki i wymieszaj z żelatyną.
Do dużego naczynia przełóż twaróg, śmietankę, cukier puder, cukier wanilinowy i wymieszaj.
Do żelatyny z mlekiem dodaj 2 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jeszcze kilka łyżek masy i mieszaj szpatułką. Masę umieść w misce z resztą sera i wymieszaj na gładko.
Do masy dodaj ⅔ truskawek, wyłóż wszystko na biszkopty i umieść w lodówce. Ciasto powinno stężeć po 30 minutach. Po tym czasie wylej galaretkę i włóż w nią resztę truskawek. Włóż ciasto ponownie do lodówki.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Masło roztop w rondelku i odstaw. Ser zmiksuj przy użyciu blendera. Dodaj do niego ostudzone masło, jaja, cukier i mąkę ziemniaczaną. Ponownie zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Tortownicę wyłóż papierem i wysmaruj tłuszczem. Przełóż masę do formy i umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Ciasto piecz 20 minut w tej temperaturze, później zmniejsz do 150 stopni i piecz 30 minut, następnie do 120 stopni i piecz 30 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik i zostaw ciasto do wystudzenia.
Składniki:
Sposób przygotowania:
W naczyniu umieść masło z cukrem i rozetrzyj przy użyciu miksera. Dodaj żółtka jaj, ponownie zmiksuj. Następnie dodaj twaróg, kaszę, rodzynki, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczy, żurawinę i doprowadź do uzyskania jednolitej masy. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę i piecz godzinę w temperaturze 170 stopni. Zostaw uchylone drzwiczki piekarnika do momentu wystudzenia ciasta.
Całość możesz udekorować posypując cukrem pudrem. Świetnym pomysłem będzie roztopienie 70 g gorzkiej czekolady i wymieszanie jej z 70 ml śmietany kremówki 36%. Tak powstałą polewą potraktuj ostudzony sernik.
Zdjęcie główne: Suzy Hazelwood/pexels.com