Artykuł sponsorowany
Kawa nie musi być zwyczajna i nudna. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić ją o pyszne dodatki, w postaci przypraw, syropów smakowych lub czekolady. Przedstawiamy trzy proste przepisy na kawę, które sprawią, że na nowo się w niej zakochasz.
Codzienne picie kawy o poranku lub po długim dnu może stać się Twoim osobistym rytuałem i przyjemną chwilą tylko dla siebie. Warto więc wzbogacić ten zwyczaj wyjątkowymi smakami – szczególnie że już niedługo, bo 29 września, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy. Z tej okazji chcielibyśmy zaproponować Ci trzy pyszne i łatwe w przyrządzeniu przepisy na kawę. Pamiętaj też, że jeśli szukasz kawy idealnej, to koniecznie zajrzyj na stronę https://mkcafe.pl/.
Można by powiedzieć, że nie ma lepszego i przyjemniejszego połączenia niż kawa plus czekolada. Dlatego też genialnym napojem będzie mała czarna w towarzystwie słodkiej koleżanki. Jak ją przyrządzić? Będziesz potrzebować
Przygotowanie zacznij od przelania kawy do rondelka i rozpuszczeniu w niej czekolady. Następnie przelej płyn do wysokiej szklanki lub dużego kubka (idealnego na jesienne wieczory!) oraz wymieszaj z syropem klonowym i lekko podletnionym mlekiem. Na koniec dodaj cynamon. Możesz też ozdobić swoją pyszną kawę bitą śmietaną i wiórkami czekolady.
Pomysłem na sycące i pyszne śniadanie jest kawa z masłem orzechowym. Jest to także genialna propozycja dla wszystkich dbających o sylwetkę fanów treningów. Jest ona bowiem bardzo zdrowa i odżywcza oraz pobudza metabolizm do pracy. A ponadto jest niesamowicie słodka i smaczna. Aby przygotować taką kawę, będziesz potrzebować:
Aby przygotować napój, podgrzej w rondelku mleko z masłem, wanilią i cynamonem. Gdy płyn już będzie ciepły, zmiksuj go blenderem, aby stał się bardziej jednolity. Następnie przelej do niego zaparzoną kawę. Smacznego!
Jeśli chcesz się trochę ochłodzić możesz także przygotować cold brew. Jest to napój kawowy, który przyrządza się poprzez zalanie zmielonej kawy lodowatą wodą i odstawienie jej na kilkanaście godzin. Tak przygotowana kawa pobudza nawet dwukrotnie bardziej niż jej parzona w klasyczny sposób odpowiedniczka. Jak ją przyrządzić, aby była wyjątkowo smaczna? Będziesz potrzebować:
Kawę zalej wodą i zostaw w lodówce na 12-16 godzin. Po tym czasie przefiltruj ją i do otrzymanego płynu dodaj mleko i syrop klonowy. Jeśli chcesz, aby napój był jeszcze bardziej waniliowy, możesz go wzbogacić o ekstrakt z wanilii. Warto go także serwować z odrobiną cynamonu. Taka kawa z pewnością sprawi, że Twój poranek oraz cały dzień będą przyjemniejsze.
Zdjęcie główne: Chevanon Photography/pexels.com