Dania jednogarnkowe to świetne rozwiązanie dla osób nielubiących gotować. Prosty skład, szybkie wykonanie i dobry smak to cechy charakteryzujące te potrawy.
Dużym plusem dań jednogarnkowych jest fakt, że do ich przygotowania potrzebujemy jedynie garnka. Nie wymagają zmywania wielu naczyń.
Do przygotowania tego dania będziesz potrzebować:
Ziemniaki obierz i dokładnie umyj. Pokrój w dużą kostkę, jak do zupy. Pora pokrój w plastry. Z papryczki pozbądź się pestek i drobno posiekaj. Następnie usmaż pora z dodatkiem oleju i połącz z ziemniakami i papryczką. Do garnka wlej 400 ml wody, dodaj pomidory w puszce oraz kostkę rosołową.
Danie powinno gotować się do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Na końcu dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na pół oraz cynamon. Danie gotuj dodatkowe kilka minut, aż potrawa przesiąknie cynamonem.
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Szpinak dokładnie opłucz, porwij na mniejsze kawałki i przełóż do większego naczynia, najlepiej do miski. Dodaj całe jaja, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. Wszystko zblenduj na gładką masę. Do ciasta dodaj wodę, mleko, 100 g mąki i wymieszaj trzepaczką.
Farsz:
W garnku na maśle przesmaż drobno pokrojony czosnek i paprykę. Po chwili dodaj składniki kotletów z kaszy bulgur i dodaj 350 ml wrzątku. Mieszaj przez kilka minut na wolnym ogniu. Gdy farsz będzie gotowy, zdejmij z ognia, dodaj natkę pietruszki, bazylię oraz serek.
Ciasto naleśnikowe po kilkunastu minutach powinno zgęstnieć. Jeśli uważasz, że jest za rzadkie, dodaj odrobinę mąki. Smaż naleśniki do zarumienienia.
Gotowy farsz przełóż do naleśnika i zawiń w rulon lub w kieszonkę. Dobrą propozycją jest zarumienienie ich w piekarniku przed podaniem oraz dodanie bazylii.
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania:
Marchew umyj, obierz, pokrój w słupki i podsmaż na patelni z oliwą. Dodaj przyprawy, odcedzoną soczewicę, groszek i ugotowany ryż. Przed podaniem dodaj jogurt.
Składniki:
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno pokrój i podsmaż na patelni. Dodaj mrożony szpinak i poczekaj, aż puści wodę, a cały sos zgęstnieje. W garnku ugotuj makaron penne i dodaj szpinak. Na końcu dodaj serek i mieszaj do momentu, aż się rozpuści. Całość dopraw solą i pieprzem, dodaj bazylię przed podaniem.
Zdjęcie główne: Martin Lopez/pexels.com