Jak zrobić domowy pasztet wielkanocny?

Jak zrobić domowy pasztet wielkanocny?
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Domowy pasztet to jeden z tych specjałów, który po prostu powinien znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Każdy zna ten wyjątkowy, aksamitny smak i delikatny aromat. Jak samodzielnie wykonać pasztet w domu? Nie jest to takie trudne. Wystarczy poznać kilka tajników, które zazwyczaj przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Oto jak wykonać pasztet, który zachwyci całą Twoją rodzinę!

Wielkanocny pasztet, czyli must-have świątecznego menu

Pasztet to jedno z najważniejszych dań podczas zbliżających się Świąt Wielkanocnych – co ciekawe, większość przepisów, które wykorzystujemy, pochodzi z Belgii i Francji. Aby wspaniale smakował, powinien mieć odpowiednio wyważoną ilość przypraw, a także idealnie gładką, przyjemną konsystencję. 

Pasztet idealny – jak go zrobić?

Pasztet, który uważany jest za najsmaczniejszy, to połączenie różnych gatunków mięsa. Najlepiej sprawdza się zestaw cielęcina, wieprzowina i wołowina. Oczywiście trzeba także dopasować konkretne przyprawy. Najbardziej klasyczne to liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Niektórzy dodają także szczyptę imbiru lub jałowca. Wówczas aromat staje się bardziej intensywny.

Do wykonania pysznego pasztetu potrzebować będziesz:

  • 60 dag łopatki wieprzowej,
  • 1 kg łaty wołowej,
  • 50 dag wątróbki drobiowej,
  • 10 grubszych plastrów wędzonego boczku,
  • 6 jajek z wolnego wybiegu,
  • 2 bułki kajzerki,
  • 100 ml koniaku,
  • 10 dag suszonej żurawiny,
  • 1 cebulę,
  • 3 listki laurowe,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Na wstępie namocz bułki, aby można je było później łatwo zmieszać z mięsem i pozostałymi składnikami.

2. Mięso wołowe i łopatkę wieprzową pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju.

3. Miękkie bułki i mięso przełóż do dużego garnka i dodaj drobno pokrojoną cebulę, wątróbkę w kawałkach, a także liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko zalej wodą i gotuj na niedużym ogniu, aż mięso stanie się miękkie.

3. Po wystudzeniu masę dwa razy przemiel przez maszynkę. Do całości dodaj wcześniej oddzielone żółtka i koniak, a także resztę przypraw do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.

4. W mikserze ubij białka razem z żurawiną, tak aby stworzyły jednolitą masę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj.

5. Formę na pasztet wysmaruj dokładnie oliwą i wyłóż boczkiem. Przełóż masę do formy i na koniec przykryj plasterkiem boczku.

6. Piecz w temperaturze 195℃ przez około 90–100 minut.

Wielkanocny pasztet wege

Coraz więcej osób całkowicie rezygnuje z jedzenia mięsa. Pomyśl także i o nich – gwarantujemy, że danie zasmakuje także fanom mięsa!

Składniki:

  • 1 pietruszka średniej wielkości,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 3 jajka z wolnego wybiegu,
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 suszonych pomidorów z oliwy,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne (wedle uznania),
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

Na wstępie zblenduj dokładnie ciecierzycę. Jeśli stworzy się sztywna masa, dodaj do niej odrobinę wody. Cebulę usmaż na złoto. Marchewki i pietruszkę obierz i pokrój w drobne kawałki, następnie ugotuj je do miękkości. Ostudzone warzywa dodaj do zmiksowanej ciecierzycy, dodaj do nich cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Nie zapomnij o kaszy jaglanej i przyprawach. Wszystko ponownie zblenduj i dodaj jajka, a następnie delikatnie wymieszaj. Formę, tak samo jak w przypadku pasztetu mięsnego, wysmaruj oliwą i przełóż masę do naczynia. Całość piecz w 180℃ przez 50 minut.

Zdj. główne: Weronika Krztoń/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak wybrać idealne wyposażenie dla swojej kuchni – od szaf metalowych po formy do ciast i kruszarki do lodu
Jak wybrać idealne wyposażenie dla swojej kuchni – od szaf metalowych po formy do ciast i kruszarki do lodu
Poszukujesz idealnego wyposażenia dla swojej kuchni? Dowiedz się jak starannie wybrać elementy, od szaf metalowych po formy do ciast i kruszarki do lodu, które nie tylko będą praktyczne, ale także nadadzą twojej kuchni niepowtarzalnego charakteru.
Co zrobić gdy materac jest zbyt miękki lub zbyt twardy?
Co zrobić gdy materac jest zbyt miękki lub zbyt twardy?
Tak naprawdę materac nie może być ani zbyt twardy ani za miękki. Jak sobie z tym radzić?
Ogrodzenie do naszego domu – przegląd różnych typów i materiałów
Ogrodzenie do naszego domu – przegląd różnych typów i materiałów
Twój dom zasługuje na najlepsze ogrodzenie. Dowiedz się, jakie ogrodzenie będzie idealne dla Twojej nieruchomości. Poznaj różne typy i materiały ogrodzeń.
Ostatnie wpisy