Domowy pasztet to jeden z tych specjałów, który po prostu powinien znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Każdy zna ten wyjątkowy, aksamitny smak i delikatny aromat. Jak samodzielnie wykonać pasztet w domu? Nie jest to takie trudne. Wystarczy poznać kilka tajników, które zazwyczaj przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Oto jak wykonać pasztet, który zachwyci całą Twoją rodzinę!
Pasztet to jedno z najważniejszych dań podczas zbliżających się Świąt Wielkanocnych – co ciekawe, większość przepisów, które wykorzystujemy, pochodzi z Belgii i Francji. Aby wspaniale smakował, powinien mieć odpowiednio wyważoną ilość przypraw, a także idealnie gładką, przyjemną konsystencję.
Pasztet, który uważany jest za najsmaczniejszy, to połączenie różnych gatunków mięsa. Najlepiej sprawdza się zestaw cielęcina, wieprzowina i wołowina. Oczywiście trzeba także dopasować konkretne przyprawy. Najbardziej klasyczne to liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Niektórzy dodają także szczyptę imbiru lub jałowca. Wówczas aromat staje się bardziej intensywny.
Do wykonania pysznego pasztetu potrzebować będziesz:
1. Na wstępie namocz bułki, aby można je było później łatwo zmieszać z mięsem i pozostałymi składnikami.
2. Mięso wołowe i łopatkę wieprzową pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju.
3. Miękkie bułki i mięso przełóż do dużego garnka i dodaj drobno pokrojoną cebulę, wątróbkę w kawałkach, a także liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko zalej wodą i gotuj na niedużym ogniu, aż mięso stanie się miękkie.
3. Po wystudzeniu masę dwa razy przemiel przez maszynkę. Do całości dodaj wcześniej oddzielone żółtka i koniak, a także resztę przypraw do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4. W mikserze ubij białka razem z żurawiną, tak aby stworzyły jednolitą masę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj.
5. Formę na pasztet wysmaruj dokładnie oliwą i wyłóż boczkiem. Przełóż masę do formy i na koniec przykryj plasterkiem boczku.
6. Piecz w temperaturze 195℃ przez około 90–100 minut.
Coraz więcej osób całkowicie rezygnuje z jedzenia mięsa. Pomyśl także i o nich – gwarantujemy, że danie zasmakuje także fanom mięsa!
Składniki:
Wykonanie:
Na wstępie zblenduj dokładnie ciecierzycę. Jeśli stworzy się sztywna masa, dodaj do niej odrobinę wody. Cebulę usmaż na złoto. Marchewki i pietruszkę obierz i pokrój w drobne kawałki, następnie ugotuj je do miękkości. Ostudzone warzywa dodaj do zmiksowanej ciecierzycy, dodaj do nich cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Nie zapomnij o kaszy jaglanej i przyprawach. Wszystko ponownie zblenduj i dodaj jajka, a następnie delikatnie wymieszaj. Formę, tak samo jak w przypadku pasztetu mięsnego, wysmaruj oliwą i przełóż masę do naczynia. Całość piecz w 180℃ przez 50 minut.
Zdj. główne: Weronika Krztoń/unsplash.com