Brokuł to warzywo, które nie cieszy się zbytnią popularnością zwłaszcza wśród najmłodszych. Ten krewny kalafiora przewyższa jednak swojego kuzyna pod kątem zawartych w nim składników odżywczych.
Brokuł to warzywo o wielu leczniczych właściwościach, które stanowić może znakomitą podstawę diety antynowotworowej – dzięki zawartości naturalnych przeciwutleniaczy ogranicza ryzyko występowania raka prostaty, piersi, jelita grubego – oraz dla cukrzyków, gdyż reguluje poziom cukru we krwi. Jeśli nie masz pomysłu, jak włączyć brokuły do swojej diety, sprawdź przepis na pyszną zupę krem!
Składniki:
1 świeży brokuł,
marchewka,
pietruszka,
por,
cebula,
seler,
czosnek (2 ząbki),
masło,
jogurt naturalny,
przyprawy (sól, pieprz, zioła),
tarty parmezan.
Przygotowanie:
Brokuła dokładnie umyj, podziel na mniejsze różyczki, a twardsze części łodygi odkrój.
Pokrój cebulę w kostkę i pora w plasterki.
Zetrzyj na tarce pozostałe warzywa – marchewkę, pietruszkę, kawałek selera.
Na maśle w garnku zeszklij cebulę, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj pokrojone i starte warzywa, duś na małym ogniu przez 10 minut.
Gdy brokuł jest już miękki, dodaj 3 łyżki jogurtu naturalnego i zmiksuj na gładki krem.
Podawaj z tartym parmezanem.
Właściwości lecznicze brokułów:
działanie antynowotworowe – brokuły przewyższają swojego kuzyna kalafiora dużą zawartością naturalnych przeciwutleniaczy. A konkretnie jednego, sulforafanu. Enzym ten pomaga blokować powstawanie komórek nowotworowych poprzez zablokowanie mutacji DNA. Aby jednak brokuły dostarczały do organizmu sulforafan, muszą być ugotowane na parze, w temperaturze nie wyższej niż 76 stopni. Warto także pamiętać, że brokuły mrożone nie zawierają tego składnika, gdyż przed zamrożeniem ugotowane są we wrzątku;
regulują poziom cukru we krwi – brokuły stanowią również odpowiedni dodatek do diety cukrzyków. Mają niski indeks glikemiczny, pomagają zachować prawidłowy poziom glukozy we krwi, a do tego wzmacniają naczynia krwionośne – a konkretnie, robi to właśnie sulforafan. Chorzy na cukrzycę są bardziej podatni na choroby układu sercowo-naczyniowego, dlatego muszą dbać o zdrowie swoich żył;
pomagają obniżyć ciśnienie – jeśli cierpisz na nadciśnienie, zacznij jeść brokuły! Zawierają one mnóstwo potasu (tak samo jak banany), który udrażnia żyły i pozwala na swobodny przepływ krwi;
chronią przed wrzodami żołądka – magiczny przeciwutleniacz, o którym była już mowa, czyli sulforafan, pomaga także eliminować bakterie odpowiedzialne za choroby układu pokarmowego, takie jak wrzody, zapalenie błony śluzowej żołądka i zapalenie przełyku. Jeśli w Twojej rodzinie pojawiają się dziedziczne problemy na tym tle, w profilaktyce pomóc może właśnie włączenie brokułów w dietę;
źródło witaminy C – chociaż szkorbut prawdopodobnie Ci nie grozi, niedobory witaminy C mogą odbijać się na Twoim organizmie zwłaszcza w podeszłym wieku. Jest to bowiem witamina niezbędna do wytwarzania kolagenu, który pomaga zachować zdrowe i elastyczne stawy. Odpowiedni poziom witaminy C zmniejsza także ryzyko chorób oczu np. wystąpienia plamki żółtej.
Jak wybrać najlepszego brokuła w sklepie?
Aby warzywo było pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, warto wybierać młode egzemplarze. W zależności od odmiany mogą mieć one barwę szmaragdową, jasnozieloną lub nawet zielono-fioletową. Wystrzegaj się jednak brokułów, które zaczynają żółknąć – żółte kwiaty są bowiem oznaką dojrzałości. Taki brokuł nie tylko zawiera mniej wartościowych składników odżywczych, ale także musi zostać szybko zjedzony, ponieważ nawet w lodówce szybko się zepsuje. Wybieraj brokuły o zwartych i jędrnych różyczkach, bez zwiędłych liści i plam na łodydze.
Poznaj sekrety doboru idealnych naczyń do serwowania na każdą okazję. Wprowadzamy Cię krok po kroku w świat porcelany, szkła i sztućców. Niezależnie od Twojego doświadczenia, gwarantujemy, że w naszym poradniku znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania.
Odświeżenie pomieszczenia po zimie nie zawsze wiąże się z jego gruntownym remontem. Czasem naprawdę wystarczy rezygnacja z firan na rzecz zasłon zaciemniających. Jakie są ich zalety?