Sałatkę można zrobić nawet z resztek produktów spożywczych, które są w lodówce. Warto też postawić na kreatywność i niebanalne połączenia. Jak jednak urozmaicić jej smak? Oczywiście dobrym dipem! Zobacz sosy do sałatek, które warto zrobić.
Najprościej jest połączyć ocet winny, oliwę z oliwek oraz miód w takich samych proporcjach. Całość dopraw solą i pieprzem. Aby uzyskać jeszcze lepszy smak, dodaj odrobinę musztardy francuskiej. Tego typu sos do sałatki przygotujesz bardzo szybko, tuż przed podaniem jej na stół.
To połączenie doskonałe do różnych sałatek, nawet tych, które mają w składnikach owoce.
Wystarczy połączyć: 4 łyżki musztardy, 4 łyżki soku z pomarańczy (może być świeżo wyciśnięty albo z kartonu), odrobinę miodu, 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz pieprz i sól.
Kojarzysz gęsty sos, który idealnie nadaje się do hamburgerów? Tego typu połączenie pasuje także do sałatek, szczególnie tych z kurczakiem.
Wystarczy połączyć majonez z ketchupem w proporcji 3:1, dodać do tego ostre chili oraz starty ząbek czosnku.
Orzeźwiający i pyszny – ten sos do sałatek pasuje do wielu połączeń.
Wystarczy posiekać kilka listków mięty, dodać do tego łyżeczkę cukru i 4 łyżki oliwy z oliwek. Całość będzie lepiej smakować, jeśli dodasz 2 łyżki soku z cytryny albo… limonki. Całość dopraw solą i pieprzem.
Oryginalny sos aioli to wywodzi się z południowo-wschodniej Francji i jest ukręcony z żółtek, czosnku, oliwy z oliwek oraz przypraw. Proponujemy jednak zrobić ciekawą alternatywę. Wystarczy połączyć 4 łyżki majonezu, odrobinę płatków chili, sok z limonki, startą skórkę z limonki oraz łyżeczki miodu.
Tego typu sos można stosować np. do frytek albo do sałatek.