Jak samemu zrobić powidła?

Jak samemu zrobić powidła?
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Lato to znakomity czas na zebranie produktów na domowe przetwory. Jeśli w tym roku masz zamiar zrobić je pierwszy raz, podpowiemy Ci, od czego zacząć. Z pewnością będą przez cały rok smakować znakomicie i przypominać Ci o minionym lecie. 

Warto mieć na uwadze, że jeśli masz taką możliwość, produkty do przygotowania powinny być naturalnego pochodzenia. Dowiedz się zatem, jak zrobić przepyszne powidła z różnych owoców!

Smak lata zamknięty w słoiku, czyli jak zrobić domowe powidła

Zebrane latem owoce, zwłaszcza te, których masz w nadmiarze, można spożytkować na zrobienie powideł. Możesz także przyrządzić przepyszne i zdrowe syropy do wody, a także nalewki i dżemy. Odpowiednio przygotowane powidła czy dżemy przechowywane w suchym, chłodnym miejscu przetrwają naprawdę długi czas. Możesz je później wykorzystać do ciast, jako dodatek do mięs, a także na kanapki, do naleśników i placków.

Co będzie potrzebne do przygotowania powideł?

W zależności od tego, jakie owoce wybierzesz oraz ile cukru do nich dodasz, będą one odpowiednio słodkie lub kwaśne. Oto lista potrzebnych rzeczy:

  • 2 kilogramy owoców (śliwek lub wiśni),
  • 200 gramów cukru białego,
  • woda,
  • drylownica (pestki możesz też usunąć ręcznie),
  • głęboki garnek,
  • drewniana łyżka,
  • słoiki z zakrętkami.

Jak przygotować idealne powidła?

Przygotowanie powideł rozpocznij od dokładnego umycia owoców oraz oddzielenia tych, które nie nadają się do spożycia, czyli są przegniłe. Następnie usuń pestki. Oczywiście w przypadku znacząco większych śliwek będzie to zdecydowanie prostsze, nawet jeśli nie masz drylownicy. Natomiast usuwanie pestek z wiśni może okazać się czasochłonne, zatem należy uzbroić się w cierpliwość. Po oczyszczeniu owoców umieść je w garnku i zasyp cukrem. Dodaj niewielką ilość wody. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem i mieszaj co jakiś czas drewnianą łyżką, aby owoce nie przywarły do dna naczynia. Cały proces obróbki termicznej trwać będzie około 4 godzin.

Po ugotowaniu odstaw powidła, aby dokładnie wystygły. Teraz możesz rozpocząć proces przekładania ich do słoików. Z doświadczenia wiemy, że lepiej sprawdzają się niewielkie naczynia. Koniecznie zapisz na nich datę, kiedy zostały zawekowane. Aby dokładnie zamknąć powidła, najlepiej wykorzystać kolejny domowy sposób. Mowa o pasteryzacji, która znacząco przedłuża świeżość owoców.

Jak pasteryzować powidła w zmywarce?

Proces wekowania można przeprowadzić w zmywarce, którą praktycznie każdy ma w domu. Wystarczy dokładnie zakręcić słoiki i włączyć urządzenie. Ale zacznijmy od początku. Do zmywarki można ze spokojem włożyć przetwory owocowe, muszą być jedynie umieszczone w szklanym słoiku z metalową nakrętką lub z gumową uszczelką. Każdy z nich należy ułożyć na górnej półce dnem do góry. Najlepiej sprawdzi się wówczas wekowanie na mokro.

Po umieszczeniu owoców we wnętrzu słowika pozostaw 2–3 centymetry przerwy między wieczkiem a powidłami. Następnie zakręć dokładnie i ustaw w odstępach w zmywarce. Włącz szybki program, wystarczy 30 minut, a Twoje przetwory będą doskonale zabezpieczone na długie miesiące. Warto wspomnieć, że powidła będą doskonałym źródłem witamin nawet po obróbce.

Zdj. główne: Jinomono Media/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

9 − 3 =

Rekomendowane
Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
Zacznij sezon rowerowy! Jak przygotować go na wiosnę?
Kiedy pojawiają się pierwsze promienie słoneczne, aż chce się spędzać czas na świeżym powietrzu. Jeśli masz w planach jazdę na […]
Wieczór kawalerski w klubie – jak zorganizować niezapomnianą imprezę?
Wieczór kawalerski w klubie – jak zorganizować niezapomnianą imprezę?
Jak zorganizować niezapomniany wieczór kawalerski w klubie? Oto porady i pomysły na udaną imprezę pełną zabawy i rozrywki!
Aromatyczne curry z dyni i ciecierzycy na chłodne dni
Aromatyczne curry z dyni i ciecierzycy na chłodne dni
Rozgrzewająca potrawa idealna na chłodne dni, która łączy w sobie smakowite przyprawy i sezonowe składniki. Dowiedz się, jak przygotować aromatyczne curry z dyni i ciecierzycy, czerpiąc korzyści z prostych składników i bogactwa smaku.
Ostatnie wpisy