Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Cukinia faszerowana mięsem mielonym to świetny posiłek na ciepło, który można zaproponować gościom lub zrobić na obiad dla całej rodziny. Cukinie są lekkie, niskokaloryczne, a zarazem sycące. Skorzystaj z naszego przepisu, aby przekonać się, jak dobrze smakuje. 

Cukinia z mięsem mielonym – jak wykonać?

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie cukinii z mięsem mielonym. Można ją doprawić według uznania, dodać woreczek ryżu lub różnorodne warzywa. Tak naprawdę to jedno z niewielu dań, które jest uniwersalne. Świetnie smakuje z żółtym serem, z mozzarellą, a nawet można się pokusić o ser pleśniowy. Cukinia z mięsem mielonym stanowi idealny wybór dla wszystkich, którzy unikają w swojej diecie zbyt wysokiej ilości węglowodanów lub są na diecie bezmlecznej. Poniżej przedstawiamy, jak krok po kroku wykonać to jakże proste i uniwersalne danie. 

Składniki

  • 4 nieduże cukinie (maks. 250 g jedna);
  • 400 g mielonego mięsa (może być wieprzowe lub wieprzowo-wołowe);
  • 1 łyżka ketchupu lub przecieru pomidorowego;
  • 250 ml bulionu drobiowego lub wołowego;
  • ząbek czosnku;
  • 2 mniejsze cebule;
  • posiekana natka pietruszki;
  • kilka łyżek startego parmezanu;
  • jajko;
  • 3 łyżki oliwy lub oleju.

Sposób przygotowania

Po wyłożeniu składników na stół zacznij od przygotowania warzyw. Cebulę i czosnek należy pokroić w drobną kosteczkę, a cukinię umyć, osuszyć i przeciąć na pół. 

W pierwszym kroku na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek lub oleju. Na małym ogniu podsmaż cebulkę przez ok. 1 minutę. Następnie zwiększ ogień i dodaj do niej mięso mielone. Całość smaż przez około 5 minut, co chwilę mieszaj, aby się nie przypaliło. Po tym czasie do całości dodaj łyżkę ketchupu lub przecieru pomidorowego. Jeśli korzystasz z przecieru, Twój farsz będzie miał mocniejszy, bardziej pomidorowy smak. Całość zamieszaj i smaż przez ok. 1 minutę. 

Po wstępnej obróbce mięsa dodaj do całości bulion drobiowy lub wołowy, a następnie zagotuj. Po zagotowaniu przykryj patelnię i duś całość przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszaj farsz. Gdy będzie już gotowy, zdejmij pokrywkę i poczekaj, aż pozostała część płynu wyparuje. Na koniec całość dopraw pieprzem i solą z ziołami. 

W trakcie duszenia mięsa przygotuj cukinię. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Warzywa połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozcięciem do góry. Całość piecz przez 6 minut, cukinie mają jedynie delikatnie zmięknąć. Po upływie czasu wyciągnij je z piekarnika i wydrąż. Pozostaw brzegi o grubości ok. 1 cm. Miąższ możesz dodatkowo posiekać, aby był drobniejszy. 

Następnie na czystą patelnię wlej ½ łyżki oliwy lub oleju, dodaj pokrojony w kosteczkę czosnek i smaż do zarumienienia. Po minucie dodaj do niego miąższ z cukinii. Smaż przez około minutę, następnie dodaj wcześniej przygotowane mięso, połącz z jajkiem, parmezanem i natką pietruszki. 

Powstałym farszem wypełnij cukinie. Ich wierzch polej oliwą i posyp parmezanem. Całość wstaw na 15–20 minut do piekarnika. Ser powinien się rozpuścić, a cukinie zmięknąć. Po wyciągnięciu możesz posypać cukinie pieprzem i suszonymi pomidorami. 

Wskazówki

  1. Jeśli chcesz ograniczyć ilość mięsa mielonego w cukinii, dodaj do farszu ugotowany ryż. Połowa ugotowanego woreczka (50 g) waży około 140 g. Jeśli zdecydujesz się na taki farsz, użyj 250 g mięsa mielonego i 150 g ryżu. Postaraj się, aby ryż nie wyszedł zbyt sypki, możesz go lekko rozgotować. 
  2. Jeśli dbasz o linię, do wykonania cukinii faszerowanej mięsem mielonym możesz użyć mięsa z indyka lub kurczaka. Mają one zdecydowanie mniej tłuszczu, a więcej białka. 
  3. Jeśli szukasz czegoś dla wegetarian, zamiast mięsa świetnie sprawdzi się zielona albo czerwona soczewica. Wystarczy ugotować ją na miękko i dodać do niej te same składniki. 
  4. Cukinia ze wszystkim smakuje świetnie. Do farszu możesz dodać kawałki papryki, pomidorków koktajlowych czy kukurydzę. 

Przygotowana cukinia dobrze komponuje się z sałatką ze świeżych warzyw. Bardzo łatwo ją przygotować. Wystarczy połączyć świeżą sałatę masłową z pomidorem, świeżym ogórkiem, czarnymi oliwkami i serem feta. Do całości dodaj łyżkę oliwy, pieprz i ziołową sól.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak przechowywać kubki?
Jak przechowywać kubki?
Oryginalne sposoby na przechowywanie kubków w małej i dużej kuchni.
Jak nadać ogrodowi wyjątkowy charakter?
Jak nadać ogrodowi wyjątkowy charakter?
Zastanawiasz się, jak możesz urozmaicić swój ogród? Podpowiadamy, co możesz zrobić, aby nadać mu wyjątkowy charakter.
Farby epoksydowe do posadzek – zastosowanie i ich rodzaje
Farby epoksydowe do posadzek – zastosowanie i ich rodzaje
Farby epoksydowe nie są na rynku nowością, jednak dopiero od niedawna zyskują popularność. Sprawdź, gdzie i na jakie powierzchnie się je stosuje.
Ostatnie wpisy