Risotto to zdecydowanie, zaraz po spaghetti i pizzy, jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Swoją popularność zyskało zapewne dzięki stosunkowo prostemu sposobowi przygotowania, które pozwala nawet niewprawionemu kucharzowi wyczarować w kuchni pyszne danie. Jego niepowtarzalny smak podbije podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Choć szczyt sezonu grzybowego już za nami, to na pewno w spiżarniach możemy znaleźć suszone grzyby. Oto kilka przepisów na pyszne risotto z grzybami w roli głównej.
Kluczem do przygotowania idealnego risotto są konsystencja i sposób przygotowania ryżu. Tajną sztuczką włoskich kucharzy jest duszenie go w mieszaninie bulionu warzywnego i białego wina. Istotne są również dobór wysokiej jakości składników, a także czas, który musimy poświęcić na przygotowanie potrawy. Niestety risotto jest dość czasochłonną potrawą, w trakcie jej przygotowania konieczna jest ciągła uwaga, gdyż na etapie odparowywania bulionu można w łatwy sposób przypalić danie.
Jeśli do przygotowania risotto używasz suszonych grzybów, pamiętaj, by nie wylewać wody, w której je namoczysz. Dodaj ją do prużącego się ryżu, a potrawa nabierze jeszcze lepszego aromatu.
Do przygotowania risotto z grzybami leśnymi będziesz potrzebować:
Posiekaną natkę pietruszki włóż do miski ze skórką startą z jednej cytryny. Posiekaj grzyby. W małym garnku podgrzej bulion warzywny. Przygotuj dwie patelnie. Na pierwszej podsmaż na maśle grzyby. Później dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek. Na drugiej rozgrzej olej i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Zaczekaj, aż się zeszkli, następnie dodaj ryż. Całość wymieszaj i smaż pod przykryciem przez kilka minut. Dodaj wino i pozwól mu wyparować. Kiedy alkohol odparuje, wlej ⅓ bulionu. Gotuj do odparowania, nie zapominając o częstym mieszaniu. Czynność tę powtarzaj do czasu, kiedy skończy Ci się bulion. Następnie dodaj część usmażonych grzybów, resztę wymieszaj z natką pietruszki i cytryną. Risotto dopraw według uznania solą i pieprzem, a także startym parmezanem. Podawaj udekorowane wcześniej przygotowaną natką pietruszki z grzybami i cytryną.
Składniki:
Opłucz grzyby i zalej je połową szklanki zimnej wody, odstaw na całą noc. Rano odsącz grzyby i pokrój na kawałki, pamiętaj, żeby nie wylewać wody.
Cebulę obierz i poszatkuj, wrzuć na patelnię i podsmaż na maśle aż do jej zeszklenia. Następnie wsyp ryż i zalej całość winem. Kiedy część odparuje, wlej chochlę rosołu, wodę z grzybów, a po chwili dodaj grzyby. Odparowuj płyn, często mieszając, dodawaj systematycznie pozostałą część rosołu, aż do jego wykorzystania. Dodaj masło i starty parmezan, a następnie dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z kieliszkiem wina.
Zdjęcie główne: pixabay.com/valtercirillo