Przepisy na mięso na słodko

Przepisy na mięso na słodko
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Dla wielu osób mięso jest bardzo istotną częścią codziennej diety. Co jednak zrobić, aby nieco urozmaicić sobie jadłospis i spróbować czegoś całkowicie innego? Możesz przygotować mięso na słodko! Poznaj kilka naszych sprawdzonych i pysznych przepisów oraz ciesz się niepowtarzalnym smakiem mięsnych potraw.

Policzki wieprzowe na słodko

Jednym z ciekawszych przepisów na słodkie mięso są policzki wieprzowe na słodko. Wieprzowina doskonale komponuje się bowiem ze słodką marynatą, dlatego też możesz mieć pewność, że to danie będzie smakować Tobie oraz wszystkim domownikom. Jak je przygotować? Będziesz potrzebować

  • 1 kg policzków wieprzowych
  • sok z jednej pomarańczy
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Zacznij od umycia i osuszenia mięsa. Następnie przygotuj słodką marynatę. Wymieszaj ze sobą posiekany czosnek, masło, sok pomarańczowy, sos sojowy oraz miód, na przykład ten ze strony https://naszapszczelarnia.pl/e-sklep/miody-smakowe/. Dodaj sól i pieprz. Następnie zamarynuj mięso i odstaw do lodówki na 12 godzin. Kiedy mięso będzie już gotowe, podgrzej olej na patelni i podsmaż policzki na złoto.

Kurczak po chińsku na słodko

Świetnym przepisem na słodkie mięso jest także klasyczny chiński kurczak w słodkim sosie. Możesz dodać go na przykład do ryżu i warzyw, aby przygotować domową wersję popularnej chińszczyzny. Aby przyrządzić takiego kurczaka, będziesz potrzebować: 

  • podwójnej piersi z kurczaka
  • 3/4 szklanki syropu z ananasa w puszce
  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżek octu ryżowego
  • łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 ząbka czosnku
  • soli morskiej do smaku
  • oleju do smażenia

Na woku (lub na patelni) rozgrzej olej i usmaż pokrojonego w paski i posolonego kurczaka. W międzyczasie przygotuj słodki sos. W misce połącz ze sobą wszystkie składniki (syrop z ananasa, przecier pomidorowy, cukier, ocet ryżowy, imbir w proszku, czosnek oraz sól). Następnie podgrzej sos na patelni, aby nieco zgęstniał i wrzuć do niego usmażone kawałki kurczaka. To danie możesz podawać z podsmażoną papryką, kukurydzą i cebulą oraz porcją ugotowanego ryżu. Smacznego!

Fot. Katerina Jerabkova/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Na co zwrócić uwagę przy wyposażeniu garderoby?
Na co zwrócić uwagę przy wyposażeniu garderoby?
W trakcie kompletowania wyposażenia garderoby zawsze dobrze jest zwrócić uwagę na to, by była ona przygotowana zgodnie z zapotrzebowaniem danego […]
Jak podawać przekąski, czyli na czym serwować jedzenie?
Jak podawać przekąski, czyli na czym serwować jedzenie?
Na desce, paterze, talerzu, a może poustawiane w formie szwedzkiego stołu – sposobów na serwowanie przekąsek jest wiele. Wybór odpowiedniej metody podania zależy m.in. od rodzaju jedzenia.
Jak nowocześnie urządzić mieszkanie z antresolą?
Jak nowocześnie urządzić mieszkanie z antresolą?
Jak urządzić małe mieszkanie w stylu nowoczesnym? Sprawdź, o jakie elementy musisz zadbać, by Twój apartament prezentował się doskonale i maksymalnie wykorzystaj dostępną przestrzeń.
Ostatnie wpisy