Pomysły na dania z kiełbasą

Pomysły na dania z kiełbasą
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Dania z wykorzystaniem kiełbasy nie muszą kończyć się na weekendowym grillowaniu. Z jej użyciem przygotujemy smakowite, czasami eleganckie obiady i kolacje, które z pewnością przypadną do gustu rodzinie i przyjaciołom.

Frittata Affogato

Składniki

  • 2 łyżki masła,
  • 250 gramów kiełbasy, która możliwa jest do zakupienia na stronie https://paczkazrusiborza.pl/produkt/kielbasa-swojska-z-rusiborza-030-kg/,
  • 150 gramów szpinaku baby,
  • 12 dużych jaj,
  • 1/4 szklanki pełnego mleka,
  • ½ szklanki plus 2 łyżki drobno startego parmezanu,
  • Sól koszerna, świeżo zmielony pieprz,
  • 700 g sosu Arrabbiata,
  • 120 g sera mozzarella pokrojonego w cienkie plasterki
  • ¼ szklanki luźno ułożonych liści bazylii.

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik z użyciem funkcji grillowania (temperatura ok. 260 stopni) z rusztem w górnej jednej trzeciej. Roztop masło na 24 centymetrowej patelni. Dodaj pokrojoną kiełbasę, a następnie rozłóż na patelni, aby utworzyć jedną warstwę. Smaż aż spód będzie zarumieniony i chrupiący, przez około 3 minuty. Porozdzielaj nieco mięso drewnianą łyżką i odwróć kawałki. Gotuj, aż druga strona się zarumieni i będzie chrupiąca, a mięso będzie gotowe – około 3 minuty.

Zwiększ ogień i dodaj szpinak. Smaż i od czasu do czasu podrzucaj, aż szpinak zwiędnie i cały płyn wyparuje – również około 3 minuty.

W międzyczasie widelcem ubij jajka z mlekiem, aż dobrze się połączą. Dodaj ½ szklanki parmezanu, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu.

Wlej mieszankę jajeczną na patelnię z mięsem; smaż na średnim ogniu, powoli mieszając łopatką, zeskrobując spód i boki. Jajka powinny być wilgotne na wierzchu, a poza tym ścięte – smaż od 2 do 3 minut.

Przenieś jajka do piekarnika; piecz, aż masa zacznie się w niektórych miejscach rumienić, a jajka po prostu się zetkną – około 3 minuty.

Wyjmij z piekarnika i rozprowadź sos Arrabbiata na wierzchu. Na sosie rozłóż mozzarellę. Włóż do piekarnika i piecz aż sos będzie gorący, a ser będzie złocisty – 4 do 5 minut.

Posyp wierzch dwoma łyżkami parmezanu i bazylia. Odstaw na 5 minut przed krojeniem.

Fasolka na toście

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 500 gramów kiełbasy,
  • 5 ząbków czosnku, 3 pokrojone w cienkie plasterki, 2 drobno starte
  • ½ łyżeczki suszonego oregano,
  • ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki (opcjonalnie),
  • Puszka krojonych pomidorów,
  • 3 łyżeczki soli koszernej,
  • 150 gramów szpinaku baby,
  • 2 puszki białej fasoli,
  • 4 łyżki masła ,
  • 1 30 centymetrowa włoska bagietka, przecięta na pół w poprzek, podzielona wzdłuż lub 2 ciabatty, również podzielone wzdłuż,
  • 30 gramów drobno startego parmezanu,
  • Posiekana natka pietruszki (do podania; opcjonalnie).

Przygotowanie

Rozgrzej olej w wysokiej patelni na ogniu o średniej wysokości. Dodaj kiełbasę i dociśnij gumową łopatką, aby lekko się spłaszczyła. Gotuj aż się zarumieni pod spodem, około 4 minuty. Odwrócić kiełbasę i smaż aż zarumieni się z drugiej strony przez około 3 minuty. Kiełbasę podziel szpatułką na kawałki wielkości kęsa. Dodaj pokrojony czosnek, oregano i płatki czerwonej papryki (jeśli używasz) i smaż, mieszając, aż czosnek zacznie się złocić na brzegach, około 1 minuty. Ostrożnie dodaj pomidory, a następnie 2½ łyżeczki. soli i 1 szklankę wody. Zagotuj sos i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż lekko się zredukuje, 10–12 minut. Dodaj szpinak i gotuj do zwiędnięcia, około 2 minut. Dodaj fasolę i gotuj, aż będzie ciepła w środku, około 3 minut. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą.

Roztop masło w małym rondelku na średnim ogniu. Wymieszaj starty czosnek i pozostałe ½ łyżeczki soli i gotuj do czasu aż zacznie wydobywać się zapach, ale nie tak długo, by czosnek się przyrumienił, około 30 sekund; usuń z ognia.

Ułóż pieczywo, pokrojoną stroną do dołu na blasze wyłożonej folią i podpiecz na złoty kolor, około 1 minuty. Wyjmij piekarnika i odwróć chleb. Boki chleba posmaruj masłem czosnkowym i podsmaż na wierzchu, aż równomiernie się zarumienią, około 1 minuty .

Podziel tosty. Nałóż chochlą sporą ilość ragù i posyp parmezanem i natką pietruszki.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Dlaczego mycie okien warto zlecić specjalistom?
Dlaczego mycie okien warto zlecić specjalistom?
Zobacz, jakie zalety ma taka współpraca.
Trzy proste przepisy na kawę
Trzy proste przepisy na kawę
Kawa nie musi być zwyczajna i nudna. Jeśli chcesz, możesz wzbogacić ją o pyszne dodatki, w postaci przypraw, syropów smakowych […]
Poradnik wyboru idealnego systemu kominowego dla twojego domu
Odkryj różne typy systemów kominowych i naucz się, jak wybrać opcję, która spełni wszystkie twoje potrzeby domowe. Dowiedz się, jakie czynniki należy uwzględnić podczas wyboru idealnego systemu kominowego dla twojego domu.
Ostatnie wpisy